Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Végre kijózanodtak az Apple befektetői

2013. július 23. 23:10 - Dr. Justice

Szinte minden soron végre hozta, sőt, hajszálnyit felülteljesítette az erősen nyomott várakozásokat az Apple. 5 százalékos pluszban áll a zárás utáni kereskedésben az árfolyam, szóval örülünk. Valójában hosszú ideje ez a legunalmasabb gyorsjelentés a cégtől, a Bloomberg TV-n összesen maximum 5 percet tudtak róla beszélgetni, aztán kifogytak a témából.

109362938.jpg
(Forrás: FT)

Ezt mondtam a gyorsjelentés előtt pár órával:

A részletes indoklást leírtuk az elemzésünkben (egész szépen körbe is futott az online médiában), egy grafikonokkal bőven ellátott verzió egyébként az Investor.hu-n is olvasható. 

Nagyjából úgy is lett, ahogy sejtettük, és még a szeptemberi előrejelzésekkel sem lőtt alá az elemzői várakozásoknak a menedzsment. Egyedül az iPad eladások csúsztak el (a várt 6,2 százalékos bővülés helyetti 14 százalékos zsugorodás az nagyon rossz), cserébe az iPhone lényegesen jobb lett (20 százalékkal nőtt éves alapon a várt 4,3 százalék helyett).

Screen Shot 2013-07-23 at 23.05.19.png

Mi következik mindebből? Rövid távon talán semmi. Ezek gyenge számok, a bevétel nem nő, a profit egyötödével esett, a csodatáblagép értékesítése megbillent, a profitmargin zsugorodik, az aktuális negyedévre adott prognózis is nagyon visszafogott.

A maga lehangoló unalmassága mellett is van azonban egy fontos hosszabb távú üzenete a mai gyorsjelentésnek: úgy tűnik, hogy kijózanodott a piac, észhez tértek a befektetők (erre voltak utalások már a gyorsjelentés előtt is). A cég ugyan több szempontból is folyamatosan gyengül, de a piac sem vár már tőle csodát, ezért tud ugrani 5 százalékot egy várakozásoknak megfelelő gyorsjelentésre a részvény.

Ez történt velük ugyanis az elmúlt három negyedévben:

QUfBM.gif

Ha mindehhez hozzáadjuk az Apple extrém alacsony értékeltségét, a még mindig brutális készpénztermelő-képességét, az egyre növekvő ütemű készpénz-visszajuttatást, az egyre inkább fordulatot sejtető technikai képet és azt a bizonyos teljesen ingyenes sorsjegyet, amiről már írtam, akkor egész jó kis befektetési célponttal állhatunk szemben. Erősen fontolgatom, de nem eszik ezt nagyon forrón, van időnk megrágni a dolgot.

Most pedig alszom egyet, és holnap kitúrom az univerzum igazságát a számokból.

1 komment
Címkék: apple
süti beállítások módosítása