Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Egymilliárd dollárral vesz lendületet a Groupon

2011. január 10. 10:30 - Dr. Justice

Felocsúdva az év végi/eleji káoszból, muszáj megemlékeznem egy még részben tavalyi hírről, már csak azért is, mert a Groupon sztorit a Google felvásárlási ajánlata kapcsán elég szorosan követtem itt a DotKom hasábjain. A hír röviden: a Groupon több nagy intézményi befektetőtől összesen közel egymilliárd dollárnyi tőkét kap, ami a társaság egészét 4,75 milliárd dollárra értékeli. Az ügyletet heteken belül lezárhatják, ráadásul részben az új befektetők révén a társaság tőzsdei bevezetése is elérhető közelségbe került.

A Groupon nem gatyázott sokat, miután elutasította a Google összesen 6 milliárd dolláros vételi ajánlatát december első napjaiban, december 17-én már az új tőkebevonási kör részleteivel egészítette ki a cég alapító okiratát. A 950 millió dolláros körben a már tulajdonos Digital Sky Technologies (DST) mellett nagy intézményi befektetők, mint a Morgan Stanley, a T.Rowe Price vagy a Fidelity vehetnek részt (a Morgan Stanley elsősorban befektetési bankként, míg a Fidelity és a T. Rowe Price alapkezelőként ismertek - azaz mindhárom vállalat erősen kötődik a tőzsdei világhoz).

Update: Kedden megjelent a hivatalos közlemény is az új tőkebevonási körről. A résztvevők: Andreessen Horowitz, Battery Ventures, Greylock Partners, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Mail.ru Group (DST), Maverick Capital, Silver Lake, és Technology Crossover Ventures. A fent említett intézmények tehát közvetlenül nem jelentek meg, ami nem jelenti, hogy a kockázati tőke alapoktól származó tőke egy része ne tőlük érkezett volna.

A Groupon-sztori a DotKomon:
6 milliárd dollárt költene a Google a Grouponra
Még egy hatalmas lépés a Groupontól
Nem kellettek a Google milliárdjai
A TechCrunch információi szerint az előirányzott tőkeemelés fele már meg is érkezett a társasághoz. A Groupon eddig egyébként „csupán” 171 millió dollárnyi tőkét vont be befektetőktől rövid története során, annak is legnagyobb részét, 135 millió dollárt 2010 tavaszán. Az előzetes spekulációk szerint az új pénz egy része arra kell, hogy a korai befektetők legalább részben realizálhassák - nem csekély - nyereségüket, de az eddigi legnagyobb befektető, a DST például szemmel láthatóan inkább maradna még picit.

Nem ez az egyetlen jelentős pénzügyi vonatkozású hír a Grouponnál, a társaság a pénzügyi igazgató korábban nem létezett posztjára leigazolta a 12 éve az Amazonnál dolgozó Jason Childot. Az új pozíció létrehozása a befektetői kör bővítése mellett szintén azt támasztja alá, hogy a társaság gőzerővel készül a tőzsdére lépésre, ami a New York Times spekulációi szerint akár már 2011 végén is megtörténhet. Az ilyen jóslatokkal azért érdemes csínján bánni, főként a csúnyán besült 2010-es nagy IPO-várakozások tükrében.

Olvasnivaló a DotKomon:
Majd jövőre megtudjuk, mi lesz 2011-ben

Az események mindenesetre a Grouponnál arra utalnak, hogy a társaság nagyjából a „tradicionális” utat járja be, és a következő állomás az életében a tőzsde lesz (az persze kevésbé tradicionális, hogy nagyjából 3 év alatt éri el a tőzsdeérett stádiumot), ellentétben a többi hasonló közösségimédia-üstökössel. Az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) nem véletlenül kezdeményez vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a különféle homályos aukciós tereken forgó Facebook vagy a Twitter nem sért-e jogszabályt azzal, hogy különféle praktikákkal kikerüli a közzétételi szabályokat, miközben szándékosan halogatja a nagy nyilvánossággal járó tőzsdei kibocsátását.

Az is nyilvánvaló, hogy kikerülik, de ez már egy másik poszt témája lesz. Most foglalkozzunk inkább a Grouponnal: Te vennél Groupon részvényt, ha tőzsdére lép? 

2 komment
süti beállítások módosítása