Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Megvan a bizonyíték, vége a PC-korszaknak

2012. október 27. 06:55 - Dr. Justice

A minap eszembe jutott, mekkora palotaforradalmat sikerült kirobbantanom a kommentek között, mikor 2011 elején az írtam, hogy lezárult a PC-korszak. Ideig-óriáig, pontosabban egy-két negyedévig még mintha tényleg minden a legnagyobb rendben lett volna, aztán viszont szépen elhasalt a személyi számítógépek piaca, és vele a meghatározó vállalatok is. Nem biztos, hogy mindegyikük talpra is fog állni.

7961914_l.jpeg

A PC-éra végéről a Dotkomon:
Hivatalosan is véget ért a PC-korszak
Vergődik a PC-piac, hasít az Intel

Semmi nem megy, ami PC

A Gartner adatai alapján rendesen összeszottyadt a PC-piac idén, jobban, mint 2011-ben. 2012 első kilenc hónapjában 1 százalékkal zsugorodott az eladott személyi számítógépek száma 2011 azonos időszakához képest, csak a harmadik negyedévben közel 5 százalékos volt éves alapon a zsugorodás (ehhez képest tényleg nagy eredmény, hogy az Apple a Mac értékesítések terén még legalább 0,6 százalékos bővülést el tudott érni). Így 2001 óta 2012 lehet az első csökkenést hozó év a PC-piacon, hacsak extra jól nem sikerül a karácsonyi szezon. Ahogy a piac kinéz, bizony nem fog.

Screen Shot 2012-10-23 at 13.02.22.png

Az sem véletlen, hogy az elmúlt hetekben sorozatosan érkeztek a rosszabbnál rosszabb hírek a PC-piacon ilyen vagy olyan szempontból meghatározó szerepet betöltő vállalatoktól. Kiragadtam néhány szereplőt, beszédes az ábra (a HP-nál 2012 első felét viszonyítottam 2011 első feléhez, a többieknél már van három negyedévnyi adat 2012-ből, így ezeket vettem alapul). Elhagyta magát mindenki, aki a PC-kben érdekelt.

Screen Shot 2012-10-23 at 13.05.12.png

Az Intel szeptemberben figyelmeztette a befektetőket, hogy gyengébb lesz a negyedéve, mint a piac hiszi, de ehhez képest is le tudta lombozni a piacot a pesszimista előrejelzésekkel. Az AMD is profit warningot tett közzé, aztán alig egy-két héttel később még az ott jelzett eredményeket is elvétette. A Windows divízió bevétele a Microsoftnál az elmúlt négy negyedévből háromban zsugorodott. A HP vezérigazgatója pedig arról beszélt a legutóbbi elemzői beszélgetésen, hogy sokkal hosszabb idő lesz talpra állítani a magába roskadt óriást, mint azt a mendezsment korábban hitte.

Ez persze csak néhány szereplő egy nagy és összetett piacról, de mintának éppen elég. Most mondja valaki, hogy nem vergődik ez a piac, és nem ért véget a PC-hegemónia.

A PC-érának lett vége, nem a PC-nek

A gyenge eredmények is nagyon sok milliárd dolláros piacot takarnak persze, a harmadik negyedévben eladtak világszerte 87,5 millió darab PC-t, szó sincs tehát arról, hogy hirtelen eltűnne egy iparág termékekkel, gyártókkal, fogyasztókkal együtt. 2011-ben sem erről volt szó, hanem a piac struktúrájának alapvető átalakulásáról. A visszaesés pedig csak kisebb részben ciklkus, azaz nem áll helyre a rend akkor sem, ha a világgazdasági növekedés ismét sínre kerül.

A mobilszámítástechnika és főként a tabletek térnyerése mellett bő másfél évvel ezelőtt felbomlottak olyan iparági szövetségek, amelyek durván egy évtizeden keresztül meghatározták az ellátási láncokat és azt is, hogy a felhalmozódó profit javarészben melyik vállalatoknál csapódjon le. Az Intel, a Microsoft és a HP egyértelműen a kiskirályai voltak ennek az érának (egymás bevételeiben, illetve költségeiben is tetemes szeletet tesznek ki még mindig).

A régi rend helyén kinőtt viszont a földből egy új szegmens. Lehet rajta rugózni, hogy hogyan hívjuk és hogyan osztályozzuk őket, de elég egyértelmű, hogy új szövetségek és ökoszisztémák jöttek létre, kezdve a komponensgyártóktól a készülékgyártókon át a szoftverbizniszig. Gyönyörűen érzékelteti a súlypont eltolódását az alábbi ábra, amit a JP Morgan egy elemzéséből csórtam. A növekedés a tabletből jön, míg a "klasszikus" PC szinte stagnál. (Az is érdekes kérdés persze, hogy a PC-értékesítések nélkül hol lenne a tablet-piac, és hogy beszélhetünk-e egyáltalán önálló tablet-piacról, és ha igen, akkor az valójában potenciálisan mekkora is.)

Photo 2012.10.23. 0 27 55.png

Vannak persze átfedések a két szféra ellátási láncának vállalatai között, a legbeszédesebb mégis az, hogy a fent említett meghatározó cégeknek egyelőre nincs mérhető lábnyoma a mobilszámítástechnikában. A Microsoft jár ehhez a legközelebb, de 2012 végén is még inkább csak ígéretről beszélünk, a Windows 8-at pedig épp a régi harcostárs, az Intel vezére titulálta félkész, hibákkal teli szoftvernek nem is olyan régen.

Hol van már 2011...

Röviden visszakanyarodva még az Intelhez, hiszen tavaly két látszólag kiugróan sikeres negyedév után írtam a PC-éra végéről, ami többeket felháborodásra késztetett. 2011-ben még valóban elvitte a lendület a céget, elsősorban a szerverüzletágban (ami lényegesen kisebb, mint a PC) és az erőteljes készletfeltöltések miatt, de 2012-ben a gazdasági visszaesés megroppantotta a vállalati IT-piacot is, a PC-vel meg látjuk mi történt.

Screen Shot 2012-10-23 at 13.02.12.png

A cég az előttünk álló negyedévekben visszafogja termelését, és igyekszik a rekordszintek közelébe emelkedett készleteit leépíteni (vagy leírni, ha csak úgy sikerül), miközben kevésbé optimista prognózisokat tesz közzé, ahogy a menedzsment egyre józanabbul belátja a piaci nehézségeket. A marginok lemorzsolódása éppen emiatt még több negyedéven át folytatódhat, legalább 2013 közepéig várnunk kell, hogy meglássuk a folyamat alját.

A tabletekre és okostelefonokra ugyanazt mondhatjuk, mint 2011 legelején: az Intel képtelen megvetni a lábát ott, és nem is látszik rá a közeljövőben sem reális esély. A PC-üzletágat valószínűleg az ultrabookok állíthatnák talpra, de ez több szempontból is necces. Túl drágák, a tabletek túl sok funkciót vesznek át tőlük, ráadásul ebben a szegmensben is ott terpeszkedik egy idegesítő óriás, az Apple a MacBook Airrel. Nehéz ügy lesz.

67 komment
süti beállítások módosítása