Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Online tőzsdés svájci bicskája (2. rész)

2012. szeptember 23. 12:25 - Dr. Justice

A sorozat mai epizódjában egy sokoldalú részvénykereső és adatvizualizációs szolgáltatással, a Finviz.com-mal ismerkedünk meg. Nagyon röviden: ez maga a tőzsdés geek mennyország.

1-1242068192LOiH.jpeg

Háttér: Határozott meggyőződésem, hogy ahhoz, hogy valaki sikeresen is tőzsdézzen manapság, jóformán semmi szükség drága, bonyolult és sokszor felesleges funkciók garmadáját kínáló szoftverekre és szolgáltatásokra. Tele az internet tök ingyenes és rendkívül jól használható eszközökkel, adatvizualizációkkal, információforrásokkal. Erről szól az online tőzsdés svájci bicskája.

Olvasnivaló a Dotkomon: Tőzsde és web: ingyen, gyorsan és jót

A Finviz rengeteg funkciója közül kettőt szoktam kiemelni: 1) a  piacok pillanatnyi állapotát jól áttekinthető formában tükröző adatmegjelenítéseket 2) a maga nemében egyedülálló lehetőségeket kínáló részvényszűrőt.

Egy pillantással minden információ

A Finviz nagyon szép lépéseket tesz a gusztusuos és hatékony tőzsdei adatmegjelenítés irányába. A "Maps" menüpont alatt látható "hőtérképről" (ami valójában egy ún. "tree map" chart) egyetlen pillantással megállapíthatjuk, mi újság épp a piacon. A grafikon az S&P500 komponenseit ábrázolja aszerint változó színek szerint, hogy éppen napon belül mennyit mozdult az árfolyam. Ha minden piros, gáz van, ha minden zöld, örülünk.

Másik hasonló funkció a "Futures" menüpont alatt található, csak az infotartalom a más: mindenféle határidős piac, kezdve részvényindexektől a legfontosabb (és kevésbé fontos) árupiaci termékeken át a devizákig a lényeges sztorik ott hevernek a szemünk előtt. Az egyes termékekre kattintva a hosszabb-rövidebb távú grafikonok is elérhetők. Egyszerű és nagyszerű.

Screen Shot 2012-09-23 at 11.40.54.png

Említést érdemel még a "Groups" menü, ahol tényleg magukért beszélnek a grafikonok. Arra vagy kíváncsi, hogy tegnap/az elmúlt hónapban/év eleje óta melyik szektor vagy iparág hogyan teljesített? Ide kell kattintanod. A tech szektor nem is teljesít egyébként annyira kiemelkedően, mint hihetnénk a hírek alapján.

Screen Shot 2012-09-23 at 11.13.45.png

És ez még távolról sem a maximum, amit a tőzsde témából szerintem ki lehet hozni, erről is beszéltem az adatvizualizációnak szentelt MeetOFF-on májusban.

 

Mindig van lehetőség, csak meg kell találni

A két nagy erősség közül a fenti adatmegjelenítések még csak nem is a legfontosabb képességei a Finviznek, hanem a részvényszűrő a "Screener" menüpont alatt. Ennek segítségével az amerikai tőzsdéken forgó 6701 darab részvény közül szűrhetünk 61 szempont szerint (ha jól számolom).

Screen Shot 2012-09-23 at 11.41.17.pngKattintásra nagyobb lesz

A technikai és fundamentális szempontokra alapuló szűrési feltételeket szabadon kombinálhatjuk, sőt, az egyedi szűrőinket (ingyenes regisztráció után) el is menthetjük, így időről időre ránézhetünk, akadt-e újabb halacska a hálónkba. Külön elegáns, hogy a szűrőfeltételek tekergetésére az egyébként is testre szabható adatokat megjelenítő keresési lista valós időben reagál.

Ez itt maga a Kánaán, kéremszépen.

A szűrés mögött nyilvánvalóan hatalmas adatbázis áll, ennek megfelelően az egyedi részvényekről is a profi felhasználók igényeit is kiszolgáló mennyiségű infó áll rendelkezésre. Egyetlen profiloldalon a cég tevékenységének leírásától a bennfentes eladások és vételeken és a legfontosabb aktuális híreken át az alapvető fundamentális információkig minden ott van egyben. Csak győzd elolvasni és értelmezni.

Mi kell ehhez?

A Finviz nyilvánvalóan nehézsúlyú versenyző, az "Elite" néven futó fizetős szolgáltatásokkal együtt valóban professzionális eszköz. Ezzel együtt is érdemes levonni a tanulságot, mi is kell egy frankó online tőzsdei alkalmazáshoz: rengeteg adat, aminek a túlnyomó része ugyanakkor simán elérhető (ha máshogy nem, egy szimpatikus brókercég segítségével, ha értitek, mire gondolok…), valamint némi kreatívitás, hogy ezeket az adatokat jól fogyasztható módon tárd a felhasználók elé. Ilyen egyszerű, a többi csak púder.

Zárásként pedig egy hardveres geek álom: érdemes megnézni a "Store" menüpont alatt a hardcore tradereknek kínált hardverkonfigurációkat. Mindig az jut eszembe róla, hogy egyszer nekem is lesz egy ilyenem otthon.

Screen Shot 2012-09-23 at 11.40.34.png

komment
süti beállítások módosítása