Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Majd jövőre megtudjuk, mi lesz 2011-ben

2010. december 27. 21:10 - Dr. Justice

Kicsit maga alá temetett az ünnepek körüli hercehurca, de felocsúdva a prekarácsonyi mániás depresszióból és a posztkarácsonyi bejglimérgezésből a DotKom végre életjelet ad, még ha elég halványat is.

Dióhéjban 2010-ről

Még múlt héten jelent meg a Portfolio.hu 2010 top sztorijait felsorakoztató cikksorozatában az év technológiai, elsősorban internetes vonatkozású eseményeit összefoglaló írás, és úgy gondoltam, itt is lehet lenyomata. A cikk elég tömör, inkább csak példálózó jellegű, ezer meg ezer dologgal lehetne még kiegészíteni, de a célnak épp megfelel. Ennél jobban nem is szeretnék belemászni a blogon a 2010-es történések visszatekintő taglalásába.

Ez még nem dotkom-lufi

Igazán magára talált a válságot hatalmas készpénzállományának köszönhetően egészen jól átvészelő technológiai és internetes szektor 2010-ben, csak úgy záporoztak ránk az érdekesebbnél érdekesebb vállalati hírek az ágazatból. A fókuszban természetesen a legnagyobb tőzsdei társaságok, a Google, Apple, Microsoft és társaik álltak, de több fiatal, feltörekvő vállalat is helyet követelt magának az újságok hasábjain, élükön a már több tízmilliárd dollárt érő Facebookkal.

(Folytatás a Portfolio.hu-n >>)

Az a jóslat, hogy nincs jóslat

A másik ilyenkor kötelezőnek tartott műfaj a "mi lesz 2011-ben" jeligére előállított jóslatcsokor, pedig ennek talán még kevesebb értelme van, mint a visszatekintésnek, az esetek nagy részében vagy béna közhelyek, vagy szimpla tippelgetés sül ki belőle. Csak egy példa: pont egy évvel ezelőtt gyűjtötte össze a TechCrunch a 2010-ben tőzsdei kibocsátásra legesélyesebb tíz tech vállalatot, olyan bizsergetően izgalmas nevekkel a listán, mint a Facebook, Zynga vagy a Yelp. A tíz tőzsdei bevezetésből viszont éppen egyetlen egy valósult meg idén, az elektromos autókat gyártó Tesla Motorsé, ahogy a hőn áhított tech IPO-áradat is átcsúszott 2011-re vagy még későbbre.

Ezek lehettek volna a szuper IPO-k 2010-ben

Facebook Az IPO kérdését 2012-ig elnapolták
Zynga Nem terveznek IPO-t
LinkedIn Egyelőre nincs szó IPO-ról
Glam Media Még mindig csak a lehetőségről suttognak
Demand Media Könyvelési kérdések miatt csúszik
Gilt Groupe A növekedésre fókuszálnak, nem a tőzsdére
Etsy Nincs hír ilyen tervekről
Yelp Elutasította a Yahoo ajánlatát, nincs hír IPO tervekről
Skype 2011-ben jön az IPO, egyes részletek még hiányoznak
Tesla Motors az egyetlen megvalósult IPO (2010. június vége)
IPO (initial public offering): egy részvény első tőzsdei kibocsátása, azaz egy zártkörű részvénytársaságból ekkor válik nyilvános, tőzsdei részvénytársaság.

A legközelebb a Skype járt a parketthez, 2011-ben a cég talán tényleg tőzsdére kerülhet, de az ügylet részleteit egyelőre homály fedi. A Demand Media IPO-járól is sok hír szólt, viszont most úgy tűnik, kénytelen egy időre elnapolni a kibocsátást, miután kiderült, hogy a társaság a tartalomgyártás költségeit meglehetősen sajátos módon, öt évre elosztva mutatja ki a könyvelésében. Az amortizációs időszak hossza viszont alapjaiban befolyásolja a kimutatott eredmény nagyságát.

A többiekről vagy semmi hír, vagy éppen kerek-perec kijelentették, hogy egyelőre nem gondolkodnak a tőzsdére lépésen. Sőt, a listán nem szereplő egyik legfontosabb kibocsátási ajánlatot is visszavonta egy hete a Hulu. Na például ezért nincs értelme a jósolgatásnak, bár kétségtelenül jó játék (az Apple megveszi a Facebookot, a Google a Twittert, majd pedig az egészet egy kínai-arab konzorcium, hajszálnyival az orosz DST orra előtt).

A DotKomon viszont ezentúl is megmaradunk az aktualitásoknál, a "szilveszteri hajrában" összeszedett mérgezések elmúltával pedig a blog visszatér a szokásos kerékvágásba. Addig is viszont boldog új évet és minden egyéb jót kívánok a DotKom teljes stábja nevében!

komment
süti beállítások módosítása