Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Steve Balmer semmivel a kezében is magabiztos

2010. augusztus 02. 11:30 - Dr. Justice

„Az Apple nagyon érdekes munkát végzett. Többet adtak el, mint amennyit szerettem volna, hogy eladjanak” - így kommentálta Steve Balmer, a Microsoft vezére az Apple iPad minden várakozást felülmúló kezdeti sikerét, ami az Apple nyereségével kapcsolatos várakozásokat is alaposan felbolygatta.

Balmert egy elemzői konferencián tartott prezentációt a Microsoft fogyasztói termékeiről, és kitért mindenféle területre, de az egyik legfontosabb üzenet nem meglepő módon a táblagépekkel kapcsolatban hangzott el. Balmer természetesen a Windows 7 szerinte elképesztő sikerével vezette fel a témát (érdekes egyébként, hogy a laptopok terén Balmer szerint a Windows részesedése 90 százalékról 93 százalékra kúszott fel), de az Android lesajnálását sem hagyta ki.

„Ha az alkalmazásaink jelentette alapokkal, a rendelkezésünkre álló eszközökkel, azzal, ahogy megértjük az felhasználóinkat, és egyáltalán mindennel együtt nem tudnánk versenyezni a...az androidos készülékek szedettvedett kollekciójával, akármilyenek is legyenek, akkor szégyelljük magunkat” - idézi a Business Insider Balmer némileg pökhendi szavait.

Balmernek részben azért igaza is van, legalábbis abban, hogy a Microsoftnak elvileg megvan mindene ahhoz, hogy a táblagépek fejlődő piaci szegmenséből is kihasítson magának egy szeletet, és az Apple valóban a legnehezebb ellenfél lehet ezen a téren. De az Androidot sem érdemes leírni, ugyanolyan eséllyel lehet belőle a tabletek számára optimális operációs rendszer, mint ahogy az iPhone rendszerét át lehetett alakítani az iPadre, és egyelőre minden jel arra mutat, hogy ez sikerülhet.


Steve ezúttal állítólag higgadt és összeszedett volt. Kár, a videón látható Steve sokkal szórakoztatóbb.

Függetlenül attól, hogy Balmer tényleg félreérti-e a táblagépek felhasználási módját, ahogy a Business Insider feltételezi, azt érdemes leszögezni: miközben az iPad már rég tarol a piacon, az Androidos készülékekről is nap, mint nap jelennek meg hírek (és egyébként napi 160 ezer új androidos készüléket aktiválnak a világban), a Windows 7-re épülő készülékek között egyelőre mintha nem látnánk igazán piacérett darabot.

Ráadásul a Microsoft igazi nagy dobásának szánt, személyesen Balmer által beharangozott HP Slate terveit a HP először csendben jegelte, majd a Palm 2010 első félévében történt felvásárlása után már nyíltan is a kukába hajította, és a Windows helyett a Palm saját operációs rendszerét, a WebOS-t igyekszik táblagép-konformmá tenni, és ezzel gyártaná a maga tuti tabletjét.

Ilyen körülmények között fura kollekciónak nevezni azokat az andoridos készülékeket, amelyeket történetesen ugyanazok a gyártók gyártanak, amelyekkel a Microsoft is igen szoros viszont ápol... hát, az amolyan éppen Steve Balmerre valló dolog.

komment
süti beállítások módosítása