Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A technológia az élen? Dehogy...

2014. január 05. 21:10 - Dr. Justice

Lehet, hogy ez másnak triviális, de engem meglepett, amire pár napja számolgatás közben bukkantam: mindenféle látszat ellenére a technológiai szektor az elmúlt években nem volt a legerősebb iparágak között, legalábbis ami a tőzsdei teljesítményt illeti. Nem is volt nagyon lemaradó, de a legjobb három szektor közé 2009-ben fért be utoljára. Nem ezt gondolnánk a nagy hype-ban, nem?


Ott hátul esett le a tech szektor gatyája...

Mindez az S&P500 index szektoraira értendő, azaz csak az 500 legnagyobb tőzsdei céget vizsgáltam szektorokra bontva, a nagy startup-hiszti és a frissen tőzsdére lépett cégek nincsenek benne a matekban. De még így is érdekes, hogy a mobilforradalom, a nagy felhajtás, erősödő IPO aktivitás, és legfőképpen az Apple 2013 előtti szárnyalása is kevés volt ahhoz, hogy a három legerősebb szektor közé (a sötétzölddel jelölt mezők) emelje a technológiai cégeket.

20140103_spx_screen1.jpgMinden oszlop egy évet jelöl, a színek pedig az egyes szektorok átlagos teljesítményét kvartilisekbe rendezve.

Mit jelenet ez? Valószínűleg azt, hogy ha voltak is kirobbanóan jól teljesítő tech részvények (márpedig voltak), azok nem feltétlenül a legnagyobb szereplők közül kerültek ki (pedig ezek szerepelnek az S&P500-ban), másfelől pedig ha a nagyok közül többen is az élre álltak (voltak ilyenek), több szektortárs kifejezetten lemaradó volt, ezzel pedig lehúzta a szektorátlagot.

És itt a lényeg. 2014-ben szerintem érdemes lesz a méltatlanul mellőzőtt lemaradókra koncentrálni. Idén is láthatunk majd egy-két látványos nagy feltámadást, ahogy például 2012-ben hirtelen magához tért a Yahoo, vagy 2013 első felében a HP nagy menetelése, szóval lesz mire fenni a fogunkat idén is, még ha az általános nagy részvényrali kicsit ki is fulladna. Ezen logika mentén szerintem a hosszú ideje lemaradó, de mostanában mintha magára találó Juniper Networks 2014 egyik ígéretes célpontja lehet (ebbe a sztoriba még azért bele kell ásnom magam alaposabban).

A HP-ra pedig annak ellenére érdemes lesz figyelni, hogy tavaly már kétségtelenül nem volt lemaradó (több mint 40 százalékot emelkedett 2013-ban). A Microsoft mellett a PC-piac óvatos stabilizájójának egyik haszonélvezője lehet. Ahogy írtam korábban, a PC-piac a nagy sokkokon túl van, a HP csatahajója pedig amúgy is csikorogva, kisebb-nagyobb megingásokkal, de új irányba fordul, így a PC-piac hosszú távú gyengesége is egyre kevésbé érintheti. 

Egyébként meg BÚÉK.

Tetszett? Nem tetszett? Akárhogy is, a Dotkom Facebook-oldalán elmondhatod!

komment
süti beállítások módosítása