Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

iPhone-t vegyél vagy Apple részvényt?

2012. szeptember 05. 07:00 - Dr. Justice

Végre végleges, amit egyébként is lehetett már tudni: szeptember 12-én nagyszabású Apple eseményre kerül sor, a meghívóban szereplő kép pedig szinte egyértelműen utal az új iPhone modell bejelentésére az árnyékból kirajzolódó 5-ös számmal. Biztosan jó kis telefon lesz, de vegyünk-e emiatt Apple részvényt?

screen-shot-2012-09-04-at-12-04-43-pm.png

Vagy beszálltál időben, vagy várjál még

Ezer féle módon lehetne a kérdésre választ keresni, de mivel a tőzsde és a történelem gyakran ismétli önmagát, kezdjük a múlttal (másról amúgy sincs pontos információnk).

Az biztos, hogy aki egyetlen napra vett Apple részvényt a korábbi iPhone-ok bejelentésének napján, bukott. Volt amikor nem olyan sokat, de a táblázatot nézve inkább fájt a dolog, mint sem (az egyszerűség kedvéért az előző napi záróárhoz viszonyítottam a bejelentés napjának záróárát).

Még rosszabbul járt, aki a várva várt iPhone 4S tavalyi bejelentése előtt egy héttel futott neki a spekulációnak (-11,1%), de azokban az években, amikor nyerni lehetett egy ilyen egyhetes "iPhone-pozíción", akkor sem volt lehengerlő a siker: 2007-ben és 2009-ben 2,2-2,5 százalékot lhozott ez a stratégia (a korrektség kedvéért kikereshetném, hogy mennyit mozdult ezalatt például az S&P500, de kezd későre fordulni, meghagyom a nyájas olvasónak a kutatás örömét).

Egy hónappal előre megszimatolva az új iPhone bejelentését 2009-ben és 2010-ben is lehetett tűrhetően keresni. A valamivel több mint 10 százalékra nyilván sokan fanyalognak, én is nyúltam már bele lényegesen nagyobb tutiba, de azért szívesen venném, ha minden tőzsdei kalandom így végződne egy hónap alatt. Csakhogy augusztus 12. már jócskán mögöttünk van, és azóta 9,1 százalékot emelkedett a részvény, azaz már jóformán "megcsinálta" a 2009-es és 2010-es menetelést.

Screen Shot 2012-09-04 at 22.23.11.png

Mindemellé ráadásul iPhone bejelentések után igen ritkán lehetett szépen keresni az Apple-lel (szigorúan rövid távon persze, a több száz százalékos hosszú távú emelkedést nyilván nem kell magyarázni senkinek). Az első iPhone látszólag még nagyot szólt (egy hét alatt 12,1 százalék), aztán lecsengett (egy hónap után már csak kevesebb, mint 1 százalék plusz maradt), a későbbi években viszont inkább lecsorgás vagy maximum csekély emelkedést hoztak az új iPhone utáni hetek.

Kivéve 2011-et, amikor már az első hét alatt 10,5 százalékot menetelt az árfolyam. Előtte viszont zakózott egy hét alatt majdnem ugyanennyit, viszont idén fordított a helyzet: szépen húzzák az elmúlt hetekben, meg tegnap is, talán épp az iPhone miatt (meg persze ezernyi más dolog miatt).

1pnnKuoR.pngKattintásra szép nagy lesz!

Lesz-e meglepetés?

A dakoták pénzügyi szekciója szerint "vegyél pletykára, adj el a hírre", azaz amíg az új iPhone inkább csak reményteli ábránd, addig az optimizmus hajtja a részvényt, amikor pedig már kézzel fogható valóság, akkor a csalódottság veszi át az irányítást. A mondás első fele passzol a helyzetre, és akár a második fele is igaznak bizonyulhat, mint ahogy már oly sokszor a tőzsdék történetében.

Pláne mivel maga a készülék jó eséllyel semmi vagy csak csekély meglepetést hozhat, hiszen olyan mennyiségű - hiteles, vagy annak tűnő - infó szivárgott ki a telefonról, hogy egyesek nem átallottak már maketteket készíteni róla. Persze garancia nincs, hogy épp ilyen lesz, de ha már tényleg jóformán mindent tudunk, akkor a bejelentés után bizony a Lenyűgöző Csoda elmaradása határozhatja meg a tőzsdei hangulatot.


via Appleblog

Summa summarum: csak az iPhone-ra spekulálni rövid távon ritkán volt nyerő, és aki nem ül benne legalább augusztus óta (vagy sokkal régebben), annak önmérséklet javasolt az előttünk álló hétben.

Azt azért persze ne feledjük el, hogy az Apple-nek lényegesen nagyobb gyakorlata van a váratlan pozitív meglepetések okozásában, mint nekem a jövőlátásban. Tehát bármi lehetséges.

Disclaimer: rendelkezem Apple részvényekkel, azaz "poziból beszélek", ezt mindenki vegye figyelembe.

Tetszett a bejegyzés? Szavazz a Dotkomra!

Idén a Dotkom is ott szerepel a Goldenblog népes mezőnyében, mégpedig a "Szakértői blog" kategóriában. Ha tetszenek a Dotkom okoskodásai, szánj egy fél percet, és szavazz a blogra a Goldenblogon!

18 komment
Címkék: apple iphone
süti beállítások módosítása