Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Vége a Nagy Okostelefon Mesének

2013. július 22. 21:39 - Dr. Justice

Amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan is befellegzett az okostelefon "boom" aranykorszakának, hiába várnák el a befektetők, hogy a piac élharcosai negyedévente sok százmilliós nagyságrendben szórják ki a gigantikus profitokat hozó csúcskészülékeiket. Az egészet magába foglaló mobilinternet-történetnek persze távolról sincs vége, csak új fejezet nyílik benne: a készülék "commodity", alapvető árupiaci tömegtermék lesz, igazán nagy befektetési lehetőségekért pedig a hálózati infrastruktúra, illetve online tartalmak és szolgáltatások irányában kell kutatni.

fairy.jpgForrás

Vége a robbanásnak

Az Egyesült Államokban 60 százalék körül áll az okostelefonok penetrációja, de ez egyes becslések szerint 2014 végére elérheti a 80-90 százalékot is, azaz lényegében telítődik a piac. Addig persze még vagy 50-70 millió új felhasználót be lehet rántani, de ezzel együtt is értelemszerűen erősen lassul majd a növekedés az előttünk álló években. Nem most értük el a plafont, de gyorsan közeledik.

Kínában és Indiában még 100 százalék feletti a növekedés, de egyáltalán nem az iPhone, Galaxy S vagy Lumia 920 képviselte prémium készülékek a nyerők. A Samsung dominanciáját akár már pár negyedéven belül európai fül számára ismeretlen márkák törik meg Kínában és Indiában is, ahol a százmilliós felhasználói tömegek szívesebben váltanak egy amúgy is ismert helyi márka belépő szintű, 100-200 dolláros okostelefonjára az 5-600 dolláros nyugati csodák helyett (a Nokia tankönyvekbe illő módon mozizta el ezt a lehetőséget, és most mások eszik meg a vacsoráját). Az IDC szerint az okostelefonok átlagos eladási ára 450 dollárról 375 dollárra esett 2012 eleje óta, a fentiek miatt pedig még gyorsulni is fog szerintem az árerózió.

2013072248.jpgA lényeg: a tőzsde kedvenc okostelefon-gyártóinál vagy azért esik vissza hamarosan masszívan a profitabilitás, mert nem tudnak már sokkal több készüléket eladni negyedévről negyedévre, vagy azért, mert a mennyiségi bővülést csak lényegesen alacsonyabb marginok mellett tudják fenntartani. Nem egyik napról a másikra történik ez, de belátható időn belül igen. Ördögi kör, és befektetői szemmel semmiképpen sem vonzó. (Az persze megint más kérdés, hogy az egy-kétévente iPhone-t frissítő vásárlókból származó stabil cash-flow-t miért ne vennénk meg az Apple történelmileg alacsony értékeltségén, de erről majd máskor, leginkább a kedd esti gyorsjelentés után írok).

Hálózat nélkül nincs mobilsztori

Az okostelefon-robbanás ezzel együtt nem ért véget, de a készülékgyártók ugyanolyan gondokkal néznek szembe, mint néhány PC-gyártó (pl. a Compaq vagy a IBM) a 2000-es évek elején (nem véletlen, hogy egyre erősebbek az akvizíciós pletykák a Nokia, a HTC és a Blackberry körül is). A készülékgyártás önmagában tehát felejtős, de van két olyan terület, ahol érdemes erős, jól pozicionált cégeket keresni: az okostelefonokhoz elengedhetetlen hálózati infrastruktúra és az azokon keresztül igénybe vehető szolgáltatások és tartalom (és az azokhoz szükséges mögöttes infrastruktúra) terén.

Mindegy, hogy csingcsung kínai cuccot vagy iPhone 7S-t használ a felhasználóbázis, egyre nagyobb és nagyobb adatforgalmat kiszolgálni képes hálózat kell hozzá a számszerű bővülés és a fejlődő szolgáltatások miatt. A világ jelentős részén a mobil az elsődleges, sőt, egyetlen internetforrás, de fél kontinensnyi terüetekről egyszerűen hiányzik a legmodernebb hálózat, és a fejlett piacokon is erőltett ütemű fejlesztést kényszerít ki a verseny.

Más hálózatos cégek mellett az egyik nagy nyertes a Nokia, illetve a Nokia Siemens Networks lehet. Az NSN éppen 4G/LTE témában erős, és ha lehet hinni a fejleményeknek, akkor a menedzsment igencsak erre az oldalra akar fókuszálni, ehhez ráadásul bőven áron alul tudták megvenni az NSN hiányzó részét. Ez a Nokia jövője, ha nem riad vissza a merész húzásoktól. Az Alcatel-Lucentről is egyre jobb híreket hallani, az új vezérigazgató állítólag egész szépen helyrerázta a céget, bár igazán mélyen nem ástam bele magam (még) a sztoriba.

coverage-lte-graph.jpg
Forrás: Virgin

A telefon csak evőeszköz, az a lényeg, hogy mit eszel vele

Nagyon hasonló logika mentén érdemes keresni a mobilhasználatból pénzt kereső online cégeket is.  Az online tartalmak, hirdetések, e-/m-commerce, mobilfizetés és hasonlók lesznek a kulcsszavak az előttünk álló években, nem a processzor, kijelző vagy memória. Szinte mindegy, hogy ezeket milyen eszközön fogyasztja a júzer, a kassza akkor is cseng (persze egy amerikai iPhone- felhasználó és az átlagos indiai okostelefonhasználó között még óriási a különbség).

Az internetes óriásoknak még sok fejtörést okoz a mobilszféra, egyikőjük sem színtiszta mobilfókusz, ezért a kockázatok is nagyobbak. A Google, Yahoo és Facebook egyaránt a bevételek lemorzsolódását látja miatta rövid távon, a nagy nyertesek mégis ebből a körből (is) fognak szerintem kikerülni. A Yahoo ráadásul az Alibaba révén az elmúlt hónapokban a kínai online piac robbanásából profitált, és profitál még most is.

De az igazi kedvencem a sztoriban az eBay, amelyik lényegében minden szálával a mobilfizetés és m-commerce-re fókuszálhat, és nagy erőfeszítéseket is tesz ebbe az irányba. Egyelőre hasonlóan döcög a a sztori, mint a fenti cégeknél, és a legfrissebb hírek szerint a mobilfizetési piac sem nő olyan meseszerűen mint hitték korábban, de az eBaynél szerintem jobban pozicionált céget a nagyok között nem igazán lehet találni. És ellentétben az Amazonnal, vastagon nyereséges a cég.

A felhő sem hülyeség ám

Még egy lépéssel tovább vezet, de érdemes megemlíteni, hogy a feltörekvő mobilinternetes világ mögé vasat és működést szállító cégeket is célszerű fél szemmel követni. Ezek még inkább kevert sztorik, mint a fentiek, de mindenre, ami "data centerrel" meg "clouddal" kapcsolatos, érdemes két pillantást is vetni, mielőtt tovább állunk. Bevallom, hogy ez az a terület, ahol még a többinél is homályosabb a tudásom, de igyekszem öles léptekkel bepótolni.

Ez az egész persze hosszú távú, sűrű hullámzással tarkított tőzsdei történet lesz. Rövid távon viszont érdekes módon nem áll túl jól a technológiai szektor szénája. Az eddigi tech gyorsjelentések az elmúlt két hétben kifejezetten gyengék lettek, ami nem túl jó jel az Apple kedd esti beszámolójához sem.

2 komment
süti beállítások módosítása