Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Itt az újabb dotkom-hiszti?

2013. november 03. 22:57 - Dr. Justice

6963914456_812a63c19b_b.jpg

Épp újraolvasom a befektetések egyik alapművét, az Intelligent Investort Benjamin Grahamtől (egész pontosan a Jason Zweig által kommentált, azt hiszem 2003-as kiadást), és erre a sztorira bukkantam benne:

"In late 1998, the stock of a tiny, rarely traded building-maintenance company, Temco Services, nearly tripled in a matter of minutes on record-high volume. Why? In a bizarre form of financial dyslexia, thousands of traders bought Temco after mistaking its ticker symbol, TMCO, for that of Ticketmaster Online (TMCS), an Internet darling whose stock began trading publicly for the first time that day." (Intelligent Investor)

Graham klasszikus művét utoljára 1971-72-ben dolgozta át, így a fenti történetet már Jason Zweig tette hozzá a saját kommentárjában a dotkom-lufi idejéről, megerősítve Graham kritikáját a tőzsdei szempontból képzetlen tömegeken eluralkodó spekulációs lázról és hisztériákról (Graham egyébként magát a spekulációt, akár profi, akár amatőr csinálja, elvetendő, önpusztító ténykedésnek tartotta).

Vessük mindezt össze ezzel a történettel:

"Még csak csütörtök éjjel tette közzé a Twitter a nyilvános dokumentumait a közelgő tőzsdei kibocsátásról, és a nagy bulira nem is fog még sor kerülni hetekig, a befektetők máris megőrültek érte. Pontosabban egy nagyon hasonló nevű részvényért, a Tweeter Home Entertainmentért, amelyik 1500 (igen, ezerötszáz) százalékot emelkedett pénteken. Az egész egy nagy félreértés, mert a Tweeter rövidítve TWTR-nek hívja magát, ami történetesen épp a Twitter által lefoglalt tőzsdei azonosító (TWTR)." (Investor.hu, 2013.10.05.)

Ilyen félreértéseket persze százával, ezrével lehet találni a modern, elektronikus tőzsdék történetében, de a párhuzam - mivel nagyon hasonló dotkom-őrülettel kapcsolatos mindkét sztori - igencsak csattanós. Pláne így napokkal a Twitter IPO-ja előtt. Ha minden igaz, akkor a Twitter a hét második felében tőzsdére lép, a várakozások szerint szerda este kiderül az árazás is.

komment
Címkék: twitter
süti beállítások módosítása