Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Tőkét gyűjt a Facebook-tulajdonos orosz oligarcha

2010. december 08. 12:14 - Dr. Justice

  • Másfél milliárd dollárt dob a Google értékén a Google Instant, legalábbis a Morgan Stanley elemzői szerint, akik részben a már gépelés közben azonnali keresési találatokat adó megoldás miatt 730 dollárra emelték a célárfolyamukat a keresőóriásra, de a „Big Bull” forgatókönyvük szerint a 830 dollár sem kizárt. A bankház szerint az Instant javítja a felhasználói élményt, növelheti a piaci részesedést, főként mobilinternetes környezetben. A Google Instanttal kapcsolatos első adatok ugyan nem támasztják alá ezeket a várakozásokat, de az elemzők szerint ezek még nem tükrözik a szolgáltatásban rejlő teljes potenciált. A céláremelésben közrejátszottak a közelmúltbeli kedvező e-commerce adatok is, aminek köszönhetően erős negyedévet zárhat a Google a hirdetési bizniszben is. A Google tegnap 587,14 dolláron zárt.

Olvasnivaló a DotKomon:
Szépen pörög az online ajándékvásárlás az USA-ban


A Morgan Stanley forgatókönyvei a Google árfolyamának alakulására

  • Egymilliárd dolláros alap felállításán dolgozik az orosz Digital Sky Technologies (DST), amivel a hagyományos intézményi befektetőket, például nyugdíjalapokat keresnének meg. A konglomerátum forrásai eddig három fő tulajdonostól, elsősorban az orosz oligarcha Jurij Milnertől, a Goldman Sachstól és a Tiger Global Managementtől származtak. A társaság az elmúlt években bevásárolt a Facebookban és a Zyngába (mindkettő tulajdonrészt viszonylag későn, masszív értékeltségek mellett vette), valamint a Grouponba is. A Twitterbe a legfrissebb hírek szerint ugyanakkor nem tudott beszállni, a mikroblog szolgáltatást 3,5-4 milliárd dollárra értékelő új, 150 millió dolláros tőkeemelési kört a Kleiner Perkins kockázati tőke társaság nyerte meg.
  • Még „lokálisabbá” szeretne válni a Groupon, a közelmúltban a Google ajánlata miatt is a reflektorfénybe került társaság stratégiai együttműködésre lépett a helyi WiFi hálózatokon közvetített hirdetésekre specializálódott JiWire-rel. Utóbbi cég 40 nyilvános WiFi-hálózattal és 60 repülőtérrel együttműködve havonta 30 millió felhasználó számára közvetít tényleg szigorúan vett helyi, azaz például egy adott repülőtéren található üzletek hirdetéseit. A megállapodásnak köszönhetően a Groupon képes lesz egy-egy WiFi-hálózaton nemcsak az adott város, hanem a szűkebben vett környékbeli üzletek ajánlatait nyújtani a felhasználóknak.

Olvasnivaló a DotKomon:
Még egy hatalmas lépés a Groupontól

 

A nap megkésett operációs rendszere

 

  • A várakozásoknak megfelelően a Google tegnap bemutatta a Chrome OS operációs rendszert, de az első Chrome OS-re épülő eszközök csak 2011 közepe táján érkeznek a piacra, leszámítva a vállalkozókedvű amerikai felhasználóknak tesztelésre kínált - még erősen kiforratlannak tűnő - Cr-48 jelű netbookot. Ezzel a Google már kerek egy év késésbe került az eredeti tervekhez képest, ráadásul időközben az Android fejlesztése is eljutott odáig, hogy az eredetileg mobilra szánt operációs rendszer 3.0 jelű változata tökéletesen megfelel a Chrome OS terepének szánt netbookok számára is. Az eseményen szintén lerántották a leplet a Chrome böngészőben futó alkalmazások terjesztésére szolgáló Chrome Web Store-ról is. A Google célja a szolgáltatással, hogy a mobilszférában bejáratott disztribúciós modellt kiterjesszék a webre is.


Cr-48 (Forrás: Google)
 

komment
süti beállítások módosítása