Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Mobilos titokról rántja le a leplet a Facebook

2010. november 03. 12:10 - Dr. Justice

  • Mobilos bejelentésre készül ma a Facebook, magyar idő szerint kora este. Az esemény pontos témája természetesen nem ismert, de az előzetes spekulációk szerint lehet, hogy (1) a Facebook geolokációs szolgáltatásának, a Placesnek a fejlődéséről lesz szó (új partnerek, a felhasználóbázis növekedése, némi fejlesztés); (2) a Facebook iPad alkalmazását mutatják be; (3) esetleg a kifejezetten nem okostelefonokra szabott szolgáltatás, a Facebook Zero lesz a fókuszban; (4) a legelrugaszkodottabb álmodozások szerint a Facebook az androidos alapokra épített saját mobilplatformjába nyújt egy nagyon korai első betekintést. Ez utóbbinak van talán a legkisebb esélye, de mivel kifejezetten mobiltémájú eseményről van szó, biztosan előkerül majd ez a kérdés is.

  • Öt éven keresztül kizárólag a Facebook Credittel lehet fizetni az Electronic Arts közösségi játékaiban, a legnagyobb független játékfejlesztő tulajdonában álló Playfish ezzel csatlakozott a korábban hasonló szerződést kötő Zynga, Playdom (Disney) és Crowdstar trióhoz. A Facebook Credittel történő vásárlásokból a játékfejlesztők 70 százalékot kapnak, a többi a Facebook markát üti, ami egyre nagyobb summa, ahogy a korábban berzenkedő játékfejlesztők szépen sorban fejet hajtanak a FB átfogó fizetési szisztémája előtt.
  • Az előbbi bejelentés után a várakozásokat meghaladó negyedéves gyorsjelentést, de csalódást okozó előrejelzést tett közzé az Electronic Arts, a társaság jelentősen, több mint felével csökkentette veszteségét 2009 ugyanezen időszakához viszonyítva. Sőt, az EA esetében nagyobb figyelemmel követett módosított (nem US-GAAP) eredmények szerint részvényenként 10 centes profitot ért el 884 millió dolláros összbevétel mellett, míg az elemzői várakozások 815 millió dolláros összbevételről és 10 centes részvényenkénti veszteségről szóltak. A folyó negyedévre szóló menedzsmenttervek viszont elmaradtak a befektetői elvárásoktól, a részvény a zárás utáni kereskedésben 3 százalékot estek a bejelentésre.

  • Elhalasztják a Skype tőzsdei bevezetését, az év vége előtt várt IPO átcsúszik 2011-re a Reuters értesülései szerint. A bevezetés egyéb részletei - már ami ismert belőle - elvileg nem változtak, a társaság továbbra is 750-1000 millió dolláros kibocsátásra készül. A pletykák szerint egyébként a cég több, igen fajsúlyos vételi ajánlatot is elutasított a közelmúltban, az IPO előtt szeretett volna beszállni többek között az Apple, a Yahoo, a Microsoft, a Google és a Verizon, valamint az AT&T is.

 

A nap visszanyaló fagyija

 

  • A Google versenykorlátozás miatt beperelte az amerikai államot, pontosabban az egyik minisztériumot, amiért eleve a Microsoftra szabott pályázatot írt ki, és elzárkózott attól, hogy egyáltalán fontolóra vegye a Google alkalmazásait. A 88 ezer alkalmazottat foglalkoztató Department of Interior (nem belügyminisztérium, inkább a természeti és kulturális kincsek minisztériuma, vagy ilyesmi) a emailt és online dokumentumkezelést is magában foglaló cloud szolgáltatás bevezetését tervezi, a projekt viszont egyértelműen a Microsoft Business Productivity Online Suite-ra van szabva. Apró szépséghiba, hogy miközben a Microsoftnak külön lépéseket kellene tennie, hogy a szolgáltatása megfeleljen a szövetségi biztonsági előírásoknak, a Google Apps for Government eleve megfelel minden ilyen szabálynak - legalábbis a Google szerint biztosan.

 

A nap értelmetlen magyarázkodása

 

  • Kommunikációs rohammal igyekszik megnyugtatni Silverlight-fejlesztőket a Microsoft, miután Bob Muglia, a cég Server and Tools üzletágának feje pár nappal ezelőtt egyértelműen kijelentette, hogy visszavonulót fújnak a Silverlight terén. A társaság belátta, hogy az egyetlen valódi platformok közötti szabvány a HTML, így továbbiakban a HTML5-re fókuszálják erőiket, a korábban a Flash versenytársának szánt Silverlight pedig a Windows Phone fejlesztések alapja lesz. A hír nagy felzúdulást keltett a fejlesztők körében, ezért Muglia és maga Steve Ballmer is külön blogposztban igyekezett elmaszatolni a dolgot, anélkül, hogy egyetlen betűjét megcáfolnák a stratégiaváltásnak. (Ballmer 6 bekezdésben ötször említi a Silverlightot - imád ismételgetni szavakat)

1 komment
süti beállítások módosítása