Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Az Amazon nagy blöffje

2014. február 06. 19:13 - Dr. Justice

Ma egy beszélgetésben előkerült az Amazon, mint befektetési célpont. Én erősen ódzkodom tőle, bár igazán mély elemzést soha nem végeztem a cégre, így alapos, határozott álláspontom sem lehet. Van azonban egy grafikon, ami mindig eszembe jut róla, és tökéletesen összefoglalja a gondjaimat a céggel.

amazon_drone.jpg

Az ábra tök egyszerű, szimplán a cég negyedéves árbevételét és üzemi eredményét mutatja, összevetésnek pedig rátettem az árfolyam alakulását is (korábban egyébként a Dotkom Facebook oldalán megfordult már hasonló ábra).

Apropó! Ha tetszik a Dotkom, akkor tetszikeld be a Facebook oldalát, ott is áramlik ám a kontent.

Az üzenet világos: az Amazon árfolyamának lehengerlő emelkedése mögött csak az árbevétel hasonlóan robosztus növekedése áll, viszont a cég még üzemi szinten sem termel értelmezhető profitot. Amikor éppen pozitív a negyedéves működési eredmény, akkor is csak az árbevétel 0,5-2 százalékát teszi ki, de évről évre veszteséges negyedéveket is találunk.

amazon.jpg

Az Amazon befektetői eszerint pusztán abban a hitben hajszolták az elmúlt öt évben közel tízszeresére az árfolyamot, hogy a hatalmas árbevételből egyszer a cég elkezd majd profitot, és ami még fontosabb, készpénzt termelni. 

Eddig ennek semmi jele, de nem tudom megcáfolni, hogy egyszer így lesz. Ráadásul még ha az egész egy nagy tévedés is, sokan bizony halálra keresték magukat a részvényen. A dotkom-lufin is sokan halálra keresték magukat persze, bár ezzel nem akarom azt állítani, hogy az Amazon lufi, és pláne nem azt, hogy azonnal össze kellene omlania az árfolyamnak.

Csak továbbra sem tudom meglátni benne az értelmezhető befektetési sztorit. Van ez a zavaró érzésem, hogy valamit nagyon nem értek benne, olyat pedig nem veszek, még ha le is maradok ilyen szárnyalásokról.

komment
Címkék: amazon
süti beállítások módosítása