Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Önmegsemmisítővé válhat a tabletboom

2012. december 29. 11:37 - Dr. Justice

Két nagyon érdekes statisztikába botlottam, mindkettő a tabletpiac diadalmenetét hirdeti látványosan. Ami kevésbé triviális, hogy éppen ebből fakadóan a tablet-forradalom törvényszerű kiterjedtségét és emiatt közelgő végét mutatják. A fenntarthatatlannak tűnő növekedés pedig mindig óvatosságra kell, hogy intsen, mert a nagy eufória után gyors kijózanodás jöhet. Valószínűleg persze még nem 2013-ban.

usb-destruct-button.jpg

Az első érdekesség, hogy a Flurry Analytics szerint december 25-én hajszálnyival több androidos tabletet és iPadet aktiváltak a felhasználók, mint okostelefont, miközben a megelőző hetekben minden tabletre négy okostelefon-aktiválás jutott. A tablet volt a karácsonyi szezon csúcsterméke (és ezen belül is az iPad tűnik nyerőnek), jó eséllyel igen kemény rekordokat állítottak fel az értékesítések.

Tablets_vs_Smartphones_Xmas2012-resized-600.png

A másik, még messzebbre mutató statisztika a Pew Research-től származik, eszerint november végén, tehát még a nagy karácsonyi bonanza előtt, minden negyedik amerikainak volt táblagépe. Hátravan még 75 százalék a nagy hódításból, legalábbis az a része, aki karácsonykor kimaradt a tabletesőből, de azért a százszázalékos telítettség nyilvánvalóan nem elérhető, természetes korlátai vannak a bővülésnek.

screen-shot-2012-12-27-at-10-10-13.png

Az adat önmagában is érdekes, de még jobb, ha időben is elhelyezzük, amire a fenti ábra csak meglehetősen suta kísérlet. Ha az időskálán helyesen ábrázoljuk az adatsort, akkor derül csak ki igazán, 2012-ben mennyire begyorsult a tabletek terjedése Amerikában (ami nyilvánvalóan a globális folyamatok egy legfontosabb indikátora ebben a szektorban).

Screen Shot 2012-12-28 at 14.42.41.png

Ha mindezt kiegészítjük az IDC december elején publikált friss előrejelzéseivel, akkor világosan kirajzolódik, ami amúgy is sejthető: ez a növekedési ütem valószínűleg még rövid távon is alig tartható fent. Tegyük hozzá persze, hogy az IDC-nél sem jósok dolgoznak, simán eltérhet a világ ettől az előrejelzéstől mindkét irányba.

Screen Shot 2012-12-28 at 15.08.02.png

A konklúzió mindebből az, hogy ugyan a világ most tabletmámorban él, és valóban jelentős tere van még a bővülésnek, a szegmens soha nem látott ütemű növekedése éppen annak szab határt, hogy valóban hosszú távon is fenntartható növekedést nyújtó üzletet alapozzanak a szereplők pusztán a hardverértékesítésre.

A tablet már most is a tömegtermékesedés jeleit mutatja, éppen ezért nem a hardver, hanem a rajta keresztül fogyasztott tartalom lesz a lényeges és fenntartható módon bővíthető profitforrás a jövőben. Ez pedig rengeteg érdekes kérdést felvet több szereplőnél is, a későn jövőknek és a tartalomra nem kellő figyelmet fordítóknak pedig csak morzsák maradnak majd a tortából. (Az ekönyvolvasók piaca kiváló példával szolgál erről a folyamtról.)

U.i.: Az IDC hosszú távú előrejelzéseire alapozva egyébként nagyon szépen lehet modellezni, hogy miért annyit ér az Apple részvénye, amit a piac most áraz, de erről majd egy másik posztban.

27 komment
Címkék: tablet ipad
süti beállítások módosítása