Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A Blackberry az "új" Nokia?

2015. január 27. 18:54 - Dr. Justice

Pár önkényesen kiválasztott ábra alapján a Blackberry 2015 legelején pont úgy fest, mint a Nokia közvetlenül azelőtt, hogy a Microsoft megvette a készülékgyártását. Közeleg a Blackberry nagy "Nokia-pillanata"?

bbry_1.jpg

Sokat dumáltunk mostanában a Blackberry sorsáról az elemzőszobában, és felmerült, hogy történhet-e vele olyasmi, mint a Nokiával történt 2013-ban. Ha csak a sztorikat vesszük alapul, kétségtelenül van hasonlóság a két vállalat között:

  • Mindkettő a mobilipar letűnt csillaga, összeomlott készülékeladásokkal, zsugorodó bevételekkel, eltűnt nyereséggel.
  • Mindkét részvényt szkeptikus hangulat övezi, ami azért a mélyponton mintha túllendült volna.
  • Mindkét cég hatalmas gödör aljáról kezd feltápászkodni, és nagy erőkkel keresi azt a B-tervet, aminek mentén újradefiniálhatja magát (a Nokia a hálózati eszközök gyártásában, a Blackberry pedig talán a szoftvereiben és szolgáltatásaiban láthatja ezt a lehetőséget).
  • Mindkét vállalat élére új vezérigazgató került, aki drasztikus lépésekre kényszerül, de közben nem engedi el teljesen a cég "hagyományait" a termékfejlesztésben.

A párhuzam pedig az alábbi ábrákkal válik igazán látványossá. A bevételek és a profit mindkét cégnél pár év alatt összezuhant a korábbi csúcshoz képest, de az egy részvényre jutó eredmény már ismét nyereségbe fordulni látszik, tehát a nehezén mintha túl lennének. A cégek fő motorját adó készülékgyártás ugyanakkor a korábban csak kiegészítőnek számító szegmensekkel azonos súlyúvá zsugorodott , azaz messze nem ez a hajtóerő már (a Blackberrynél azért ez az összeomlás még látványosabb, és nemcsak a fő bizniszt érintette).

nokia_bbry1.jpg

Több éves lemorzsolódás után alig pár negyedév alatt lényegében összeomlott az üzemi profithányad is (a Blackberrynél durvább volt a sokk, egy negyedévben majdnem -200% volt az operatív margin). A hideg zuhanyt viszont erőteljes költségcsökkentés és tűzoltás követte, így az operatív margin visszakapaszkodott nulla közelébe.

nokia_bbry3.jpg

Még az árfolyamok mozgása is kísértetiesen hasonlít a két részvénynél, legalábbis annyira, amennyire két különböző részvény árfolyamgrafikonja hasonlíthat egymásra.

nokia_bbry2.jpg

Valószínűleg az sem véletlen, hogy ilyen érzékenyen reagált a közelmúltban a Samsung ajánlatáról szóló pletykákra a Blackberry, tuti nem én láttam meg először a világon ezt a hasonlóságot. Kizárólag ezek alapján persze felelőtlenség lenne kijelenteni, hogy a Blackberryt egy-két héten belül részben vagy egészben felvásárolják. Elgondolkodtatónak viszont elgondolkodtatók a fenti ábrák, megérdemli a mélyebb elemzést, hogy vajon tényleg van-e mit leválasztani a Blackberryről, és ha igen, az mekkora értéket teremthetne a befektetőknek.

Disclaimer: van BBRY részvényem.

komment
Címkék: nokia blackberry
süti beállítások módosítása