Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Itt a Facebook-email, és mégsincs itt

2010. november 15. 22:53 - Dr. Justice

Az előzetes pletykák és spekulációk ismét csak részben bizonyultak igaznak, mert ugyan az új Facebook Messages-ben a felhasználók kaphatnak @facebook.com végű emailcímet, de maga a felület nem a szokásos email-logikára épül, sokkal inkább hasonlít a Google Wave-nél megismert elképzeléshez: összefűzni mindent, ami két vagy több fél közötti kommunikáció, függetlenül attól, hogy emailről, chatről vagy sms-ről van-e szó. És ez még csak a kezdet a Facebook szerint.


Ide kell menni, hogy ezt lássuk

Az üzenetváltásokat a rendszer partnerenként kapcsolja össze, így visszakövethető, hogy kivel mit kommunikáltunk korábban. Nincs az emaileknél megszokott tárgy, nincs „cc” és „bcc”, a felület sokkal inkább hasonlít a különféle chat-szolgáltatásokhoz. A beszélgetésekhez hozzá is lehet adni újabb résztvevőket, és ki is lehet szállni belőlük. A cél, hogy elmosódjanak a határok az egyes csatornák között, és a fókuszban a kommunikáció tartalma legyen, függetlenül attól, hogy az egyes résztvevők milyen módon szeretnek érintkezni másokkal. Az új szolgáltatást egyelőre csak meghívóval lehet elérni, és fokozatosan terjesztik ki minden felhasználóra.

A középpontban a Social Inbox áll, ami valójában három bejövő fiók: a Messages-be a facebookos ismerőseinktől kapott üzenetek kerülnek, kiegészülve azokkal a külső emailekkel, amelyeket áthelyezünk oda; az Others mappába kerül minden más üzenet és a külső emailek; a Spam pedig spam, nem kell magyarázni. A kapcsolati hálónak köszönhetően az üzenetek szűrhetők, akár úgy is használható a fiók, hogy csak ismerősök üzenetei  jussanak el hozzánk - de azok minden formában -, minden más pedig pattanjon vissza a feladóhoz.

Volt már hasonló

A koncepcióba a Google foga, egész pontosan a Wave már beletört, de a Facebook egészen más oldalról fut neki a dolognak. A Google a maga nemében nagyon is versenyképes Gmail felhasználóit igyekezett rávezetni valami újdonságra, de nem sikerült neki, vagy legalábbis nem hagyott magának elég időt erre. A Facebook felhasználói számára viszont a meglévő „alternatív” csatornák mellé kerül az email, amit más platformokon nyilvánvalóan egyébként is ismernek és használnak.

Ami a Gmailben túlbonyolításnak vagy elrontásnak tűnt, az a Facebook esetében akár előrelépés is lehet, kérdés, hogy felhasználók tömegesen gondolják-e majd így. Az mindenesetre világos, hogy a chathez közelítő struktúrával nem cél, hogy a felhasználók azonnal felhagyjanak a hagyományos emailekkel - üzleti környezetben kicsit nehéz is lenne -, de a személyes interakciók terén új távlatokat jelenthet az új Messages.

Még csak kis lépés

A rendszer egyébként Mark Zuckerberg szerint sem a Gmail vagy a Yahoo azonnali versenytársa, de úgy fogalmazott, talán idővel az emberek a Facebookot választják a megszokott webmail-klienseik helyett is. A most elindított rendszer egyébként még messze nem teljes, a tervek szerint hamarosan IMAP-támogatás kerül bele, ami lehetővé teszi más emailrendszerek becsatornázását, és a kicsit távolabbi jövőben VoIP - emlékezzünk csak a Skype-pal kötött megállapodásra - és videóchat is elérhető lesz.

A rendszer pontos tulajdonságaival kapcsolatban tehát nem jött be minden korábbi tipp, de a Facebook szándékát egészen világosan lehetett látni korábban is: minden létező elektronikus kommunikáció összefogója szeretne lenni. A fejlesztésekről szóló hivatalos blogposztban sem fogalmazhattak volna világosabban:

„Talán viszonylag hamar mindannyian felhagyunk az önkényesen kijelölt tízjegyű számok és bizarr karaktersorozatok használatával, amikor kapcsolatba szeretnénk lépni egymással. Csak kiválasztjuk a barátainkat a nevük alapján, és azonnal megoszthatunk velük akármit. Még nem tartunk itt, de a mai változtatás az első kis lépés.”

komment
süti beállítások módosítása