Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Tovább menetel a világuralom felé a Facebook

2010. október 07. 07:50 - Dr. Justice

Végül egyik tipp sem jött be, a Facebook tegnap este nem beszélt a Skype funkcióinak integrációjáról, de nem is dizájnkérdésekről volt szó. Se nem puszta biznisz, se nem merő szépészet, valahol a kettő között, de mindenesetre nagyon érdekes változások jönnek, és a felszínen a felhasználói élmény fokozásának tűnő újítások nem meglepő módon végeredményben a Facebook dominanciáját erősíthetik. Megint.

Ezeket főzték most ki:

1) Új privát csoportok mások számára nem látható megosztásokkal, közös chattel és dokumentumszerkesztéssel

2) Átláthatóbb privacy beállítások a külső oldalak és alkalmazások által felhasznált adatokkal kapcsolatban

3) A teljes Facebookos aktivitás letölthető egyetlen fájlba

 

A főnök nem kommenteli a nagymamát

A megújult Groups funkció révén a felhasználók külön kis zárt csoportokba rendezhetik magukat és ismerőseiket, amelyeken belül ugyanúgy megoszthatnak fotókat, videókat, üzeneteket, de ezek a külső szemek elől rejtve maradnak. Azaz kis Facebookok jönnek létre a hatalmas Facebookon belül. A zárt csoportokba csak meghívással lehet bekerülni, a csoport tagjai közös chatfunkciót használhatnak „konferenciacsevegéssel”, és még akár dokumentumokat is szerkeszthetnek közösen a Facebook felületén, mint a Google Docsban. Hiánypótló funkciónak tűnik első ránézésre.

A Facebook ugyanis túl nagyra nőtt, még nekünk, a lassan adoptáló magyar felhasználóknak is, ma már nincs olyan aktív user, akinek az ismerősei között ne lennének munkatársak, networkingből fakadó álbarátok, igazi barátok, családtagok, barátok családtagjai, családtagok barátai vegyesen. A zárt csoportok létrejöttével viszont már nem kell úgy éreznie senkinek, hogy a gimnáziumi matekszakkörtársa is ott figyel a családi karácsonyfa alatt, a nem az egész világnak szóló tartalmak megosztására elég csak a megfelelő csoportokat használni, amelyeken belül ráadásul sokkal élénkebb is lehet a kommunikáció a csoporttagok között.

A tegnapi eseményen maga Zuckerberg vallotta be, hogy egy picit ebbe az irányba mutató, 2008-ban bevezetett FriendList funkció lényegében kudarcot vallott: a felhasználók kevesebb, mint 5 százaléka használta a különféle listákat ismerősei katalogizálására. Az emberek nem szeretnek listákat gyártani és karbantartani, ez nyilvánvaló. Az algoritmizálás lehetőségét is elvetették, mert nincs az a tökéletes program, ami ne gyártana kínos helyzeteket, például ex-barátok, illetve -barátnők egy zárt csoportba sorolásával. Túl nagy kockázat.

Mindennél pontosabb lesz a szociális térkép

Marad a „social” megközelítés, ahogy maga Zuck fogalmazott az újításokról megjelent posztban, nagyobb szabadságot és beleszólást kell adni a felhasználóknak, mert ez az egyetlen módja, hogy igazán funkcionális és homogén csoportok jöjjenek létre, ami minden felhasználónak jó. Nekik meg nem kell az algoritmusok bütykölgetésével vesződniük, nincs hibaszázalék, a felhasználók pedig önként pontosítják és egészítik azt a szociális térképet, ami a Facebook lényegét és értékének legnagyobb részét adja.

Mert a Facebook számára a probléma úgy fogalmazódhat meg, hogy egy átlagos aktív felhasználó ismerőseinek köre túl heterogénné vált. Persze még így is mindenkinél több információval bírnak a felhasználókról, de közel sem olyan pontos és találó ez a tudás, mint korábban. Márpedig ez lenne a lényeg.

Ha pedig megvalósul a Zuckerberg által remélt 80 százalékos adoptáció, akkor a világ (virtuálisan) harmadik legnagyobb országának társadalmi térképe minden korábbinál nagyobb és részletesebb lesz. Ne feledjük, 33 milliárd dolláros értéket kell valahogy igazolni, ezzel talán kicsit közelebb kerülünk hozzá, de az igazi kérdés továbbra is az, hogy mekkora profit lesz mindebből.


Forrás: Valleywag

"Legfeljebb majd kikapcsolom, ha nem tetszik"

Cserében az adatok kezelésével kapcsolatos borús képen is igyekszik változtatni a portál, a beállításoknál a korábbinál lényegesen áttekinthetőbben és részletesebben mutatja be, hogy milyen külső oldalak és alkalmazások miféle adatainkat, milyen gyakorisággal és hogyan használják fel, és ezeket korlátozhatjuk vagy akár le is tilthatjuk. A funkciót az áprilisban bemutatott új pluginek viharos gyorsaságú terjedése hívta életre, Zuckerberg szerint több mint egymillió oldalba építették a Facebook Connectet, ami persze még mindig csak az interneten fellelhető oldalak töredéke.

A személyes adatokkal kapcsolatos viták és problémák persze mindig is természetesek lesznek annál a vállalatnál, amelyiknek az értéke egyszerűen abból fakad, hogy felhasználja a számára megadott személyes adatokat. Néha persze azokat is amiket nem azért, vagy egyáltalán nem is önként adtak meg a felhasználók. A legfrissebb támadási felületet a telefonban tárolt kontaktok szinkronizálását lehetővé tévő iPhone alkalmazás nyújtja, ami a gyanú szerint több infót nyúl le a telefonról, mint sejtenénk, sőt, azt bizonyos áttételes módon közzé is teszi, mások szerint viszont ez nem igaz.

Az átláthatóbb beállítások viszont a transzparencia és biztonság talán hamis ígéretével még több felhasználót ösztönözhetnek arra, hogy bátran megadja Facebook azonosítóját és a Facebook Connect segítségével jelentkezzen be akárhova, és „közösségi üzemmódban” fogyassza az internetet. Mert az egész internet behálózására tett lépések sikerét nem (csak) az tükrözi, ha sok oldalba építik be az új eszközöket, hanem ha minél több FB user tartja természetesnek, hogy a net bármelyik bugyrában a Facebookon keresztül legyen jelen.

Minek töltsem le, ha már feltöltöttem egyszer?

A harmadik újítás, amit tegnap bemutattak, bevallom, engem nem bizsergetett meg igazán, bár kétségtelenül tetszetős kis megoldásról van szó: bárki pár kattintással, némi biztonsági ellenőrzéssel letöltheti az összes megosztott tartalmát, képeket, videókat, beszélgetéseket egyetlen pakkban, a böngészőben megnyitható, összegzett formátumban. Fogalmam sincs, hogy miért tennék ilyet valaha is, de lehet, hogy egyszer megváltoztatom a véleményemet. Talán majd az emlékirataimhoz csatolom a zippelt fájlt.

Az viszont biztos, hogy nem ezek lesznek mostanában az utolsó változtatások a Facebook háza táján, az elmúlt hetekben megfeszített munkával létrehozott fejlesztések szépen sorban napvilágra kerülnek a cég ígéretei szerint. Az biztos, hogy lesz köztük kozmetikai beavatkozás is, de ennél sokkal mélyebbre ható innovációk is kipattanhatnak még.

Ott van például a Skype-sztori, amiről tegnap nem hallottunk, de szintén tegnap pattant ki a hír, miszerint a Facebook rendelkezik egy olyan szabadalommal a Facebook Places funkcióhoz, amivel akár szimplán kiütheti a versenyből a vezető geolokációs alkalmazásokat, mint a Foursquare-t, miközben a legtrendibb irányba bővíti az elérhető funkcióit.

De az is lehet, hogy egészen másról lesz szó. Sőt, az is simán lehet, hogy az egészet félreértettem, jöhetnek az alternatív magyarázatok kommentben.

43 komment
süti beállítások módosítása