Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Mennyit kaszált a Google a Motorola-sztorin?

2014. január 30. 17:23 - Dr. Justice

Kicsit utána számoltam ennek a Google-Motorola ügynek, és bár első ránézésre azt mondtam, 1-2 milliárd dollárt bukott a Google a sztorin, megváltoztattam a véleményemet. Igaz, az is csak morzsányi mínusz lett volna a cég méretéhez képest, de ha jól saccolom, a valóságban még kedvezőbb a kép.

Nehéz persze definiálni, hogy mit jelent a „megérte” ebben az ügyben, de azért azt nagyjából belőhetjük, hogy visszajött-e így vagy úgy a Google számára a Motorola Mobilityért kifizetett 12,4 milliárd dollár. Persze a dolog tele van feltételezésekkel, de ezeket reális keretek között tartva az eredmény arról árulkodik, hogy nagyon is jó bizniszt csinált a Google. Ahogy szokott.

goog_mot.jpg

A Google 12,4 milliárd dollárt adott a Motorola Mobilityért, elsősorban természetesen a szabadalmi portfólióért. A céget 2012 közepén olvasztották be, ekkor a Google így számolt (az alábbi számok a cég hivatalos közzétételéből származnak):

  • 2,9 milliárd dollár volt a Motorola nettó készpénzállománya. Ennyi pénzt gyakorlatilag áttett egyik zsebéből a másikba a Google.
  • 5,5 milliárd dollárt fizetett a szabadalmakért.
  • 1,4 milliárd dollárt fizetett az ügyfélkapcsolatokért és egyebekért.
  • 2,6 milliárd dollár pedig a goodwill.

Ez utóbbi létező legtrükkösebb dolog a vállalatok mérlegében, azt a plusz értéket jelenti, amit a Motorola eszközeinek értéke felett fizetett érte a Google, a szinergiák és hasonló mesék jogcímén. A goodwill általában csak arra jó, hogy amikor kiderül, hogy mekkora ballépés volt drágán akvirálni, szép veszteségleírásokat lehet rajta elkönyvelni (mint ahogy a HP tette több ízben is).

A Google viszont nem könyvelt el veszteséget, sőt. Lássuk, vajon visszajött-e ez a kifizetett pénz!

  • Eddig két üzletágat is eladott a Google, a Motorola Home-ot 2,35, a Motorola Mobility megmaradt részét pedig 2,9 milliárd dolláért. Ezt most vegyük pozitív készpénzáramlásnak, bár utóbbi még nem zárult le.
  • A Google-nél marad a szabadalmak nagy része. Én saccra beírtam 4,5 milliárd dollárt az értékükre, de lehet, hogy van az 5 milliárd is.
  • Nyilvánvalóan marad még érték a Google-nél az ügyfélkapcsolatokból, a Motorola kísérleti fejlesztéseiből és egyebekből is, azaz az „Egyéb” kategóriából is maradt még a képletben (találomra beírtam a felét, 700 millió dollárt).
  • A Motorola Mobility üzemi szinten veszteséges, de ebből a Google azért profitált, ugyanis ha ennyivel csökkent a kimutatott nyeresége, akkor bizony adót spórolt. A Google effektív adókulcsát és a Motorola üzemi veszteségét alapul véve ez nagyjából 500 millió dollár lehet. Durva becslés, de a lényeg nem is ez, elég a tétel puszta létezése.
  • Persze a Google-nek teher is volt a Motorola működtetése. A hatalmas leépítések és a gyenge működés miatti veszteség nemcsak papíron jelentkezett, hanem valós készpénzkiáramlást jelentett. Ezt csak növelte, ha konkrét beruházásokat is eszközölt a Motorolánál (pl. az új modelleket készítő gyártósorok miatt). Ide hasra ütve beírtam 1 milliárd dollárt (negatív előjellel).

Az eredmény: a készpénzzel korrigált vételárat és a működtetéssel kifolyt készpénzt nagyjából ellensúlyozza a Google-nél maradó értékek és az eladott üzletágakért kapott summa összege. A becslés elég durva, pár százmillió dollár ide vagy oda simán benne van, de a lényeg az, hogy a nagyságrendek stimmelnek. Nem járt a Google rosszul, az biztos.

komment
Címkék: google motorola
süti beállítások módosítása