Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Letarolták az amerikai tőzsdét a kínaiak

2010. december 09. 15:40 - Dr. Justice

Egy-két igen lehengerlő szám jutott a mai hírmazsolázásra, 100 százalék feletti napi hozamok, sok-sok millió felhasználó és sokmilliárdos jótékonykodás, íme:

  • Bankot robbantottak a tegnap tőzsdére bocsátott kínai cégek, a Youku (NYSE: YOKU) és a Dangdang (Nasdaq: DANG), előbbi árfolyama 161 százalékot emelkedett a jegyzési árhoz képest, míg utóbbi 87 százalékot ugrott az első kereskedési napon. A „kínai Youtube” Youku 203 millió dolláros kibocsátást vezényelt le, a „kínai Amazon.com” Dangdang pedig 272 millió dollár értékben bocsátott részvényeket a tőzsdére. A Youku ezzel egyébként a Baidu 2005-ös kibocsátása óta a legnagyobb első napi emelkedést produkálta, akkor a „kínai Google” árfolyama közel megnégyszereződött (a Youku egyébként ma is 10 százalék feletti pluszban jár).

    Ezek a társaságok az eposzi jelzőjük ellenére természetesen nem egyszerűen amerikai szolgáltatások lemásolásával foglalkoznak, de az óvatosság nem árt, ahogy a CNBC-nek nyilatkozó szakik is kiemelik: a Baidu ugyan óriási szárnyalást mutatott az elmúlt években, de már több kínai céggel is meggyűlt az amerikai tőzsdék baja, például a közzétételi szabályok be nem tartása miatt (a közelmúltban több céget is kilistáztak az amerikai piacokról). Mindez persze nem jelenti, hogy a robbanásszerűen növekvő kínai internetes piac ne nyújtana hatalmas lehetőségeket, amit a Baidu - egyébként erősen buborékgyanús - árfolyama is jól tükröz. A Baidu részvényeinek értéke a legutóbbi mélypont óta tízszeresére nőtt szűk két év leforgása alatt, és szinte minden mutató tekintetében jócskán felülértékeltnek tűnik a hasonló profilú amerikai cégekhez képest.


Sok okosság hangzik el, érdemes végignézni

  • Naponta 300 ezer új androidos készüléket aktiválnak világszerte, a lehengerlő statisztikát az Android atyaúristene, Andy Rubin hintette el a Twitteren. Idén februárban ugyanez a szám még csak 60 ezer körüli volt Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója szerint, és októberben is csak 250 ezernél jártak.


Újonnan aktivált androidos készülékek száma naponta (Forrás: Fortune)

 

    • Máris 3 millió felhasználó játszik a Zynga múlt héten elindított új őrületével, a CityVille-lel - mondta el a társaság Yahoo-tól átcsábított mobilfejlesztésekért felelős alelnöke, David Ko a párizsi LeWeb konferencián. A társaság minél inkább igyekszik a mobilszféra felé nyitni, bár eddig elsősorban az iPhone-ra és az iPadre koncentráltak, de a szakember ígérete szerint minden platformot megcéloznak. Jó eséllyel teszik mindezt, hiszen napi szinten nagyjából 45 millió aktív felhasználóra építhetnek.


Egy klasszikus, ami a LeWebről kötelezően eszünkbe kell, hogy jusson...

 

 A nap jótékonykodása

 

  • Vagyonának több mint felét jótékony célokra ajánlja fel Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, aki csatlakozott a Bill Gates és Warren Buffett nevével fémjelzett Giving Pledge kezdeményezéshez. A Forbes nagyjából 6,9 milliárd dollárra becsüli a 26 éves fenegyerek vagyonát, ami természetesen tovább hízhat, ha a Facebook beváltja a hozzáfűzött befektetői reményeket. A kezdeményezés célja, hogy az idősebb milliárdos generáció mellett a fiatalon meggazdagodott vállalkozókat is a jótékonykodás felé terelje, a fogadalom szerint a résztvevők életük során vagy legkésőbb halálukkor ajánlják fel vagyonuk jelentős részét jótékony célokra (ahogy Bill Gates és Warren Buffett már megtette).

Olvasnivaló a DotKomon:
Mennyire tesz gazdaggá a Facebook?

7 komment
süti beállítások módosítása