Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Apple: hivatalosan is véget ért egy korszak

2011. augusztus 25. 10:30 - Dr. Justice

Hét hónappal ezelőtt lamentálgattam azon, hogy gyakorol-e valamilyen hatást Steve Jobs betegsége az Apple-re. Az akkori következtetést, miszerint rövid távon semmilyet, azt hiszem igazoltnak tekinthetjük, főként a gyorsjelentésekből tükröződő fundamentumok alapján, de azt se felejtsük el, hogy azóta az Apple történelmi csúcsra is futott 400 dollár felett hajszálnyival. Sajnos a most más a helyzet, mint akkor: Steve Jobs végleg és teljesen lemondott. 

Olvasnivaló a Dotkomon:
Mélybe taszítja-e az Apple-t Steve Jobs betegsége?

Kreáltak neki persze egy szimbolikus pozíciót, ahol a kreativitásával és szellemiségével támogathatja a céget, de ez csak egyfajta udvariassági kör, a bejelentés valószínűleg azt jelenti, hogy Steve Jobs egészségi állapota tényleg nagyon súlyosra fordult. Nem meglepő, de szomorú hír.

Egy rossz hír, egy jó hír

Az Apple az elmúlt években viszont nagyon odafigyelt a hírek megfelelő adagolására, a negatív bejelentések valahogy mindig nagyon közel estek kirobbanóan jó hírekhez. Idén januárban hétfőn „szivárgott ki” a Jobs betegszabadságáról szóló levél (aznap zárva voltak az amerikai tőzsdék), kedden már jött is a gyorsjelentés, ami meg szokás szerint a várakozásokat lényegesen meghaladó számokról szólt. Ez a menetrend egyébként kísértetiesen hasonlított a 2009-es sztorira, ahogy januárban már írtam.

Ezek alapján akár joggal is számíthatnánk további bejelentésre a napokban. Gyorsjelentés értelemszerűen nem jön, termékoldalon viszont az iPhone 5 lázban tartja a világot. Már valószínűleg tudnánk róla, ha nagyszabású rendezvényre készülne a cég, a pletykák is októberi startról és szeptemberi bemutatóról szólnak, de akárhogy is, érdemes lesz odafigyelni az újabb hírekre (már persze ha nem ezt tenné a világ egyébként is).


Így alakult az árfolyam januárban, a hiányzás "bejelentésekor" és utána

Tényleg ennyit számítana egyetlen ember?

Hogy hosszabb távon mi a helyzet Steve Jobs végleges távozásával, megint más kérdés. Szintén év elején turkáltam mélyebben az Apple árazásában (volt egy nagyobb lélegzetű írás a Portfolio.hu hasábjain is), és akkor világosan kirajzolódott, hogy valami rejtélyes oknál fogva a piac csak nagyon kemény diszkonttal árazza az Apple-t, a brutális aktuális növekedés ellenére is (ami egyébként ha lehet, még fokozódott az azóta eltelt negyedévekben).

Olvasnivaló a Dotkomon:
Az Apple valójában olcsó

Az értékeltség azóta sem változott lényegesen, és könnyen lehet, hogy ez Steve Jobsnak szól. Hiába biztosít óriási növekedést az iPhone és az iPad, a guru kiválásával kétségessé válik a befektetők számára, hogy képes lesz-e az évek múlva törvényszerűen bekövetkező „poszt-poszt-iPad” korszakot is meghatározni új termékeivel a vállalat, és folytatni a kiemelkedő növekedést. (Érdemes persze hozzátenni, hogy ha csak az iOs eszközök biztosította növekedési potenciált vesszük alapul – ami szinte fix, Tim Cook kézben tartja a dolgot -, akkor is erősen alulárazott a részvény.)

Azt viszont érdemes leszögezni, hogy a világ legnagyobb technológiai vállalata lényegesen nagyobb és összetettebb szerkezet, minthogy egyetlen embertől függjön, még ha az az ember Steve Jobs is. Az ő igazi életműve éppen ezért nem is a Mac, az iPod, iPhone vagy az iPad megalkotása, hanem az lehet, ha kiderül, sikerült létrehoznia egy olyan vállalatot, ami hosszú távon is képes folyamatosan szállítani a maguk kategóriájában hasonló sikereket elérő termékeket.

Egy vállalat értékei és prioritásai viszont időben lassan és nehézkesen változnak, Jobs távollétei alatt pedig bebizonyosodott, hogy ezek az értékek és prioritások már elég szilárdan rögzültek. Nem örökre persze, de elég hosszú időre ahhoz, hogy továbbra is durva alulárazottságról beszélhessünk az Apple esetében.

22 komment
süti beállítások módosítása