Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Online tőzsdés svájci bicskája (3. rész)

2012. október 09. 11:27 - Dr. Justice

Olyan egyszerű, hogy szinte szégyellem is leírni: ha tőzsdézel, akkor használj Google-t!. Persze nem szimpla webes keresésről van - az sem haszontalan -, hanem a Google Finance és a Google Docs (legújabban Google Drive) kevesek által ismert, de szinte tökéletes kombinációjáról.

20google.large.jpeg

Háttér: Határozott meggyőződésem, hogy ahhoz, hogy valaki sikeresen is tőzsdézzen manapság, jóformán semmi szükség drága, bonyolult és sokszor felesleges funkciók garmadáját kínáló szoftverekre és szolgáltatásokra. Tele az internet tök ingyenes és rendkívül jól használható eszközökkel, adatvizualizációkkal, információforrásokkal. Erről szól az online tőzsdés svájci bicskája.

A bicska korábbi részei:

Mindig naprakész

Sajnos, mint általában a hasonló alkalmazások, a Google Finance is elsősorban az amerikai piacokra, amerikai részvényekre használható jól, de cserébe fontos és drága kincseket kínál ingyen: valós idejű (késleltetés nélküli) árakat és a normál kereskedési időn kívüli árfolyamokat (az amerikai piacon a legaktívabban kereskedett részvényekre bizonyos brókercégek ügyfelei a tőzsdei órákon kívül is köthetnek ügyletet, így már nyitás előtt rendelkezésre áll egyfajta indikáció a piacról).

Az egyedi részvények megjelenítésében egyébként a Yahoo! Finance oldalai még talán jobbak, részletesebb profilt kapunk a cég kimutatásaival (ami azért van a Google Finance-en is), lényeges mutatóival, elemzői véleményekkel, tulajdonosi szerkezettel, és még a grafikonrajzoló is pofásabb. A Google nálam viszont egy fontos szempont miatt vezet: mindig be vagyok jelentkezve a fiókomba.

Fiktív és valós portfóliók

Márpedig az igazi finomságok itt kezdődnek. Építhetünk portfóliókat, akár konkrét mennyiségekkel is nyomon követve, hogy mikor épp milyen részvényt adunk-veszünk, de felvehetjük akár még a befektetésre szánt tőkénk nagyságát is. A portfólióról egy oldalon mindenféle infó elérhető.

Ugyanígy figyelőlistának is kiváló, egy pillantással átlátható, hogy épp merre tartanak a figyelt papírjaink. Ehhez a portfólió elemeiről szóló híreket is egyetlen listába rendezi az oldal (sajnálatos módon viszont a Google hírszűrése a leggyengébb ezen a téren, a Yahoo, a Tradingview és a FinViz is sokkal relevánsabb hírlistát állít elő).

A maximális perverzió eléréséhez ráadásul a portfólióhoz kapcsolódó vállalati eseményekből (gyorsjelentések, elemzői találkozók, konferenciák) még külön naptárat is létrehozhatunk, amire feliratkozva a Google naptártban tuti nem csúszunk le lényeges dolgokról.

Screen Shot 2012-10-07 at 16.41.58.pngPéldául ez lehetne egy dotkom-portfólió  - kattintásra megnő

A legvagányabb feature: GoogeFinance()

A fenti funkciók önmagukban még szerintem nem adnának kitüntetett szerepet a Google-nek a svájci bicskánkban, a portfóliókövetést például ugyanígy megoldhatjuk a Yahoo! Finance-en is. Killer alkalmazássá a Google Docs (pardon, Drive) teszi az egészet. A táblázatkezelőben ugyanis valós időben frissülő piaci adatokból építhetünk saját magunknak portfóliót, figyelőlistát, kereskedési naplót, méghozzá egyetlen függvény, a GoogleFinance() használatával.

A működése pofonegyszerű: a legelső attribútum mindig a részvény tickere (a Google esetében ez GOOG, az Apple-é AAPL), utána pedig az elérni kívánt adat neve jön, és esetleg egy-két segédparaméter. A függvénnyel minden lényeges alapvető kereskedési adatot lekérhetünk, nyitó-záró-min-max árfolyamokat, forgalmat, átlagos forgalmat és még egy csomó minden mást is (itt a paraméterek teljes listája). Az így visszakapott adatokat persze tovább kombinálhatjuk, így akár saját indikátorokat is számíthatunk (valós időben, automatikusan), ha épp erre vágyunk.

Screen Shot 2012-10-07 at 16.47.58.png
Ilyen pofonegyszerű a Google legutolsó árát lekérdezni

A kereskedési adatok és Excel kombinációját általában csak a drága és professzionális megoldások kínálják, a Google pedig ide teszi elénk ingyen és bérmentve ennek egyszerűbb, de a felhasználók túlnyomó többségének bőven elegendő verzióját. Na ez maga a 21. század.

1 komment
süti beállítások módosítása