Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Még 200 millió dollárért sem dolgoznak a Yahoo-nak

2010. október 12. 10:15 - Dr. Justice

  • Mindenféle meglepetést nélkülözve hivatalosan is bejelentette a Microsoft az új mobil operációs rendszerét, a Windows Phone 7-et. A platform bemutatójával egy időben az első készülékekről is lerántották a leplet, az LG és a Dell egy-egy, a Samsung két, a HTC pedig rögtön öt készülékkel rukkolt elő. Az első beszámolók elég pozitívak, a szoftver jól sikerült, sok szempontból felveszi a versenyt az iOs-szel és az Androiddal, de a legtöbben nem felejtik el megemlíteni, hogy a Microsoft évekkel a piacvezetők után, kínos malőrök után készült el. Európában október 21-étől lehet kapni a WP7-tel ellátott telefonokat, az Egyesült Államokban pedig november 8-án startol az AT&T és a T-Mobile hálózatában. A Microsoft a tervek szerint 400 millió dollárt költ majd a Windows Phone 7 marketingjére. A tegnapi rendezvény nem meglepő módon nem hagyott semmilyen nyomot a Microsoft árfolyamában.
  • Visszanyerte a második helyét a Dell a globális PC piacon a második negyedévben. A társaság kilenc hónapot töltött a dobogó harmadik fokán, de most az Acer értékesítése jobban megbicsaklott, így a Dell a negyedév során leszállított 10,5 millió számítógéppel megelőzte, de a HP-tól még közel négy és fél millióval így is elmaradt. Éves szinten a legerősebb növekedést a Lenovó érte el, amely így hamarosan fenyegetést jelenthet az Acer és a Dell számára.


Forrás: iSuppli

A nap elbaltázott üzlete:

 

  • A Yelp menedzsmentje nagyjából 200 millió dollárt vett ki a részvényesek zsebéből, mert nem akart a Yahoo-nál dolgozni. A társaságra még 2009 végén adott a Google 550 millió dolláros ajánlatot, ami nagyon tetszett a vezetőknek, de mint utóbb kiderült, a Yahoo 750 millió dollárral lépett a színre. A menedzsment a Google felé húzott, de a tulajdonosok érdekeit képviselő igazgatótanács nem járulhatott hozzá a 200 millió dollárral alacsonyabb ajánlat elfogadásához. Mi történt ezután? Semmi, mindkét üzlet a kútba esett, a cég 100 milliós tőkeinjekciót kapott az Elevation Partnerstől.

 

A nap látványosan ábrázolt bukása:

 

  • A Nokia súlyos problémákkal küzd, a korábbi hírek mellett ezt az Asymco trükkös grafikonja is alaposan megerősíteni látszik. A vízszintes tengelyen az iparági értékesítésekből, a függőleges tengelyen pedig az iparági profitból kihasított részesedés változása alapján ábrázolták a meghatározó mobilgyártókat. Fontos kiemelni, hogy a grafikonon a változásokat tüntették fel, hiszen a Nokia a mobilpiac szinte egyeduralkodó szereplője volt három éve, volt honnan esnie tehát, az Apple pedig épp három éve került rá egyáltalán erre a térképre.


 

1 komment