Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A Nokia utolsó esélye

2011. február 05. 07:30 - Dr. Justice

Érdekes dolgok zajlanak mostanság a Nokiánál. A finn cég látszólag mindent elrontott az elmúlt években, amit csak el lehetett: az okostelefon-szegmensben szinte labdába sem rúg; az amerikai piacról lecsúszott; az operációsrendszerek terén teljes a zűrzavar; a profitabilitása borzalmas; az árfolyam a mélyben. Annyira rosszul fest viszont minden a vállalatnál, hogy az is elképzelhető, hogy ennél már csak jobb lehet. A szeptemberben kinevezett új vezérigazgató, Stephen Elop mindenesetre nagyon elszántnak tűnik, és a jövő héten kiderül, sikerült-e valami igazán tetszetős új stratégiát kidolgoznia az elmúlt hónapokban. Más választása nem nagyon van a vállalatnak.


Forrás: sxc.hu

Elop még a Nokia gyorsjelentésével egyidőben ígérte meg a világnak, hogy február 11-én ismertetik a vállalatot remélhetőleg újból felvirágoztató stratégiát. A vállalat gyorsjelentését egyébként meglehetősen negatívan fogadta a piac, pedig a profit tekintetében sikerült felülszárnyalni a várakozásokat, de a menedzsment előrejelzései a nyereséghányad (azaz a profit bevételekhez viszonyított aránya) jövőbeli alakulásról meglehetősen elkedvetlenítette a befektetőket.

A Nokia háttérbe szorulását igazán látványosan az mutatja, milyen drámai módon csökkent le a részesedése a mobilgyártók által megtermelt összes profiton belül: a társaság súlya két és fél év alatt 60 százalékról 20 százalék közelébe zuhant, mindezt ráadásul úgy, hogy az eladott darabszámot tekintve még mindig tartja a korábbinál alig alacsonyabb 30 százalék körüli részarányát. Az ok nyilvánvaló: az igazán zsíros bizniszről, az okostelefon-robbanásról lemaradt, miközben a feltörekvő piacok elárasztására fókuszált, és hiába emeli lassan a szegmens részarányát az eladásaiban, a nyereségen ennek vajmi kevés nyoma látszik.


Forrás: asymco.com

Amerika, új platform, új partner

Szóval nagy a baj, de ebből az is következik, hogy egy váratlanul jó húzással most lehet kellemes meglepetést okozni. A vezér fogadkozott is az elemzői konferenciahíváson, hogy nem szokványos lépésekre készülnek, az új stratégia nem olyan lesz, mint amit várnának tőlük. Persze ez lehet üres retorikai fordulat is, de mindenesetre a Microsofttól érkezett Elop akár képes is lehet levezényelni egy markánsabb átalakulást is.

A vezér múlt heti mondanivalóját az asymco már lefordította „Plain English”-re, de enélkül is elég világos, hogy Elop három lényeges dolgot hozott fel, virágnyelven, szép, barokkos körmondatokban:

  1. A Nokia nem veti el ugyan a Symbian operációs rendszert, de az eltérő piaci szegmensek számára különböző operációs rendszereket kínál a jövőben, a Symbian súlya így csökkenni fog.
  2. Nem egyedül, hanem egy új partnerrel vág neki a változásoknak, új „ökoszisztémába” lépve be. (Az angol „ecosystem” szóra valaki igazán adhatna frappáns magyar megfelelőt, amiről nem mohák és zuzmók gombák szimbiózisa ugrik be az embernek.)
  3. Az új partnerrel és az új platformmal az eddig meglehetősen problémás amerikai piac lesz az egyik fő célpont.

Android vagy Windows?

A részletekre jövő péntekig kell várnunk, de nem meglepő, hogy a spekulációk elsősorban a titokzatos új partner és az új platform kiléte körül forognak. Nincs túl sok lehetséges forgatókönyv a Nokia számára, ha tényleg változtatni akar a jelenlegi helyzetén:

Saját platform: Egyfelől folytathatja a kísérletezést a Meego nevű operációs rendszerével, vagy elméletileg akár egészen újat is építhet. Ha sikerül lényegesen felpörgetnie a fejlesztéseket, és valami igazán új és jó terméket előállítani, az valódi megoldást jelenthet az okostelefon-piacra való visszatérésre. Ez ellen a verzió ellen szól az új partnerre vonatkozó utalás, és az, hogy eddig is ezt próbálta a cég, de nem jött össze.

Android: Kézenfekvő megoldásként kínálkozik, hogy a Nokia is beálljon a sorba, és a Google-lel szövetkezve androidos telefonokat dobjon piacra. Az előny ugyanaz, mint más gyártók számára: készen van a szoftver, brutálisan növekvő fejlesztői háttérrel bír, és „elég” alátenni egy frankó hardvert. A Nokia pedig inkább ebben jó, mint szoftverfejlesztésben. Az Androiddal viszont belenyugodna a gyenge profittermelő képességbe is, az Android lényegesen alacsonyabb profitmarginnal jár, mint a legnagyobb rivális iOs vagy más platformok. Nem beszélve arról, hogy manapság androidos készüléket gyártani a legkevésbé tűnik váratlan húzásnak.

Windows Phone: Stephen Elopnak valószínű igen komoly kapcsolatai vannak a Microsoftnál, hiszen az üzleti divízió vezetését cserélte le a Nokia vezérigazgatói posztjára, sokak szerint már ez elég lenne ahhoz, hogy a két vállalat szövetkezzen. A forgatókönyv mellett szól, hogy a Windows Phone 7 ugyan éveket késett, de cserébe meglepően jó szoftver. Egyetlen hátránya, hogy közel sem alakult ki körülötte olyan fejlesztői közösség és üzleti szisztéma, mint az Android vagy az iOs körül, de talán éppen a Nokia megjelenése stimulálhatja a rendszert. Ne feledjük: a világon eladott mobiltelefonok egyharmada még mindig Nokia. Kérdés, hogy ez a forgatókönyv mennyire lenne meglepő, pláne Elop microsoftos múltjának ismeretében.

Más operációs rendszer: Azzal aztán tényleg lehetne meglepetést okozni, ha a Nokia szövetkezne a HP-val, hogy a Palmmal megszerzett WebOS-re épülő készülékekkel támadja meg az amerikai piacot, netán a RIM Blackberryken futó rendszerét telepítené a jövőbeli készülékeire. Ez a két verzió nem tűnik valószínűnek, márpedig a WebOS vagy a BlackberryOS mellett nem igazán marad más, okostelefonokra alkalmazható operációs rendszer a piacon, ami reálisan szóba jöhetne, leszámítva persze az iOs-t, de talán nem túlzás, hogy ez a verzió lehetetlen. (Update: a Badát valóban kifelejtettem, de nagyjából ugyanannyira valószínű, mint az előbbiek.)

A lehetséges fő csapásirányoktól persze kismillió szempont szerint térhet el a vállalat, biztos tehát, hogy a jövő pénteki bejelentés a teljes mobilipar számára nagyon érdekes lesz. A Nokia részvények tulajdonosainak meg pláne, hiszen egy héttel az esemény előtt egyelőre úgy tűnik, hogy pozitív fogadtatás esetén az árfolyam kész kitörni a nagyjából fél éve építgetett sávjából, ami egyúttal komoly trendfordulót is jelenthet az elmúlt évek súlyos mélyrepülése után.

Egyelőre még botorság lenne persze a Nokia reneszánszára fogadni - ahhoz azért túl mély a gödör, amit maga alatt ásott -, de mindenképp történelmi pillanat lenne, ha épp a pénteki esemény jelentené a fordulópontot.

Szerinted mit választ a Nokia?

213 komment
süti beállítások módosítása