Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A tündérmese vége

2014. január 28. 22:30 - Dr. Justice

screenshot_2014-01-28_22_15_38_1390944017.png_570x385

A negyedik negyedév karácsonyi szezonnal, hatalmas termékdömpinggel együtt látványos lassulást hozott az okostelefon-piacon. Az Apple-nek igencsak fájdalmas lett, 8 százalékot esett az árfolyam kedden, pedig nem is új mélypont a negyedévben regisztrált növekedés. A Samsung okostelefon-eladásai soha ilyen lassan nem nőttek, és az egész piac is ütött egy új mélypontot.

Nem is fog ez már élénkülni. Jól hangzó parasztvakítás persze, hogy meglett az egymilliárd eladott okostelefon 2013-ban az IDC becslése szerint (az eddig közzétett negyedéves adatok összege egyébként csak valahol 997 milliónál van, de ez kerekítési hiba is lehet). Összeomlás nincs, a 24 százalékos növekedés még mindig tisztességes az egész piacra nézve, de már nem az Apple húz. De még csak nem is a Samsung, hanem a statisztikák "Egyéb" kategóriája, hamarosan filléres készülékekkel.

Ez a tömegtermékesedés korszaka, a mobilforradalom 2.0, ahol a készülék csak egy eldobható evőeszköz, a lényeg a szolgáltatás, ahogy már tavaly nyáron is megénekeltem. (Így végülis nem is csak parasztvakítás az az egymilliárd, ennyi evőeszközzel lehet kajálni a mobilkontentet, nem véletlenül nagy biznisz az.)

komment
süti beállítások módosítása