Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Indul a Microsoft-rakéta, amint van új vezér

2014. január 07. 20:29 - Dr. Justice

Ma ebéd közben fejtettem ki az új elméletemet az elemző kollégáknak, miszerint ha végre meglesz a Microsoft új vezérigazgatója, akkor szerintem jó esély van rá, hogy újra szárnyaljon a részvény. Nem mondom, hogy elismerő bólogatásokat kaptam, de tiltakozni se nagyon tiltakozott senki. Nagyon tapintatos csapat.

628x471.jpgEzt tuti nem fogja utána csinálni senki

Onnan indult a gondolatmenet, hogy a WSJ szerint senki nem akar a Microsoft vezére lenni. Bill Gates súlyos egyéniség, Ballmer elég nagy káoszt hagyott maga mögött, ráadásul az igazgatótanácsnak tagja is marad, ami további konfliktusokat vetít előre, éa mindehhez még jön egy aktivista befektető kavarása is, és ez így mindenkit elriaszt.

Ezek tényleg problémák, de komolyan senki, de tényleg senki olyan nem akar a Microsoft vezére lenni, aki alkalmas lenne a szerepre? Ez nonszensz, lesz új vezér biztosan. Persze el lehet rontani a kiválasztást, de az kisebb baj a befektetőknek. Ők ugyanis a bizonytalanságot utálják a legjobban.

Ezen kívül pedig mi a helyzet a Microsofttal?

Windows: Zsugorodó biznisz, de a nehezén túl vagyunk. 2014-ben stabilizálódik a PC-piac, és szinte mindegy, hogy +1 vagy -1 százalék lesz az eladások változása, a katasztrofális, kétszámjegyű visszaeséseket magunk mögött hagytuk. A fogyasztói PC-piactól persze kár lenne nagy feltámadást várni, de a vállalati szegmensben még jó sokáig venni fogják a személyi számítógépeket, mégpedig Windowszal. Mindemellett az első Surface bukása után a második kör akár életképesebb is lehet, és a nagy utálkozás közepette általában véve a windowsos tabletek kellemes meglepetéseket is hozhatnak. Az sem véletlen persze, hogy a Microsoft már "eldugja" a szegmenseiben a Windowst.

Vállalatok: A fejlett világ nagy nehezen kikászálódott a gödörből, legalábbis a legaljáról, ami a vállalati IT-piacon is nyomot hagy. A Gartner a tavalyi stagnálás után idén már 3,1 százalékos bővülést vár világszerte ezen a piacon. A Microsoft sok fronton egészen jó lapokkal indul a vállalatoknál, bár a verseny sem elhanyagolható, különösen az online fronton, felhőalapú üzleti szolgáltatásokban nagy a nyomás többek között a Google részéről.

Egyéb fogyasztói szegmensek: Az Xbox továbbra is nagyon potens versenyző, kiváló helyzetben van ahhoz, hogy pár év múlva már az egész cég szintjén érzékelhető szegmens legyen. A Windows Phone pedig fogcsikorgatva teret nyer az okostelefon-piacon. Nem lesz Nr.1. soha, de szép szeleteket hasíthat ki egy-két egészen fontos piacon is, ahogy a legutóbbi adatokból is kiderült.

Egyik fronton sincs kimondottan nagy bajban a Microsoft, még ha nem is domináns szereplő. De mindehhez a teljes részvénypiaci értékeltséghez és a szektortársakhoz képest relatíve alacsony, vagy legalábbis nem túlzóan magas értékeltség társul, pláne, ha még a vezérigazgató-mizéria miatt tovább korrigál az árfolyam (persze az amerikai piac általában véve egyre drágább, de ez egy másik sztori).

Screen Shot 2013-10-27 at 21.49.08_2.png

Van persze még nem elhanyagolható kérdés: hogyan fogja beépíteni a Microsoft a Nokiát ebbe a rendszerbe. Ez nem kicsi probléma, a 7,2 milliárd dolláros vételárból igen komoly goodwill-leírások jöhetnek még később, ha nem áll össze a sztori. De ezzel a piac még talán nem foglalkozik egy darabig.

Szóval szerintem ha meglesz a vezérigazgató - és nem Justin Bieber az -, és közben nem omlik össze a világ, akkor újra begyújthatja a rakétákat a Microsoft. Biztosat persze nem tudhatok, lehet, hogy épp ellenkezőleg lesz.

komment
Címkék: microsoft
süti beállítások módosítása