Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Ekönyv-olvasót minden háztartásba!

2012. október 12. 09:42 - Dr. Justice

Teljesen lehidaltam ettől a 10 eurós ekönyv-olvasótól. Letisztult céleszköz, ami gyönyörűen ragadja meg az egész ebook-ügy lényegét: a hardver nem számít. Tankönyvek lapjaira kívánkozik egyébként, hogy milyen gyors ebben a szegmensben a commoditization, azaz egy speciális, szűk részpiacot kiszolgáló, viszonylag drága termékből hogyan vált tömegtermékké az ekönyv-olvasó. (A hvg.hu beszámolója nélkül viszont valószínűleg rá sem bukkanok a jelenségre.)

beagle_banner2.png

Forrás: txtr

(Mellékszál: elképesztően lehetetlen szó ez az ekönyv. Mivel az e-mailből mára email lett - az AP is lecserélte tavaly a saját szótárában -, talán nem kellene lefutni az e-könyvtől ekönyvig tartó kört, hanem rögtön a másodikkal is kezdhetünk. Leginkább azért, mert e-könyv és az olvasó szavak összeolvasztása is fura eredményeket szül. E-könyv-olvasó, e-könyvolvasó, ekönyv-olvasó, most akkor melyik? Valaki vezesse le nekem, legyen szíves, addig meg randomra lövök magamnak egy megoldást.)

Egy termék, aminek csak zuhanni tud az ára

Nem beszélhetünk pedig egy régi szegmensről, az első Kindle 2007-ben jelent meg (az első iPhone éve), 399 dollárért, a második generáció 2009-ben 359 dollárért került piacra (az első iPad éve), amit aztán alig pár hónapon belül 299 dollárra, majd 259 dollárra csökkentettek, részben a 2009 végén érkező Barnes & Nobles Nook 259 dolláros ára miatt is. Azóta is meredeken zuhantak az árak, a legfrissebb, legolcsóbb e-olvasó a Kindle sorozatból már 69 dollárért érkezett a piacra. Egészen világos, hogy az ekönyv-olvasó nem egy high-end, prémium termék, hanem commodity.

Ezt a folyamatot tetőzi be a txtr Beagle, ami mellett a fentiek horribilis összegeknek tűnnek. A Beagle-t egyetlen ekönyv áráért simán utánad vágják, hogy aztán végtelen mennyiségben vásárolj elektronikus könyveket a txtr webáruházából. Ehhez képest az Amazon hardverárazási stratégiája piskóta.

Screen Shot 2012-10-11 at 22.42.15.pngEgy kis önkényes játék a számokkal: az iPhone és iPad átlagos értékesítési árak nagyjából stabilak, a Kindle-nél pedig még az új modellek ára is esik

A txtr Beagle minimális funkciókínálatát biztosan sokan fitymálni fogják, pedig pont ez a minimalizmus az, ami hihetetlen érdekessé teszi. Szerintem ez nem egy gagyi Kindle-másolat, hanem éppen a látványos technológiai fejlődés (egyik ágának) lehetséges állomása, még ha nem is örökké tartó végállomás. Ráadásul úgy tűnik, hogy nem reményvesztett zsákutcáról van szó, mint például a navigációs céleszközök esetében. Az ekönyv-olvasóra szükség van, ráadásul minél egyszerűbb, annál jobb.

Update: a kommentekben jött infók és linkek alapján valószínűleg nem tökéletes hardverről beszélünk, legalábbis az első verzió és a szoftveres háttér erre utal (de a 10 eurós árcímke is ezt sejteti). Ezzel együtt a piaci folyamatok egyértelműek, és ha nem is a txtr Beagle lesz a tökéletes ingyenes hardver, akkor majd a Kindle 6, 8 vagy 10.

Az is biztosan hozzájárul a txtr Beagle jelenséghez, hogy a ma elérhető népszerű olvasók többsége egyszerűen túlszolgálja az igényeket, csomó olyan funkciót kínálnak, amire valójában semmi szüksége az embernek, amikor kezébe vesz egy könyvet. Márpedig a formabontó innovációk elmélete szerint az egyik legnagyobb veszély, ami egy vállalatot fenyegethet, ha termékével túllő a célon (nem használt és/vagy nem értékelt funkciókat kínál), mert akkor gyorsan a helyére lépnek a tömegtermékek (a txtr Beagle lényegében ugyanazt tudja, mint amire én a saját Sony készülékemet az esetek 90 százalékában használom, csak töredék áron).

Suta vagy vagány, hogy épp az iPadnek akarnak adni egy fricskát?

Tömegtermék tömegeknek

A txtr Beagle-lel kicsit olyanná válik a hardver, mint az újság papírja. Senkit nem érdekel, hogy ki fejlesztette ki, hogyan gyártják, mi mindenre lehetne jó még, egyszerű vivőanyag a betűk alá, az esszenciális tömegtermék. Emellett azért a két ceruzaelemről egy évig is működő kis bluetooth-os eszköz a maga e-ink kijelzőjével kifejezetten vonzó, egyedül talán a kijelző kis mérete riasztó számomra.

Az sem véletlen, hogy a szegmensben meghatározó gyártók, élen az Amazonnal, a szimpla olvasóknak részben hátat fordítva egyértelműen a tabletpiac alsóbb árpontjain próbálnak szerencsét, és onnan igyekeznek feljebb mászni. Az ekönyv-olvasókban ugyanis rendkívül alacsony a profitmargin, épp a fenti okok miatt, a könyveladásban pedig szintén. Tipikus volumenbiznisz, pláne elektronikus formában. A txtr Beagle legalább ezt szépen, bátran felvállalta.

Ekönyv-olvasót minden háztartásba!

29 komment
süti beállítások módosítása