Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Rácsapott a Facebook kezére a Google

2010. november 06. 14:33 - Dr. Justice

Nem tűnik éppen véletlennek, hogy pont a szerdai Facebook bejelentést követően pattant ki, a Google a feltételek aprónak tűnő változtatásával lényegében megtiltotta a Facebook számára, hogy a Gmail felhasználók kontaktjai között matasson. A sértődöttség érthető, hiszen a Google-nek nemcsak a saját közösségi próbálkozásaiba tört bele a bicskája - nem számítva az egyedül Brazíliában sikeres Orkutot -, hanem a Facebook már az internetes forgalomban betöltött központi szerepét is veszélyezteti. Eddig asszisztáltak hozzá, ezután nem fognak.

A Facebook a regisztráció után a felhasználó beleegyezésével mindenféle webmail-fiókból ki tudja bányászni, kik azok az ismerősök, akik már regisztráltak a közösségi portálra, így egy teljesen újonc felhasználó számára sem „nulláról” indul a közösségi élmény. Minden új user rögtön kész felhasználói élményt kap, és nagyobb valószínűséggel marad aktív, még ha csak hirtelen ötlettől vezérelve regisztrált is. Ehhez viszont szükség van a partnerek együttműködésére is.

A Google viszont ezentúl csak olyan szolgáltatások számára nyitja meg a felhasználók kontaktadataihoz hozzáférést nyújtó kapcsolatát (ún. Google Contacts API), ahonnan ugyanennek viszonzását várhatja. Azaz a Facebook csak akkor tudja ismerősként felajánlani a Gmailes levelezőtársainkat, ha a Google is hozzáférhet a Facebookban tárolt kontaktokhoz. (Mielőtt a kommentekben elindul a fanyalgás, mindez a felhasználó beleegyezésével történik). Persze ez nem kizárólag a Facebookra vonatkozik, de nehéz nem testre szabottnak látni a módosítást.

A szóban forgó bekezdés:

5.8. Google supports data portability. By accessing Content through the Contacts Data API or Portable Contacts API for use in your service or application, you are agreeing to enable your users to export their contacts data to other services or applications of their choice in a way that's substantially as fast and easy as exporting such data from Google Contacts, subject to applicable laws.

(via Fortune)

A Facebook ugyanis köztudottan nem engedi a felhasználói kapcsolati háló exportját, még a nemrégiben bevezetett export-funkció is a tartalmak mellett csak a nevek listáját tartalmazza. Érdekes módon azért vannak olyan alkalmazások, amelyek legalábbis részben ki tudják nyerni az információkat a portálról, az androidos Facebook app segítségével például frissül a telefonunkban is, ha a Facebookon egy ismerősünk megváltoztatja a telefonszámát. Szép dilemma lesz a Facebook számára, hogy a Google nyilvánvalóan ellenséges lépésére válaszként megszüntesse-e ezt a funkciót.

A Google és a Facebook között érezhetően egyre több szikrát vet a feszültség, Mark Zuckerberg szedán „ellenszenves” lépésnek nevezte például, hogy a Google alkalmazta a Facebook androidos alkalmazását készítő fejlesztőt, és emiatt az androidos frissítések hónapokon keresztül jelentős késésbe kerültek például az iPhone-nal szemben, a hátrányt pedig csak mostanra sikerült ledolgozni.

Az okokról már korábban is volt szó a DotKomon, röviden: a Facebook éppen arra a megkerülhetetlen, központi szerepre törekszik a közösség-alapú weben és a mobilinternetes világban, amit a Google a keresőközpontú weben már kiharcolt magának, és amit nem mellékesen éppen megcélzott a mobilvilágban az Androiddal. Kérdés persze, hogy mi tartott eddig a Google-nek, hogy megtegye a fenti lépést.

A lényeg, hogy ebből még lesznek jó kis bunyók, az biztos. Szerinted mit reagál a Google gonoszkodására a Facebook?

40 komment
süti beállítások módosítása