Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Unalmasan hozta a várakozásokat az Apple

2013. október 28. 23:43 - Dr. Justice

Az árfolyam viszont mégsem szállt el, hiába számítottam arra, hogy ha viszonylag erős lesz az iPhone és nem túl katasztrofális a menedzsment prognózisa, akkor meghúzzák. Pedig igazán nagy kivetni valót tényleg nem lehet találni a számokban, minden lényeges ponton legalábbis hozta a várakozásokat a cég, de többnyire valamivel túl is teljesítette őket.

Screen Shot 2013-10-28 at 23.30.51.png

Az iPhone lehengerlő volt, sőt, az iPad-eladások a 170 milliós elszólásból visszaszámolható 12 milliónál lényegesen jobbak lettek (azaz október első heteiben szinte megállt az iPadek értékesítése), és még az átlagos értékesítési ár lemorzsolódása is megtorpant. Ez még akár ígéretes jel is lehet a karácsonyi negyedévre, Tim Cook szerint egyenesen "iPad karácsony" lesz. Meglátjuk.

A marginok lemorzsolódása is megállt, és ha hihetünk a menedzsmentnek, igazából magasabbak is lennének, ha nem változtatott volna az ingyenes szoftverek miatti halasztott bevételelszámoláson a cég. Blablablabla. Azért az árfolyamot visszarántották a zárás utáni kereskedésben, amikor Cook ehhez a részhez ért az elemzői konferencia hívásban.

Összességében nem túl erős, de a szintén nem túl vaskos várakozásoknak megfelelő negyedévet láttunk, és a menedzsment prognózisa sem okozott csalódást. Igazi növekedés ugyan még nem indult be a bevételekben, de lassul a profit zsugorodása. Az Apple leért a maga kis gödre aljára, innen jön az "elrugaszkodás éve".

Azért az érdekes, hogy egy unalmas iPhone és egy unalmas iPad event után sorozatban ez a harmadik tök unalmas Apple-esemény alig több mint egy hónap alatt. Az unalmasat úgy értem, hogy semmi igazán váratlan vagy meglepő nem történik pár apróságot leszámítva. Észhez tért a világ, teljesen elmúlt az eufória a cég körül, a figyelem viszont nem lankad, így a piac előrejelzései a lehető legpontosabbá váltak. Így nehéz lesz pozitív meglepetést okozni a jövőben.

komment
Címkék: apple
süti beállítások módosítása