Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

2012. ápr

26

Az Apple brutális hatékonysága

aapl_goog_1335423695.jpg_769x376

Kacérkodom egy Nap grafikonja jellegű "rovat" elindításával (hétvégenként Másnap grafikonja), ha már van ez a képes poszt funkció a szép új Blog.hu-ban.

Akárhogy is, ezt érdemes megnézni az Apple gyorsjelentése kapcsán.

Kis magyarázat: a bruttó margin azt mutatja, hogy a bevételnek mekkora része marad meg az értékesítés közvetlen költségeit levonva; az operatív margin ugyanez, de már a közvetett költségek levonása után; a nettó margin pedig a nettó (kamatfizetéseket meg minden egyebet figyelembe vevő, adózott) profit aránya a bevételhez.

Nem meglepő, hogy a Google bruttó marginja lényegesen magasabb, mint az Apple-é, hiszen az Apple fizikai terméket állít elő (alapanyagokkal, energiaköltséggel, stb.), a Google meg "csak" kódokat írogat. Ez az előny viszont egyéb eredménysorokon teljesen elolvadt mára, az Apple lényegesen hatékonyabbá vált, a bevétele nagyobb részét tartja meg profitként, ráadásul egyre javul, míg a Google a legnagyobb jóindulattal is csak stagnál ebből a szempontból.

Az összevetés persze önkényes, miért pont a Google-höz hasonlítanánk az Apple-t (és fordítva), de azért mégis érdekes.

Hamarosan kiteszek egy kicsit terjedelmesebb poszot is az Apple-ről, bár nyilván igazi újdonságot nem lehet mondani, annyira szétcincálták már a számait mindenfelé.

2012.04.26. 09:02 | Dr. Justice | 3 komment
google apple

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Kuruttya 2012.04.26. 10:48:11

Lassan eljött az ideje, hogy a blog neve megváltozzon "Appledotkom"-ra.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2012.04.26. 10:58:23

@Kuruttya: Van itt/ lesz itt más is, de nincs mit tenni, ha 1) a világ legnagyobb cége egy tech cég 2) most tette közzé a gyorsjelentését.

wazelin 2012.04.26. 11:30:19

Jó újra posztokat olvasni :)