Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A világ legfontosabb trendjei

2013. szeptember 30. 09:49 - Dr. Justice

Épp egy ilyen áttekintős posztról szőttem terveket, amikor belebotlottam az alábbi prezentációban a Big Picture-ön. Szinte már banális sok helyen, de mégis szépen összeszedi a tech világ legfontosabb mozgatóerőit, jó néhány unásig ismételt, és pár tényleg érdekes statisztikával. De hát a közhelyek attól közhelyek, hogy igazak.Ami még fontosabb, hogy ezek a trendek éppen ezért a tőzsdén is meghatározók, pontosan ezek körül alakulnak a legforróbb sztorik mostanság.

A mobil persze mindennek az alapja, de nem úgy, ahogy sokan gondolják, a sztori nem az okostelefonokról, hardverspecifikációkról, készülékeladásokról szól (sem mobil, sem tabletfronton, pláne nem PC-ben természetesen). Két alapvető szegmensre kell figyelni: a mobil robbanásszerű fejlődését kiszolgáló infrastruktúrára (mobilhálózat, datacenter, felhő, stb.), és az ezen az infrastruktúrán nyújtott szolgáltatásokra, tartalmakra, alkalmazásokra.

A mobilkészülék pedig egyszerű tömegtermék, szimpla evőeszköz, amivel mindezt belapátoljuk. Mindegy, hogy Lumia, iPhone, Samsung, Huawei, Meizu vagy Xiaomi a készülék, a nagy profit nagyon hamarosan egyáltalán nem a gyártónál keletkezik.

A fenti prezihez még két fontos szegmenst kell hozzátenni szerintem, bár mindketőt a fenti "megatrendek" szinte értelemszerű velejárói: a kiberbiztonsági cégek előretörését és a mobilfizetés drasztikus növekedését. Felvásárlások és tőzsdei kibocsátások jelzik az élénkülést mindkét területen, jó lesz odafigyelni.

komment
süti beállítások módosítása