Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Mivel rukkol elő a Facebook?

2010. október 06. 09:15 - Dr. Justice

  • Nagy bejelentésre készül a Facebook magyar idő szerint ma délután este, a legalább két-három órás hepaj témáját a kiküldött meghívókban nem kötötték az újságírók orrára. Talán a Skype-pal kötött megállapodásról lesz szó, amelynek kapcsán a Skype innovációiról (a facebookos ismerősök hívása külön listából, Facebook Connect) már hallottunk,úgyhogy most a FB oldala következik, kiderül, mit és hogyan integrálnak a felületbe. Persze ez nem készpénz, lehet, hogy arról van szó, hogy a barátok mellett ezentúl ellenségeket is felvehetünk majd, ahogy a Mashable egyik kommentelője tippelte. És ha már témánál vagyunk, jobb oldalon lehet nyomni a Like-ot a DotKom Blogra.

Update: A TechCrunch szerint csak új dizájnt jelentenek ma be a Facebook eseményen, belső források szerint már két hónapja éjt nappallá téve ezen dolgoznak, egyes apró részletek pedig már meg is változtak bizonyos felhasználóknál. 500 millió felhasználóval ez sem kis mulatság, de azért nem olyan érdekes, mint a korábban felvetődött forgatókönyvek.

  • Folytatja erőltetett felvásárlási rohamát a Farmville-t fejlesztő Zynga, ezúttal a dallasi Bonfire Studio lett a kiszemelt célpont, amely korábban olyan híres játékok fejlesztésében vett részt, mint az Age of Empires, az Age of Mythology vagy a Halo Wars. A Bonfire a cég helyi központjává válik, csakúgy mint a korábban felvásárolt pekingi, tokiói, frankfurti és austini stúdiók. A Bonfire három alapítója igazi veteránnak számít a játékiparban, és felvetődik a kérdés, hogy a Zynga talán ki akar lépni a böngészőben, illetve mobilalkalmazásokon keresztül játszható közösségi játékok világából, és nyit a konzolok felé. Az alig hároméves társaság egyébként egészen sokkoló eredményekkel rendelkezik: naponta 33 millióan játszanak a játékaival, és a világ internetezőinek 10 százaléka már került valamilyen kapcsolatba velük élete során.
  • Egyértelművé tette piaci előnyét az Android, a Nielsen statisztikái szerint a Google operációs rendszere hasította ki a legnagyobb szeletet az év első felében értékesített okostelefonok közül, míg a Research In Motion és az Apple fej fej mellett áll. Az adatok viszont még csak egy olyan hónapot tartalmaznak, amikor az iPhone 4 is a piacon volt már, ráadásul csak az amerikai értékesítéseket mutatja, úgyhogy érdemes helyén kezelni. De Eric Schmidt biztos örül, annál is inkább, mert az androidbiznisz már profitot termel a cégnek, nyilván nem a telefonértékesítésekből közvetlenül, hanem az egyre jobban terjedő Androidhoz kapcsolódó hirdetési bevétel révén.

A nap alternatív játékfejlesztése

 

  • Naponta 100 ezer dollárt keres, pedig nem is igazán foglalkozik az értékesítéssel a Minecraft fejlesztője, Markus Persson. Az egészen egyszerű alapötletre felhúzott, a hipermodern grafikákhoz képest primitív megjelenésű játék a maga nemében zseniális, és ez elegendő volt ahhoz, hogy egészen széles körben elterjedjen, és az egyelőre még alfa státuszú programból 3 másodpercenként értékesítsen egy példányt. Érdemes egyébként megnézni a játékot. (Angelday, a plastik media atyja annyira belelkesült tőle, hogy majdnem én is hozzákezdtem a posztjai alapján, de ismerve magamat, az nagyon rosszat tesz a társadalmi kapcsolataimnak, ha rákattanok egy játékra. Egyelőre ellenállok.)

 

A nap túlhevült svindlere

 

  • Álneveken írt dicsérő kritikákat saját cége termékéről, a lebukás után pedig lemondott Helmut Hoffer, a WeTab ügyvezető igazgatója, aki ráadásul nem is kizárólag fiktív neveket használt az Amazon.com német oldalán saját terméke ajnározására. Hoffer korábban sem játszott teljesen tisztán, a MeeGora alapuló táblagép első hivatalos bemutatásakor a valós kezelőfelület helyett egy trükkösen lejátszott videóval verte át az újságírókat.
komment
süti beállítások módosítása