Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A technológia alapú társadalom a legjobb

2013. február 09. 16:05 - Dr. Justice

technologia_1360422198.jpg_600x337

Lehengerlően érdekes chartot dobott fel Vakmajom a blogjára, amin gyönyörűen tükröződik, hogy általában véve a technológiai fejlettség milyen védőernyőt borít a társadalom fölé (egyedüli apróság, hogy sajnos a forrásmegjelölés lemaradt).

Vakmajom kommentárja:

Minél magasabb szintű technológiát tartalmaz a termelés, annál kevésbé érintette a válság - ergo megfordítva a gondolatsort, a válság az alacsony technológiájú termelés válsága. Ebből következően a munkanélküliség is elsősorban az alacsonyan képzettek körében jelentkezik, azaz többszörösen kifizetődő a magas képzettség.

Még eggyel tovább gondolva ez azt is jelenti, hogy azokban a gazdaságokban, ahol egyébként magas színvonalú  technológiát alkalmaznak, valószínűleg még a kevésbé képzett munkaerő is nagyobb biztonságban van. Ugyan arányaiban kevesebb képzetlen dolgozóra van ezekben az országokban szükség, de cserébe negatív környezetben sem kell olyan mély recessziótól tartani, ami nyilvánvalóan az alacsony képzettségű és a konjuktúrának leginkább kitett rétegeket söpri le először a gazdasági palettáról.

A technológiai fejlettség a gazdaság és a társadalom immunrendszere.

(Vakmajom írásait a lehető legmelegebben ajánlom mindenkinek, akit csak kicsit is érdekel a tőzsde és a gazdaság. Érdemes követni napi szinten, mert az a trükkje, hogy nem érhetők el a korábbi bejegyzések, mindig csak a legutóbbi.)

4 komment
süti beállítások módosítása