Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Online tőzsdés svájci bicskája (1. rész)

2012. április 28. 09:22 - Dr. Justice

Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy a napi munkámhoz és a saját kis tőzsdei kalandozásaimhoz is egyre nagyobb - sőt talán a legnagyobb - részben ingyenes webes elemző eszközöket használok. Tele az internet bárki számára szabadon hozzáférhető cuccokkal, amik az átlag befektető információigényét bőven kielégítik, és amelyekkel az ember mindenféle méregdrága (ál)profi hókuszpókusz nélkül is akár sikeres tőzsdés lehet. Csak ismerni kell ezeket.

Nem tőzsdés szemmel talán nem egyértelmű, hogy ezek miért izgalmas dolgok, de ne feledjük, hogy mekkora adatmennyiséget kezelnek ezek a szolgáltatások, mennyire gyorsnak és megbízhatónak kell lenniük, és hogy milyen irgalmatlanul széles a lehetséges funkciók tárháza. Ez az igazi fejlesztői kihívás, nem a holdhoroszkóp. Az sem véletlen, hogy a szexi startupok között mind nagyobb számban jelennek meg tőzsdézéssel kapcsolatos szolgáltatások, de erről nagyon hosszan tudok filozofálni, most inkább nem vágok bele.

Ehelyett néhány posztban szépen elmesélem, hogy én miket szeretek használni, remélhetőleg a végén összeáll egy jó kis csomag. (Egyelőre főként sajnos amerikai piacokra jók ezek az eszközók, de 1) ez is gyorsan változik 2) a Dotkomot ez is érdekli igazán.).

Photo 2011.10.21. 10 44 05.jpg

Ez az úgynevezett Bloomberg terminál - Ultraprofi és ultraelmaradott minden felülete

Tradingview.com: jobb, mint a Bloomberg

A Tradingview.com egyfelől profi webes grafikonrajzoló széles technikai elemzési eszköztárral, másfelől pedig közösségi platform, ahol saját elemzéseket, tippeket, kereskedési ötleteket lehet megosztani a publikummal. Egyelőre csak az előbbi részét használom, de határozottan van potenciál a másodikban is. (Az oldalt egyébként egy MultiCharts nevű, kereskedési platformot fejlesztő cég hozta létre.)

Mivel nem vagyok fejlesztő, nem tudom megítélni, hogya technikai háttér mennyire kemény, szimpla júzerként már bőven elegendő nekem, hogy nem flash meg silverlight alapú az ügy. Aki ért hozzá, lekommentelhetné, hogy mi a véleménye programozásilag az oldalról.

screen1.jpg

Kattintásra megnő - Szerintem kifejezetten tetszetős felület a maga nemében

A Tradingview nagyszerűsége nekem abban rejlik, hogy ott van rajta minden amerikai részvény (és egyre több európai is), nyersanyagok, határidős piacok, devizák interaktív, valós idejű árfolyamgrafikonja egyetlen jól kezelhető felületen. Fő előnyök:

  • Letisztult felület: Főként az utóbbi idők fejlesztéseivel a grafikonrajzoló felülete kifejezetten tetszetős lett (a maga nemében persze), a változásokból látszik, hogy sokat gondolkodnak ergonómiai, usability kérdéseken, próbálgatják a menüket, gombok elhelyezését, oldalsávot. A híreket és napi adatokat mutató kis ablakokkal szerintem profi megoldásokat megszégyenítően jól fest a dolog, lásd a fenti képen.
  • Intuitív kezelés: A grafikonok mozgatása, a jelölések, egyéb eszközök elhelyezése szinte a legegyszerűbb a hasonló szolgáltatások között. Sokkal jobb ezen a téren, mint például a Bloomberg méregdrága adat- és kereskedési termináljának grafikonmodulja, amit egyébként a napi munkához használunk (a legfelső képen látható).
  • Széles eszköztár: Amit egy magamfajta mezei tőzsdés igényelhet, ott van az eszköztárban. Nem kell más, már ez is sok.
  • Valós idejű árfolyamok: Amerikai részvényekre, nyersanyagokra, devizákra valós idejű grafikonok. Nagyon nagy kincs, máshol ezért fizetni kell ám.
  • Grafikonok mentése: A grafikonok egyetlen kattintással menthetők, minden jelölés, indikátor, akármi megmarad, és így szépen követhető, hogy vajon úgy alakulnak-e az események, ahogy elképzeltük. (A megosztott grafikonoknál meg kimondottan szexi, hogy először megnézed az "elemzést", aztán egy gombnyomásra berajzolja, hogy mi történt azóta).

Sok tekintetben persze láthatóan kezdeti stádiumban van a sztori, néha nem teljesen úgy állnak az árfolyamok, ahogy a valóságban, előfordulnak üzemzavarok is, és főként az egyébként kifejezetten érdekesnek ígérkező közösségi vonal tűnik még picit sutának.

A legnagyobb fájdalmam, hogy iPaden kifejezetten nehézkes az oldal, rendszeresen le is térdel tőle a Safari, ráadásul ami egérrel gyors és hatékony kezelési mód, ujjbeggyel teljesen használhatatlan. Nem erre van kitalálva, pedig kevés ideálisabb dolgot tudok elképzelni iPadre egy jó kis tapogatós grafikonrajzolásnál.

A Tradingview.com ezzel együtt is kiváló példája annak, hogy akár "szimpla" webes felületeken, böngészőben professzionális eszközket megszégyenítő szolgáltatásokat lehet létrehozni. Nem mellékesen pedig a "csináld magad" online tőzsdés egyik leghasznosabb társa lehet, ha tovább haladnak az eddig látott fejlesztési úton.

7 komment
Címkék: tradingview.com
süti beállítások módosítása