Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Indul az őszi kütyüáradat, örülnek a fuvarozók

2012. szeptember 18. 09:00 - Dr. Justice

Nemrég lamentáltam azon, hogy a technológiai szektor - ezen belül is a chipgyártás - teljesítménye milyen szorosan meghatározza a világkereskedelem, vagy legalábbis a légiszállítmányozás alakulását. Most itt egy újabb hasonló eset: a Businessweeknek nyilatkozó elemzők egyöntetűen azt várják, hogy az előttünk álló hetekben, hónapokban érkező nagy kütyüdömping az iPhone 5-től a Nokia Lumiákon át az Amazon Kindle-ig és a Microsoft Surface-ig alapos lendületet ad majd a FedEx, UPS és DHL nevével fémjelzett légiszállítási üzletnek.

Fedex-md11-N525FE-051109-21-16.jpeg

Minden a tech körül forog

Érdemes átfutni az egész cikket a részletekért, de lényeget összefoglalom: az új okostelefonok és tabletek körül hype, és a várhatóan csúcsokat döntögető eladások jelentős keresletet támasztanak a gyors légiszállítási megoldások iránt. A kínálati oldal ráadásul viszonylag szűk, mivel a legnagyobb cégek éppen a lagymatag globális növekedés miatt csökkentették kapacitásaikat. Ebből pedig az következik, hogy az árak jelentősen nőhetnek az egyébként is csúcsidőszaknak számító karácsonyi szezonban.

A cikk tanulsága szerint egy kilogrammra vetítve akár 5 dollárt is megközelítheti a díj, miközben júliusban (a legfrissebb elérhető adat) még csak 3,82 dollár volt ugyanez az ár. Van egy közeli példa is, méghozzá 2012 márciusa, amikor is az új iPad megjelenése meghajtotta a légibizniszt, egészen 4,44 dollárig ment a per kiló ár. Valami hasonlóra lehet számítani most ősszel és télen.

Azért csak óvatosan

Mindez nem jelenti szerintem, hogy azonnal rohanni kell betárazni FedEx vagy UPS részvényekből, több okból sem. Egyfelől egy ilyen felpezsdülés ugyan nagyon jót tesz a cégek eredményének rövid távon, de valójában nem oldja meg a szektor előtt álló nagy kihívásokat. (A FedEx egyébként nem néz ki annyira rosszul szerintem.) 

Másfelől ráadásul nem is feltétlenül a hosszú távú keretszerződések szerint működő cégek profitálnak elsősorban, hanem olyan charter szolgáltatók, mint például az Atlas Air Worldwide (az Atlas sem kicsi, a világ legnagyobb Boeing 747 flottáját működteti). Az sem véletlen, hogy az Atlas közel 50 százalékot emelkedett év eleje óta, messze maga mögött hagyva a piacot és a fentebb említett versenytársakat (az Apple-t persze nem, nem mintha ennek lenne jelentősége). Itt meg már lehet, hogy jobb óvatosnak lenni a beszállással.

Screen Shot 2012-09-16 at 21.23.40.pngAz Atlas és a FedEx árfolyama év eleje óta

Nem egyszerű most légifuvarozni

Érdekes szektor ez a légiszállítmányozás egyébként, már csak a tech szektorral való kapcsolata miatt (valójában minden szektor érdekessé válik, amint befektetői szemmel kezdi el az ember vizsgálgatni). Egyfelől ugyebár elég erős függőség alakult ki a hardvergyártással szemben, erről szól a fenti történet is, másfelől viszont épp a technológiai fejlődés az, ami egyre nagyobb kihívás elé állítja a drága de gyors expressz légi fuvarozókat.

A szektor ugyanis csak részben a világgazdasági lassulás miatt vergődik, ugyanígy benne van a pakliban, hogy az egyre fejlettebb készletgazdálkodási (IT) megoldások miatt sok esetben lassabb szállítással is bőven megoldhatók a problémák (az alacsony kamatok miatt ráadásul a készlettartás alternatíva költsége is alacsonyabb). A tengeri szállítás ugyanígy részben a fejlődő technológiának köszönhetően egyre pontosabb, megint csak szükségtelenné téve a repülőket. Ráadásul a tengeren szállítani rég nem volt ennyire olcsó, mint most, hála a gyenge keresletnek és a hatalmas fölös kapacitásoknak.

A következő részek tartalmából...

Ha már ilyen eklektikus lett ez a poszt, még egy gyors oldalvágás a közelgő karácsonyi szezon kapcsán. Azzal nyilván nem árulok el nagy titkot, hogy brutális rekordok fognak megdőlni kütyüfronton is, de az elektronikus kereskedelemben is. A nemrégiben új logót kapott eBay pedig jóformán az epicentrumában áll ennek a készülődő nagy "viharnak". Erről fogok még írni bővebben is, de addig is előrebocsátom, hogy az egyik kedvencem az eBay mostanság. (Aztán persze lehet, hogy mire megírom a posztot, kiábrándulok).

komment
süti beállítások módosítása