Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

150 millió dollárt ért a New York Times megmentése

2010. október 04. 11:10 - Dr. Justice

  • Október 11-én mutatják be hivatalosan a Microsoft új mobil operációs rendszerét, a Windows Phone 7-et, a New York-i eseményen az AT&T és T-Mobile is ott lesz, és a hírek szerint elő is rukkolnak egy-két készülékkel is, amelyeket a szolgáltatók kínálnak majd ügyfeleiknek.
  • Naponta több mint 2,3 millió alkalmazást töltenek le a Nokia Ovi Store-ból a felhasználók, és már 70 fejlesztő lépte át az álomszerű egymillió letöltést. A társaság által közzétett adatok szerint a 190 országban elérhető alkalmazásbazárba naponta 200 ezer új felhasználó regisztrálja magát. A számok annak tükrében különösen tetszetősek, hogy az Ovi Store 2009 májusában indult, a Nokia ráadásul küszködik az okostelefon-szegmensben, hogy az iPhone-nal és az androidos készülékekkel összevethető terméket hozzon ki, de a reményeik szerint a most piacra dobott N8 megoldja ezt a problémát.
  • 15 millió ügyfelének igyekszik visszatéríteni a tévesen kiszámlázott adatforgalom díját az amerikai Verizon, az akció a legelső becslések szerint 90 millió dollárjába kerül a mobilszolgáltatónak, a Wall Street Journal értesülése szerint viszont 50 millió dollár elég lesz az akcióhoz. A társaság 3 és 6 dollár közötti jóváírást ad azoknak az ügyfeleinek, akikre annak ellenére róttak ki díjat, hogy készülékükhöz nem vásároltak adatelőfizetést.
  • Még mindig uralja a böngészők piacát az Internet Explorer, de a részesedése apránként lemorzsolódik, amiből főként a Google Chrome profitál. A Net Applicatons adatai szerint a Microsoft böngészői összességében 0,75 százalékot veszítettek, a Chrome 0,46, a Firefox pedig 0,3 százalékot nyert szeptemberben. Az elmúlt egy év során az IE által kihasított szelet szinte folyamatosan csökken, a Firefox és a Safari többé-kevésbé állandó súlyt képvisel a piacon, egyedül a Chrome tudott érezhető növekedést elérni, igaz, meglehetősen alacsony bázisról.


Forrás: Mashable

Napi Zuckerberg:

 

  • 23 millió dolláros bevétellel debütált a hétvégén a Facebook alapításáról szóló Social Network az amerikai mozikban, ami ugyan valamelyest elmaradt az előzetesen várt 25 millió dolláros bevételtől, de így is elegendő volt a hétvégi ranglista első helyére. A nagyon pozitív kritikákat kapott film költségvetését 45 és 52 millió dollár közé teszik, a gyártó Sony pedig 100 millió dollár körüli bevételre számít.

 

A nap befektetése (illetve ízlés szerint nagytőkés keselyűje):

 

  • Több mint 150 millió dollárt kereshet három év alatt a New York Times-nak nyújtott mentőövön a mexikói multimilliárdos, Carlos Slim. A társaság tegnap jelentette be, hogy 2012-ben, pár évvel a lejárat előtt visszafizeti a 2009-ben kapott 250 millió dollár hitelt, amit a csőd elkerülése érdekében vett fel, talán az egyetlen befektetőtől, aki hajlandó volt finanszírozni a New York Times-t. A hitelt Slim 14 százalék feletti (!) kamatra nyújtotta, aminek a terhétől nyilván szívesen szabadul meg a társaság, főleg mivel a csőd elkerülésével már kedvezőbb feltételekkel juthat forráshoz. Feltehetően szükség is lesz rá, mert a társaság ugyan folyamatosan hangoztatja a hagyományosból digitális médiavállalattá történő átalakulást, de egyelőre nem látott napvilágot semmilyen hosszú távú terv, ami alapján elképzelhető lenne, hogy 2012-ben ekkora készpénzmennyiség állna rendelkezésre. Slim egyébként a hiteltörlesztést követően a vállalat részvényeinek 10 százalékára szóló opciót kap 6,36 dolláros kötési árfolyamon.


Régen 50 dollárt is ért, de azért 6,36-on még most is jó vétel lehet

komment
süti beállítások módosítása