Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A Motorola nem lesz a Google zászlóshajója

2012. november 04. 09:39 - Dr. Justice

Pénteken a Google Android üzletfejlesztésért felelős igazgatója, John Lagerling a New York Timesnak kerek perec kijelentette, amit már a Motorola akvizíciója után is pedzegettem: a Google-nek esze ágában sincs beolvasztani a Motorolát, és egy kézbe vonni az androidos hardver és szoftverfejlesztést. Az egész felvásárlás csak a szabadalmakról szólt, a Google nem lesz telefongyártó. Hamarosan lehet, hogy már a Motorola sem.

Motorola-purchased-by-Google1.jpeg

A telefongyártás csak a kolonc

Tavaly augusztusban látszólag egyik pillanatról a másikra a Google igen vaskos, 63 százalékos prémium mellett 12,5 milliárd dolláros ajánlatot tett a mobiltelefon és set-top-box gyártással foglalkozó Motorola Mobilityre. Volt persze előzmény is, hiszen a Google nem sokkal korábban bukott el egy ajánlatháborút a csődbe ment Nortel szabadalmi portfóliójára, az az áru 4,5 milliárd dollárért kelt el.

A Motorola felvásárlásáról a Dotkomon:

Bezárhatja a Motorolát a Google

A 12,5 milliárd dolláros árazás és a versenytársak piaci értékeltsége alapján durva becsléssel már akkor is úgy tűnt, hogy a Google nagyjából 4-6 milliárd dollárt fizethetett a Motorola egészen extrém méretű (bár jelentős mértékben elavult) szabadalmi portfóliójáért, a fennmaradó összeg pedig a Motorola tényleges tevékenységének értéke, attól függően, hogy üzemeltetik-e tovább vagy leépítik és bezárják. 


Így nézett ki az ajánlat 2011 augusztusában

Összeállt tehát a kép, a vaskos prémium pusztán annak szólt, hogy a Google vásárolt egy nagy értéket, a szabadalmakat, amivel a Motorola nem tudott mit kezdeni, ezért a piac sem árazta be a részvénybe. Bezárni egyelőre nem zárták be a Motorolát, de augusztusban 20 százalékos létszámleépítést jelentettek be, 20 ezer főből 4 ezret tett vagy tesz lapátra a Google. Valószínűleg ennek lesz még folytatása, hiszen a Google a maga 34 ezer fős állománya mellé vette ezt a 20 ezret, a Motorola ráadásul üzemi szinten veszteséges.

Ettől függetlenül a Motorola kihozott még egy pár új telót, ami szinte a sajtót is hidegen hagyta, és szó sincs arról, hogy bármilyen kiemelt elbánásban részesülne. Épp ellenkezőleg: a dolgok jelen állása szerint nem sok esélye van, hogy bármilyen módon beszállhasson a Google zászlóshajóknak szánt Nexus eszközök építésébe.

A Google nem fog saját telefont gyártani

A felvásárlás kapcsán sokan várták, hogy a Google végre az Apple nyomába ered, és integrált szoftver és hardverfejlesztéssel emeli csúcsra az Androidot. De minek tenné? A lehengerlő piaci részesedés miatt a Google, mint webes szoftvercég, nincs rákényszerítve, hogy kockázatos és költséges kalandokat tegyen az integrált termékfejlesztés területén, még akkor sem, ha az Apple, mint hardvergyártó, így érte el a sikereit. 

A harmadik negyedévben az amerikai piacon eladott okostelefonok 75 százaléka (!) androidos készülék volt. Érdekes persze, hogy a kiszivárgott adatok szerint a Google nagyjából négyszer annyit keres egy iOS készüléken, mint amennyit az andoridosokon, de igazából a lényeg számára a szumma. Minél több mobilon a Google kereső legyen alapértelmezett, és az ő hirdetéseit lássa a felhasználó. Ha Nexus csúcskészüléken, akkor azon, ha iPhone-on, akkor azon, ha középkategóriás telefonon, akkor azon, éppen emiatt óriási hiba lenne például a legnagyobb szereplővé nőtt Samsungot elidegenítenie magától.

Screen Shot 2012-11-03 at 15.58.50.png

Ez a piac alapvető evolúciója. Amíg a szűk niche a piac és a technológiai korlátok miatt véges a készülékbe préselhető kapacitás, addig az integrált fejlesztés hozza csak el a megfelelő szintű optimalizálást (ez az Apple "felhasználói élménye", ami a mostaninál lényegesen gyengébb hardveren is kerek volt). Aztán ahogy az erőforrások bőségesen állnak olcsón a gyártók rendelkezésre, a szigorú optimalizálás helyett a moduláris termékfejlesztés veszi át az irányítást, és tömegtermékké válik a cucc.

(Kapcsolódó téma: A Microsoft szoftvercégként ugyan megalkotta a saját tabletjét és talán a saját okostelefon is jön, de kényszerűségből, mert muszáj valahogyan megmutatnia a világnak a platformjában rejlő erőt. Attól viszont, hogy saját maga gyártja, még nem a fenti értelemben vett integrált fejlesztés. A Surface-be igyekeztek belepréselni mindent, amit csak lehetett, hardver és szoftver terén is, szó sincs patikamérlegen kimért optimalizációról.)

49 komment
süti beállítások módosítása