Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Mennyi izét adott el az Apple karácsonykor?

2013. január 22. 07:55 - Dr. Justice

A Dotkom számára legizgalmasabb szakaszba fordult a negyedéves gyorsjelentési szezon nevű össznép bingó: a héten jelent az Apple, a Google, a Microsoft és az IBM is, több kisebb tech cég mellett. Ebből nyilván a legnagyobb hatást az Apple gyakorolja majd a piacra, így most koncentráljunk egy kicsit erre. Ugyan nem szoktam konkrét számokkal beszállni a gyorsjelentési tippversenybe, de ha már a közelmúltban primitív Apple-modell építésére adtam a fejem, nosza, most nem hivatalosan benevezem a kis aranyost.

lottery-form-bigfoto.jpg

Ezeket adja ki a modell 2012 negyedik negyedévére:

  • iPhone: 44,7 millió darab
  • iPad: 26,8 millió darab
  • Mac: 5,1 millió darab
  • iPod: 12,9 millió darab
  • Bevétel: 57,43 milliárd dollár
  • EPS: 16,9 dollár

(Az egyszerű kis modell alapvető működéséről itt írtam korábban)

Önmagukban nagyon szépek ezek a számok, csak éppen semmit nem mondanak, "sanity check" gyanánt érdemes összevetni az elemzői konszenzussal őket (a számok a Fortune gyűjtéséből származnak, minden esetben a mediánt írtam ide).

  • iPhone: 49,6 millió darab
  • iPad: 24 millió darab
  • Mac: 5,2 millió darab
  • iPod: 12,2 millió darab
  • Bevétel: 58,84 milliárd dollár
  • EPS: 15,11 dollár

Első körben megnyugtató, hogy legalább nagyságrendi eltérések nincsenek, nagyjából valós keretek között működik a modell. Ez jó.  Az is mázli egyébként, hogy éppen a negyedik negyedévet kell tippelni, hiszen a modellben csak éves számok szerepelnek, de a 2012-es éves becslésekből kivonva az első három negyedéves tényadatok összegét lényegében megvannak a becsült negyedik negyedéves számok.

Érdekes módon iPhone-ban valahogy gyengébb, míg iPadben erősebb negyedévet "jósol" az én kis gagyi modellem, mint a konszenzus, a Mac meg nagyjából megegyezik (az iPod meg nem számít sehova úgysem, de nem is ordítóan nagy az eltérés). Bevételre lefordítva ezeket a különbségeket az iPhone nagyobb súlya miatt alacsonyabb szám adódik, mint a konszenzus.

Az egy részvényre jutó profitban viszont egészen vaskos az eltérés, a 16,9 dollár már érzésre is túl magas, majd' duplája a megelőző negyedévnek, ráadásul a konszenzusnál érezhetően alacsonyabb bevétel mellett. Ez így nem reális. Nem csoda, a marginokat a hasra ütésnél alig szofisztikáltabb módon kombináltam bele a dologba (ezért is nem írtam róluk az előző hasonló posztban), itt js erősen finomításra szorul a modell.

Ez az egész persze csak játék a játékban, hiszen maga a "modell" sem arra készült, hogy negyedéves számokat tippelgessek a segítségével, hanem hogy fel tudjam vázolni a reális keretek között elképzelhető hosszú távú trendeket az Apple-nél (azon meg egy-egy negyedév nem változtat úgysem). Egészen ma estig nem is tudtam, hogy milyen számokat "köpne ki" a negyedévre.

Akármilyen közel vagy távol esnek is a tényleges számok majd a tippektől, érdekes lesz látni a szerda esti gyorsjelentést. Ki tudja, később lehet, hogy még tovább csicsázom a modellt a tapasztalatok tükrében.

Szerintetek mennyire reálisak ezek a becslések?

komment
Címkék: apple
süti beállítások módosítása