Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Így nem ment semerre a Microsoft

2014. február 05. 15:47 - Dr. Justice

„Steve Ballmer alatt sehová nem ment a Microsoft árfolyama.” Nagyjából ez a narratíva mindenfelé az internetekben a Microsoft vezérváltása körül. Jól hangzik, kár, hogy nem teljesen igaz.

ballmer_2.jpg
Nem ment "sehova", érted...

Első ránézésre tényleg mintha csak egy szűk sávban oldalazott volna a Microsoft részvénye több mint 10 éven keresztül. Az árfolyam ezzel együtt a részvény 2003-as, 2-1 arányú felaprózása óta 15,15 dolláron és 38,95 dolláron is járt (csak a záróárakat nézve). Az minden, csak nem egy helyben toporgás.

Nem beszélve arról, hogy a Microsoft  2004 óta stabilan növekvő osztalékot fizet negyedévente, ami ugyan nem kirobbanó nagyságú, de egy évtized alatt azért szép summa. Ha pedig az osztalékfizetéssel és az említett részvényfelosztással is korrigáljuk az árfolyamot (a Yahoo! Finance-ről letölthetők az adatok), azt lájuk, hogy a Microsoft valójában csak 2000-ben, a dotkom-lufi csúcsához nagyon közel járt magasabban.

Még így sem érte el a Ballmer első napjain látott szintet, de azért a dotkom-lufi és a Lehman Brothers miatti piaci összeomlásokat csak nem varrhatjuk a kopasz showman nyakába (bár az elmúlt pár év szárnyalása is jelentős részben vezethető vissza a piaci környezetre).

ballmer2.jpg

A lényeg, hogy valójában 36 százalékkal több pénz van a befektetők zsebében (árfolyamnyereség vagy osztalék formájában), mint simán az árfolyamra tekintve gondolnánk. Persze így, korrigálva sem ez a legdöbbenetesebb részvénypiaci teljesítmény, Ballmert meg pláne nem szeretném megvédeni, nagy baklövései voltak. A Microsoft elmúlt pár éve azért nagyon izgalmas, és Satya Nadella vezetése remek folytatása lehet,  a Microsoft ízig-vérig nagyvállalati IT-céggé válik (javarészben már meg is történt az átalakulás).

Bár a kinevezés nagy örömujjongást nem indított el, legalábbis a részvény körül, még nem indul a rakéta, amit jósoltam. Meglátjuk, mi lesz belőle, a piaci környezet távolról sem támogató, másfelől meg simán lehet, hogy bőven beárazódott az árfolyamba a vezetőváltás, a tőzsde mindent előre beépít.

komment
Címkék: microsoft
süti beállítások módosítása