Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Nincs, ami megállítsa az Apple-t

2011. április 21. 13:55 - Dr. Justice

Az Apple olyan brutális növekedésről számolt be a tegnap közzétett gyorsjelentésében, hogy még a relatíve gyenge iPad-értékesítéseket is elhomályosította. A fő számok minden tekintetben szemkápráztatóak lettek, a bevétel 83 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség 92 százalékkal nőtt, és az előbbi 6 százalékkal, utóbbi viszont közel 20 százalékkal szárnyalta túl az elemzői várakozásokat. Az iPhone-ok értékesítése a várt 16,6 millió darab helyett 18,65 millió volt, és Macből is elment 3,76 millió darab (3,6 milliót vártak). Nem csoda, ha megrántották az árfolyamot a jelentésre, amivel nem mellékesen javarészben már beigazolódott a pár nappal ezelőtti óvatos jóslatom is.

Ha már tőzsdénél tartunk, ezután olvasd el az Intelről szóló reggeli bejegyzést is.


Egy újabb vicceskedős almás fotó az Apple-ről szóló poszt mellé... (Forrás: sxc.hu)

Miért nem paráztak rá a kevés iPadre?

A talán leginkább figyelt iPadből „csak” 4,69 milliót értékesített a vállalat a negyedév alatt a várt 6,2 millió helyett, mégsem lett belőle hiszti a befektetők körében. Hogy miért lett relatív alacsony az értékesítés, lehet például az újabb generációra váró fogyasztók távolmaradásával magyarázni, ami logikus, de nyilvánvalóan mindenki tudatában volt a jelenségnek korábban is, a konszenzus mégis lényegesen magasabb volt. Más okot kell tehát keresnünk a befektetők elfogadó hangulatára, azon túl persze, hogy a vállalat összességében lehengerlően jól teljesített (90 százalék feletti növekedés a legvadabb befektetőből is buddhistát csinál).

Az egyik ilyen ok a japán katasztrófa hatásaival kapcsolatos bizonytalanság lehet. Bő egy hónap alatt talán be kellett volna épülnie a formális konszenzusba is, de a befektetők azért titkon tarthattak tőle, hogy súlyosan érinti az ellátási láncot a tragédia, ezért nem sokkolta őket a bő másfél millió darabos elmaradás, amiről az Apple beszámolt (és ezért örültek meg annak, hogy Tim Cook azt mondta, egyelőre nincs számottevő hatása a katasztrófának a vállalat működésére). Azért ez a magyarázat is billeg picit.

Sokkal fontosabb szerintem, ahogy az Apple a várakozásokat menedzselte a gyorsjelentés előtt a Samsung perbe fogásával kapcsolatos jogi dokumentumokban elrejtett homályos utalásokkal. Az ott szereplő adatokból visszaszámolva a tegnap közzétettekhez egész közel eső értékek derültek ki a negyedévről, ezek szerint iPadből márciusig legalább 4,2 millió iPad kelt el a negyedévben, amihez képest kimondottan pozitív a 4,7 millió, amit végül bejelentettek. A kiszivárogtatásból persze az is látható volt, hogy az iPhone értékesítése is lényegesen magasabb a konszenzusnál.

Az Apple-től egyébként egyáltalán nem szokatlan, hogy az etikusság és picit a jogszerűség határmezsgyéjén is egyensúlyozva adagolják az információkat a befektetők számára, hogy mindig a céljaiknak éppen leginkább kedvező hangulatot és várakozásokat alakítsák ki. Emlékezzünk csak a legutóbbi negyedévre, amikor Steve Jobs újabb betegségének hírét éppen egy nappal a legalább ennyire brutális gyorsjelentés előtti napon sikerült közzétenniük. A hír miatti elkeseredésben a számok másnap még jobban ütöttek, és kis hullámvasút után minden visszatért a „normál kerékvágásba”.

Átkerültünk a napsütötte oldalra

Akárhogy is, a terv úgy tűnik, bejött, a befektetőkön úrrá lett a boldogság a gyorsjelentést és a hozzáfűzött kommentárt hallgatva, a nyitás előtti kereskedésben 358 dolláron billeg az árfolyam, és feltehetően ezen a környéken is fog nyitni. Nem mellékesen pedig ezzel szépen teljesülni látszik az optimista forgatókönyv, amit tegnap előtt felvázoltam: a részvény az idei kereskedési sáv aljára érve egész határozott erőt mutatott a hétfői nagy világvége hangulatban is, aztán szépen felpattant az 50 napos mozgóátlaghoz, és ott megvárta, mi lesz a reakció a gyorsjelentésre.

Ezt mondtam kedden az Apple-ről:
Kellene a kellemes meglepetés az Apple-től
A továbbiakban viszont látszólag semmi akadálya, hogy pár dollárral feljebb kúszva az árfolyam elérje a sáv tetejét, sőt, ha jól állnak a csillagok, akár ki is törhet belőle (egyelőre semmi nem utal a lendület lanyhulására). Az nagy dolog lenne, mert egyúttal a történelmi csúcs legyőzését is jelentené, ami a népi bölcsességek szerint újabb szép emelkedéseket hozhat. Persze egyáltalán nem törvényszerű, hogy így lesz, a 365 dollárnál húzódó ellenállás ismét megálljt parancsolhat az árfolyamnak.

De ne is szaladjunk ennyire előre, inkább éljünk a mának, örüljünk a napsütésnek.

5 komment
süti beállítások módosítása