Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A jóslatok helye a világban

2013. december 08. 19:09 - Dr. Justice

Tegnap a szombati munkanap izzó hevében ráugrottam az IDC PC-piaci előrejelzéseire, mondván csúnyán mellélőtték ezt a PC-sztorit három éve. Ez a hatalmasnak tűnő baki vajon azt jelenti, hogy teljesen használhatatlanok ezek az előrejelzések? Nyilván nem. Pusztán annyit bizonyít, hogy senki sem lát a jövőbe.

 

 

Az ehhez hasonló átfogó és messzire tekintő elemzések nagyon hasznos infókat adnak, csak tudni kell őket használni. Ehhez pedig mindig fejben kell tartani néhány fontos dolgot, mielőtt bármilyen, például befektetési döntéseket alapozunk rájuk.

1. Ezek csak várakozások.

Nem kinyilatkoztatások, kőbe vésett tények, hanem egy maroknyi ember szakmai véleménye, ami lehet tökéletesen megalapozott, de ugyanúgy épülhet téves feltevésekre is. Minél több véleményt hallgatunk meg, annál jobban kiszűrhetjük az egyedi hibák hatását, de "tutibiztos" ettől még nem lesz egyetlen előrejelzés sem. Senki nem látja a jövőt, aki ezt állítja magáról, az hazudik.

2. A várakozásainkat minden igyekezetünk ellenére a jelenre alapozzuk.

Kiváló példa erre az alábbi két ábra, ugyanúgy az IDC PC-előrejelzéseiből. A várakozások ugyan folyamatosan csökkentek az elmúlt másfél évben, de a februárban kiadott, 2017-re vonatkozó prognózis így is túlzóan optimistának bizonyult, miután kiderült, 2013 első negyedévében minden korábbinál nagyobb visszaesést szenvedett el a PC-piac. Azaz az elemzők még az időben közel eső sokkot sem látták előre, és csak utólag építették bele a hosszú távú modellbe.

Screen Shot 2013-12-08 at 18.31.50.pngScreen Shot 2013-12-08 at 18.34.51.png

3. Emberek készítik az előrejelzéseket, akik a saját pszichéjük foglyai.

2010-ben az IDC túlzóan optimista volt a PC-piac kilátásait illetően, lényegében kivetítette a 2008-09-es sokkból talpra álló piac aktuális növekedését sok évre előre (jelenre alapozott várakozások), nem számolva olyan strukturális hatásokkal, mint péládul az akkor még igencsak gyerekcipőben járó tablet-piac térnyerése. Az inga szinte biztosan átlendül az ellenkező irányba is, még ha nem is ugyanolyan intenzitással: hiába stabilizálódna a PC-piac, netán rátalálna egy csekélyke növekedést jelentő pályára is, a túlságosan derűlátó jóslataikkal korábban hoppon maradt piackutatók könnyen lehet, hogy "rajta maradnak" a negatív pályán, és nem szívesen javítanak a prognózisukon.

Értő kezekben kiváló eszköz

Mindezekből az látszik, hogy a fentiekhez hasonló előrejelzésekből a stabil, jellemző trendeket általában elég jól kiolvashatjuk, de a nagy fordulatokat szinte soha nem tudják előre megmutatni. A konkrét, számszerű jóslatok helyett sokkal inkább érdemes a számok időbeli változására koncentrálni (ez jelzi a hangulat változását), és legfőképpen az extremitásokat kell keresni. A fő kérdés: mi a valószínűbb, hogy a piac pozitív vagy negatív meglepetést okoz a várakozásokhoz képest?  (Ugyanez igaz egyébként mindenféle elemzői konszenzusra, például egy vállalat profitjára vonatkozó előrejezésekre is.)

Vége a katasztrófának

A PC-piachoz visszakanyarodva egyre inkább az az érzésem, hogy a nagy vihar elmúlt. A prognózisok ugyan nem lendültek még át a túlzóan negatív oldalra, de nem is túl derűlátók, és legalábbis a lehetőségét felvetik, hogy akár belátható időn belül egy-két apróbb, halvány pozitív meglepetést is hozhat még ez a piac. Ahogy sokszor írtam már, a PC-érának menthetetlenül vége, de ez nem jelenti, hogy a PC-k is rögtön kihaltak. A vállalati szegmens még sokáig nagy (bár egyre csökkenő) mennyiségben vásárol majd PC-ket, és bizony a válság évei alatt összejött ott néhány elavult masina, amit ideje lenne lecserélni, ez pedig akár új lendületet is adhat 2014-ben.

Nagy feltámadás nem lesz, de a nagy sokkon túl vagyunk, és ez többnyire beépülhetett a PC-piac domináns szereplőivel kapcsolatos várakozásokba is, a vállalati vásárlásokkal pedig ezek a cégek időt nyerhetnek, hogy az üzletük más pilléreit erősítsék, és kilavírozzanak a PC-piacról.

A Microsoft kezd a favoritom lenni, a nagy átváltozásáról már írtam korábban. Érdekes adalék, hogy akár a Windows fejlesztésében is újból elválhat egymástól az üzleti és a fogyasztói vonal, erősítve a fenti gondolatmenetet. A fogyasztói Windows valószínűleg sokkal gyorsabban marginalizálódik, illetve feloldódik a mobil- és otthoni szórakoztató eszközök között.

komment
süti beállítások módosítása