Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Az van, hogy megkergült a tőzsde

2013. január 29. 23:01 - Dr. Justice

Hétfő reggel Ács Gábor mesterrel vitára keltem élő adásban a Millásreggeliben, hogy vajon van-e olyan, hogy "elmegy a piac esze". Per definitionem nincs ilyen, a piacnak mindig igaza van, de azért Ács professzort is értem, pláne ha a tech szektor pár hírét nézem ma.

broker-628.jpg

Yahoo: Várt feletti gyorsjelentés, évek óta először növekedés látszik a bevételeknél, jelentkeznek az első jelei, hogy Marissa Mayer talán rendbe tudja rántani a céget. Tegnap zárás után vaskos emelkedés, kemény pluszban nyit a részvény. Ma zárásra: -3 százalék, látszólag ok nélkül.

HP: Kéthetes tötymörgés után ma egyetlen számottevő vállalati hír lát napvilágot: kiszivárog, hogy a cég egy Chromebook ("minek van?") piacra dobását forralja, csak épp valahogy kikerül az embargós hír az oldalukra. Oké, orbitális lúzerség a Chromebook, még nagyobb lúzerség ezt így kiszivárogtatni, de lássuk be, a HP sztorira most ennek vajmi kevés hatása van, nem termékekről szól ez már rég. Márpedig a vállalat most ugyanott tart, mint reggel vagy tegnap este. Mégis, mai zárás: -3,2 százalék.

Amazon: Közzétesz egy vastagon az elemzői várakozások alatti gyorsjelentést, legalábbis főbb számok, azaz bevétel és egy részvényre jutó nyereség, és a menedzsment bevétel-prognózisa terén. Éves összevetésben 45 százalékkal zsugorodik a profit. Napközben 5,7 százalékot esik a papír, a gyorsjelentésre zárás után: +9,4 százalék. Mert 70 százalékkal nőtt az ebook-forgalom.

Lehetne ezekre racionális magyarázatot gyártani persze, a várakozásokat, a "vegyél pletykára, adj el hírre" jelenséget, és a tőzsdepszichológia hatalmát szépen sorba állítva, de most nem teszem. Ez egy magyarázat nélküli bejegyzés marad.

(Még mielőtt valaki féreértené, szó sincs róla, hogy hirtelen megfeneklett az agyam a tőzsdétől. Ezek a furcsaságoknak tűnő dolgok a normál ügymenet részét képezik, és utólag általában kiderül róluk, hogy nagyon is passzoltak a "big picture"-be, csak túl közelről nézve tűnnek felemásnak. De onnan nagyon felemásnak tűnnek.)

4 komment
Címkék: yahoo amazon hp
süti beállítások módosítása