Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Tim Cook elárulta: zsugorodtak az iPad eladások

2012. október 23. 21:11 - Dr. Justice

Tegyük egyelőre félre az új termékbejelentéseket a mai Apple keynote-ról, mert a bevezetőben a megszokott nagy számok között Tim Cook elejtett egy nagyon aktuálisat: az Apple két héttel ezelőtt értékesítette a 100 milliomodik iPadet. Ez egyfelől brutális bővülést jelent, másfelől pedig tényszerűen alátámasztja, amit írtam: az iPad sem mentette meg az Apple előző negyedévét.

appleipadminiliveblog20124883.jpegForrás: Engadget

Az iPhone-nak négy évre volt szüksége, hogy elérje a 100 millió darabos nagyságrendet, az iPadnek csupán két és félre a 2010 tavaszi piaci start óta. Elképesztő tempó ez, naponta több mint 100 ezer iPad értékesítését jelenti. 

Másfelől viszont az is kiderül belőle, hogy a harmadik negyedévben "csak" mintegy 14,5 millió darab iPad találhatott gazdára, hiszen a második negyedév végéig 84,16 millió darabot adott el a debütálás óta a cég. Július 1. és október 9. között tehát 15,84 millió darabot értékesítettek, hogy meglegyen a 100 millió, ezt időarányosítva a harmadik negyedévre 14,5 millió darab adódik. Ez több mint 15 százalékos visszaesés az előző negyedévhez képest.

Screen Shot 2012-10-23 at 21.06.24.png

Ebből az is következik, hogy az iPad szegmens valóban nem tud mindent elsöprő eredményt hozni, legalábbis nem olyat, ami elfedi a többi szegmens visszaesését. Már persze ha igazak a feltételezéseim, amikkel az iPhone-szegmens esetében éltem.

Olvasnivaló a Dotkomon az Apple gyorsjelentéséről:

Hamarosan jövök a többi bejelentés értékelésével is. Stay tuned!

komment
Címkék: apple ipad
süti beállítások módosítása