Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Mégis jön az új Google telefon

2010. október 29. 14:55 - Dr. Justice

  • Biztosan lesz új Google telefon, a Nexus Two-t a Samsung gyártja majd, a Gizmodo informátora állítólag a kezében is tarthatta a nagy felhajtással bevezetett, aztán rekordgyorsasággal elsüllyesztett Nexus One utódját. Az első tapasztalatok alapján a telefon közel sem lesz annyira élenjáró a technológiai tartalmat tekintve, mint amennyire a Nexus One volt, a készülék leginkább a Samsung - egyébként nagyon sikeres - Galaxyjára hasonlít, egyetlen igazán lényeges különbséggel az amerikai modellekhez képest egyetlen igazán lényeges külső eltéréssel, az előlapon található, videócsevegésre alkalmas kamerával. Az androidos termékpalettán annyi csúcskészüléket találhatunk, hogy valószínűleg a Google nem tud, vagy leginkább nem is akar több lépéssel előbbre kerülni, hiszen az üzleti modellben sokkal fontosabb az Android terjedése, mint a saját készülék értékesítése akár a partnerek megharagítása árán is.


Ez még az első verzió, a Nexus One

  • Meglepte az elemzőket az Microsoft a negyedéves jelentésével, mind a bevételeket, mind pedig az egy részvényre jutó nyereséget tekintve felülmúlta a várakozásokat a cég 2011-es pénzügyi évének első negyedéve. Különösen a profit tekintetében voltak túlzottan óvatosak az elemzők, 13 százalékkal lőtték alá az elmúlt hetekben sokat támadott Microsoft eredményét. Az 50 százalék feletti növekedés oroszlánrésze a jól teljesítő Windows 7-nek és az Office 2010-nek köszönhető, eközben az online szolgáltatások bevételei ugyan növekedtek, de így is 560 milliós veszteséget termeltek. Az Xbox ugyan saját magához képest továbbra is jól teljesít, a vállalt egészéhez mérten még mindig nagyon kicsi a részaránya, bár ezen a közelgő karácsony, és a közel egymilliárd dolláros marketingbüdzsével megtámogatott Kinect és Windows Phone 7 sokat változtathat majd.

  • A Sony is az elemzői várakozásokat meghaladó eredményeket tett közzé, és miközben az éves bevételtervet 7600 milliárd jenről 7400 milliárd jenre csökkentette a profitelőrejelzését 17 százalékkal, 60-ról 70 milliárd dollárra emelte. A pozitív fordulatokat az egyelőre még növekedést mutató számítógép-értékesítés és a Playstation költségeinek csökkenése okozta, de az elemzők még mindig arra hívják fel a figyelmet, hogy a fő elektronikai szegmensben, a tévégyártásban egyáltalán nem mennek ilyen fényesen a dolgok, főként az amerikai piac gyengeségei miatt.

 

A nap akaratlanul halálbüntetésre költött dollár tízezrei

 

  • A halálbüntetés ellen szót emelő államügyész-jelölt elleni kampányt támogatott a Google, a Yahoo, az eBay és a HP, a nyakatekert helyzet lényege: úgy tűnhet, mintha a cégek a halálbüntetés mellett foglalnának állást. A négy cég összesen 141 500 dollárt adott a kaliforniai államügyészi posztért folyó küzdelem republikánus oldalának, amely az összegyűlt egymillió dollárból a demokrata jelölt, Kamala Harris elleni hirdetéseket gyártott. A kampány középpontjában Harris halálbüntetés-ellenessége állt, de a tech óriások közleményeikben siettek leszögezni: velük senki nem egyeztetett a tartalomról. A motivációjuk nyilván nem is a halálbüntetéssel függ össze, hanem egyszerűen igyekeznek a számukra fontos ügyekben kedvezőbb álláspontot képviselő jelöltet előnybe helyezni. 

 

5 komment
süti beállítások módosítása