Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

2011, a tablet éve

2011. január 10. 15:25 - Dr. Justice

Az aktuális kütyütrendek követése szorosan kapcsolódik ugyan, de mégsem vág teljesen a blog tematikájába, ezért nem is kísérelem meg a lehetetlent, azaz összefoglalni a múlt héten zajlott Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) felhozatalát. Egy "aprósággal" azért mégis érdemes elidőzni picit: a vásáron egészen szembeötlő volt a mindent elsöprő tablet-áradat. Meglepőnek nem meglepő, de azért érdekes.

A tavalyi CES idején is érezhető volt a táblagépek éledezése, már javában tombolt az Apple tabletje körüli találgatás, de még pár héttel voltunk az iPad január végi bejelentése előtt. A mostani helyzet nyilvánvalóan különbözik, hiszen miközben egy évvel ezelőtt inkább csak koncepciókkal, ígéretekkel volt tele a szegmens (lásd Steve Ballmer key-note-ja a HP-val készítendő "már majdnem kész" táblagépről), most már kézzel fogható termékekről, pár hónap múlva esedékes piaci startokról beszélünk. És nem mellékesen rengeteg gyártó rengeteg készülékéről.

Iparkodnia kell Jobséknak

Az Apple előnye persze vitathatatlan. Figyelembe véve a már nyilvános határidőket, az iPad nagyjából egy évvel előzte meg a legtöbb konkurenciát a boltok polcain, és szinte borítékolható, hogy februárban már a feljavított második verziót mutatja majd be Steve Jobs. Hiába indított azonban be újból egy termékszegmenst a maga vízióival az Apple, az előny közel sem tűnik olyan lehengerlőnek, mint az iPhone esetében.

Az okostelefonok terén az Apple-nek majdnem három teljes termékciklusra "volt ideje", mire a versenytársak számára is eljött az áttörés 2009, de leginkább 2010 során, és a mezőny végül befogta az iPhone-t. A táblagépek piacán ugyanakkor a Samsung Galaxy Tab képében már most van olyan készülék, ami nem feltétlenül jobb (teljesen szubjektív kérdés), de kétségtelenül reális alternatívát kínál, és az alábbi listát elnézve idén karácsonykor minimum tucatnyi olyan táblagép kerülhet a fa alá, ami valamilyen szempontból komoly kihívás elé állítja az iPadet. Vagy azért, mert a legújabb Android (vagy akár más oprendszer) képességeit ultramodern hardverrel igyekszik kihasználni, vagy mert az iPad felébe, harmadába kerül.

Mindenesetre érdemes átböngészni a listát, amit az Engadgetről másoltam ide, csak szemléltetésképpen, milyen masszív tömegben érkeznek a tabletek idén a piacra. Az eredeti táblázat linkjein keresztül el lehet olvasni, milyen benyomásokkal gazdagodtak az adott táblagépet először megtapogató bloggerek, a félkövérrel szedett tabletek pedig az Engadget szerkesztőgárdájának kedvencei.

 

(Forrás: Engadget)

 

komment
Címkék: apple samsung
süti beállítások módosítása