Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Félrebeszélt vagy titkot árult el az Apple alapítója?

2010. november 23. 16:05 - Dr. Justice

Update a poszt végén

5 milliárd dolláros akvizíciót hajtott végre az Apple, vagy mégsem, nagyjából ennyit lehet tudni a cég társalapítójával készült interjú után. Steve Wozniak a TVDeck videójában egyértelműen kijelenti, hogy az Apple felvásárolta a hangfelismeréssel foglalkozó fejlesztőt, a Nuance Communicationst. Hiába a felhördülés, a szaki megmondta, téma lezárva - gondolhatnánk, de a helyzet korántsem ilyen egyszerű. „Woz” lehet, hogy az interjún keresztül akaratlanul átejtette az egész tech világot?


0:45-nél beszél Woz az Apple-ről

ATechCrunch rögtön öt okot is felsorolt, miért gyanús a helyzett. Wozniak simán lehet, hogy amikor a Nuance-ot említette, valójában a Sirire gondolt - amiről egyébként később is beszélt az interjú alatt. A Stanford Research Institute-ból kivált spin-offot az Apple áprilisban vásárolt meg, és „személyi asszisztens” szoftvere valóban használ hangfelismerő technológiát, amiről Wozniak lelkesen beszél a videóban, és amit történetesen éppen a Nuance-től vásárol. A Nuance szállítja egyébként például az Ask.com iPhone alkalmazásának hangfelismerő funkcióját is, de sok egyéb szoftverben is ott van - mutat rá a TechCrunch.

Még gyanúsabb, hogy miközben az 5 milliárd dolláros kapitalizációjú Nuance nyilvános, tőzsdén kereskedett társaság, a Woz által múlt időben említett akvizícióról mégis mélyen hallgat az éppen tegnap közzétett negyedéves gyorsjelentésben, és a hozzá kiadott sajtóközleményben is. Ezzel ellentétben az Apple-t a Nuance legfontosabb mobilos ügyfeleik között említi, a Nuance és az Apple között tehát inkább eladó-vásárló viszony van. Persze ez még nem jelenti, hogy ne tervezgethetnék a megvásárlását.

A leginkább gyanús szerintem a tranzakció nagyságrendje lenne, hiába hever legalább tízszer ennyi készpénz az Apple kincseskamrájában. Korábban már volt szó itt a DotKomon is arról, hogy az Apple soha nem vezényelt le még ekkora akvizíciót, és a sokmilliárdos üzletek nem is igazán passzolnak a képbe. A legnagyobb felvásárlás kevesebb, mint egytizede volt a Nuance-nak, és történetesen épp Steve Jobs szoftvercége, a NeXT volt a célpont.

Olvasnivaló a DotKomon:
Minek szórná el a milliárdjait az Apple?

A Nuance megvásárlása persze nem lenne annyira abszurd, mint a korábban felmerült Sonyé, hiszen komoly szellemi tőkét vásárolhatnának meg vele, a hangfelismerés pedig tényleg fontos fejlődési irány lehet a termékdizájn terén (az Apple pedig nem is túl erős ebben az Appleblog szerint). A 6000 főt foglalkoztató társaság tevékenységének jelentős részét viszont - például a windowsos fejlesztéseket - Steve Jobs biztosan csak leépítené, feleslegese kolonc lenne az Apple számára. Nem beszélve arról, hogy egy olyan technológia vagy vállalat, ami már elérte a tőzsdeérettség fázisát a fejlődésben, nem biztos, hogy kellően forradalmi és innovatív a jövőbe látó Steve Jobs ízlésének.

A végső érv pedig kicsit gonosz az Apple beindításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Wozniakkal szemben, de kétségtelenül van igazságtartalma. Woz előszeretettel nyilatkozik a sajtónak, és szeretik is az újságírók, mert rendszeresen kottyant el pikánsabb részleteket, viszont nem szabad elfelejteni, hogy sem az Apple menedzsmentjében, sem az igazgatótanácsban nincs helye. Egy ötmilliárdos felvásárlás pedig kellőképpen érzékeny stratégiai sztori ahhoz, hogy megpróbálják ezeken a körökön belül tartani az információt.

Szóval könnyen lehet, hogy Steve Wozniak vagy rossz vállalatnevet mondott az interjúban, vagy pedig nem akvizícióról, hanem partnerségről akart beszélni a Nuance-szal kapcsolatban. Nem ez lenne egyébként Wozniak első ilyen elszólása, pár nappal ezelőtt egy holland újság idézte a szavait, miszerint az Android alkalmazások jobbak, és az Android nyeri majd az okostelefon-versenyt. Woz határozottan cáfolt, és azt állította, hibás az idézet, ő nem ezt mondta.

Másfelől viszont az is lehet, hogy igazat szólt, hiszen egyik fent felsorolt érv sem teszi teljesen hiteltelenné a szavait, de az biztos, hogy a történet pontosításra szorul. A Nuance árfolyama mindenesetre szépen megpattant a kedvezőnek hangzó (ál)hírre, de vissza is csorgott a nyitóárfolyam közelébe.

Update: Steve Wozniak visszakozott, tehát jogosan kételkedett mindenki, az Apple nem vásárolta meg a Nuance-t. Woz a Reutersnek azt mondta a Nuance felvásárlásáról, hogy "talán csak olvasta valahol, és teljesen félreértette". A Deutsche Bank elemzője szerint nem olyan rossz hír ez a Nuance befektetőinek. A társaság legtöbb partnere feltehetően nem licenszelné tovább a hangfelismerő technológiáját, ha az Apple tulajdonába kerülne (az Apple meg valószínűleg nem is engedné), azaz lényegében összedőlne az egyébként hosszú távon is kecsegtetőnek tűnő biznisz.

24 komment
süti beállítások módosítása