Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Fellángol a startup-láz

2011. október 12. 21:20 - Dr. Justice

Majdnem kifutottam az időből, de hátha nem késő még, írok gyorsan beharangozót a frankó hétvégi startupos rendezvényről: pénteken kezdődik a Prezi.com, a Kitchen Budapest, a Ustream és a STARTeurope szervezésében a STARTup Live Budapest a Prezi.com főhadiszállásán. Ott leszek.

 

Az esemény egyébként nem elszigetelt partizánakció, egy nagyobb, nemzetközi kezdeményezés, illetve rendezvénysorozat, a STARTeurope része. A szervezők ezt mondják róla:

STARTup Live Budapest #1: Október 14-16.

 

Van egy jó ötleted amihez csapatot keresel, vagy szaktudásoddal szívesen csatlakoznál egy jó ötlethez? Egyetemisták, fejlesztők, dizájnerek, marketingesek, jelentkezzetek, hogy mentorok bevonásával a gyakorlatban is kipróbálhassátok, milyen a startup fejlesztői munka és hangulat.

 

Mik egy sikeres startup összetevői és milyen út vezet Budapestről a Szilícium-völgybe? A jelentkezők nem csak ezekre a kérdésekre kaphatnak választ, hanem mentorok segítségével körbejárhatják az ötletbe vetett hit, a csapatépítés, a szaktudás, a kitartó munka, illetve a megfelelő kapcsolatok problematikáját.

Jól hangzik, hát még ha azt is hozzáteszem,hogy a Dotkom olvasói a szervezők nagylelkűségének hála 50% kedvezményben is részesülnek! (Köszönet Bogár Bencének.) Nem kell mást tenni, mint az alábbi bónuszkódot bemásolni a regisztrációkor az erre szolgáló mezőbe. Működik, próbáltam.

pqalnx87

Regisztrálni a STARTup Live honlapján, tájékozódni pedig a rendezvény Facebook oldalán lehet, ajánlom mindenki figyelmébe (a pontos program a poszt végén).

Miért megyek el?

Mert érdekel. Soha nem voltam még ehhez hasonló, kifejezetten startupos agyalgatásra kihegyezett, többnapos dzsemborin (konferencián már igen). Nem is hiszem emiatt, hogy értelmezhető módon hozzá tudok járulni bármihez, ami ott zajlik, de megfigyelő még lehet belőlem. Ha úgy alakul, még itt, a Dotkomon is megemlékezek róla.

Leginkább egyébként arra leszek kíváncsi, hogy az eddigi nagyon-nagyon kevés, de lehangoló tapasztalataimhoz képest a magyar startup-mezőny milyen arcát mutatja majd. Biztos vagyok benne, hogy van egy csomó tehetséges ember jó ötletekkel, akikkel eddig szimplán nem volt alkalmam megismerkedni sem személyesen, sem hírek útján (néhányukkal azért szerencsére igen).

A másik kérdés sokkal inkább filozófiai jellegű. A legfelkapottabb startupokkal szemben is gyakran felmerül a kritika, hogy sokkal inkább hasonlítanak egy nagyobb szolgáltatás részét képező speciális feature-re, képességre, mintsem valóban kerek egész termékre, szolgáltatásra. A felvásárlási hírek alapján is úgy tűnhet, hogy a startupok jelentős része arra hajt, hogy gyorsan, sok pénzért eladja magát félig kész állapotban egy nagyvállalatnak, amelyik aztán vagy kinyírja, vagy belehegeszti a saját nagy szolgáltatásába. Vajon jól van ez így?

Teljesen kívülállóként az a tippem, hogy ebben a szegmensben ez a dolgok rendje, nem lehet évente két-három Google-t vagy Facebookot (vagy akár Prezit vagy Ustreamet) elindítani. Másfelől viszont van egy olyan sejtésem is, hogy a STARTup Live-hoz hasonló intenzív, a párnapos startup nekibuzdulások is afelé terelik a résztvevőket, hogy hirtelen összekalapáljanak a jónak tűnő ötletükből egy kevés, de legalább működő funkcióval bíró prototípust, és gyorsan belevágjanak a pénzhajhászásba, ahelyett, hogy igazán mély és árnyalt koncepciót dolgoznának ki egy komplexebb szolgáltatásra, netán üzleti modellre.

Ez persze csak laikus prekoncepció, és kicsit provokatív is, mert nem akarom magam átadni a rózsaszín startup-áhítatnak, szeretném inkább objektíven látni a sztorit. Kíváncsi vagyok, hogy a hétvégi események hogyan alakítják majd ezt a véleményemet.

A többi hasonló rendezvényről

Sajnos hiába harangoztam be, hogy én mennyire el fogok mászkálni ilyen érdekes rendezvényekre, május óta nem jutottam el egyre sem. Nem azért, mert nem lett volna alkalom igazán színvonalas eseményeken résztvenni, hanem mert így hozta a (bal)szerencse, a kéthetes amszterdami szabadságom alatt például egymást érték a lehetőségek Budapesten. Ezúton is elnézést azoktól, akik küldtek meghívót, de nem tudtam elmenni, vagy nem küldtek meghívót, de csináltak valami érdekeset, amire nem jutottam el. A kedvem továbbra is megvan, szóljatok, ha van valami érdekes. Addig meg találkozzunk a STARTup Live-on.

STARTup Live Budapest #1: Október 14-16.

Friday, 14.10.2011

16.30-17.00 Registration

17.00-17.20 Welcoming

17.15-18.30 Idea Pitching & Team Creating

18.30-19.00 Get to Know & FAQ

19.00- 23.30 WORK Session & Food

Saturday, 15.10.2011

9.00-9.30 Breakfast

9.30-10.00 Inspiration Talk

10.00-13.30 WORK Session

13.30-14.00 Food

14.00-14.45 Mentor Pitches

14.45-17.30 WORK & Mentor Sessio

17.30-18.00 Second Day Summary

18.30-19.30 Pitch Training & Food

19.30-23.30 WORK Session

Sunday, 16.10.2011

9.00-9.30 Breakfast

9.30-10.00 Inspiration Talk

10.00-13.30 WORK Session

13.30-14.00 Food

14.00-16.30 Preparing for the Pitch

16.30-18.00 Final Pitches &Feedbacks (Open for the Public)

18.30-... Party & Networking (Open for the Public)

6 komment
süti beállítások módosítása