Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Tőzsdére megy a világ legeslegnagyobb fogadási oldala

2010. október 07. 15:55 - Dr. Justice

  • 11 és 14 font közötti árfolyamon vezethetik be a londoni tőzsdére a világ legnagyobb fogadási portálját, a Betfairt. A társaság bő két héttel ezelőtt tette közzé az IPO terveit, amelyek szerint nem tőkebevonás, hanem a jelenlegi tulajdonosok 10 százalékos részesedésének értékesítése útján lépne tőzsdére. A megadott, egyébként meglehetősen széles ársáv 1,2-1,5 milliárd fontra (1,9-2,4 millliárd dollárra) értékeli a társaságot, a két alapító kezében maradó 22,5 százalékos részesedés 338 millió fontot ér, ha a jegyzési ár a sáv tetején alakul ki. A részvényesi struktúra egyébként meglehetősen töredezett, 14 nagybefektető rendelkezik a részvény 75 százalékával, a maradék 25 százalék pedig egy százalék alatti tulajdonosok kezében van. A Betfair a július végén lezárult negyedévében 22 százalékkal, 86,3 millió fontra növelte a fő tevékenységei bevételét, az áprilisban zárul pénzügyi éve során pedig 53,6 millió fontos EBITDA-t ért el. A Betfair naponta több mint 5 millió tranzakciót bonyolít le, amit több, mint az európai értékpapírtőzsdék tranzakcióinak összesített száma. A lehengerlő adat mögött a hagyományos fogadások mellett a Betfair 2000-ben indított, magánszemélyek közötti sportfogadásokat lehetővé tévő „fogadási tőzsde” áll. A jegyzések október 22-én kezdődnek.

IPO (initial public offering): Egy részvénytársaság részvényeinek első bevezetése a tőzsdére, ami történhet tőkeemelés, azaz új részvények kibocsátásával, illetve a meglévő részvények egy részének piacra dobásával (azaz a tulajdonosok részleges kiszállásával) is. A kereskedés megkezdése előtt jegyzési eljárás keretében alakul ki a bevezetés árfolyama, ezen az erre feljogosított befektetők vehetnek részt.

EBITDA (earnings before interests, tax, depreciaion and amortisation): A társaság eredményének azon része, amit a fő tevékenységeivel (pl. termelő vállalatnál a termék előállításával és értékesítésével) ért el, mielőtt levonnánk belőle a hitelekre fizetett kamatokat, a vállalati adókat és a tényleges kiadással nem járó amortizációkat.

  • Akár 45 millió iPadet is értékesíthet jövőre az Apple egy Kínában tartózkodó New York-i elemző szerint. A Ticonderoga Securities elemzője, Brian White egy meg nem nevezett Apple beszállítóval konzultált, és ez alapján rukkolt elő a saját korábbi, 21,8 millió darabos előrejelzésénél is lényegesen magasabb számmal. White azt is tudni véli, hogy jövőre az Apple piacra dobja az iPad kisebb változatát is. Nemcsak a 2011-es értékesítésekről alkotott kép nagyon képlékeny: miközben az Apple pénzügyi évének első három negyedévét már ismerjük, a szeptemberben zárult kérdéses negyedikre a Fortune gyűjtése szerint még mindig 3 és 6 millió darab között szóródnak a tippek. A konszenzus mindenesetre nagyjából 8,25 millió darab körül áll az egész évet tekintve. Érdemes kiemelni, hogy a 6 milliós adat egy olyan „amatőr” elemzőtől származik, akinek az előrejelzései korábban több ízben bizonyultak helyesebbnek a profikénál. Akárhogy is lesz, az iPad jó eséllyel pályázik a negyedik legnagyobb fogyasztói elektronikai termékkategória pozíciójára a televíziók, okostelefonok és notebookok mögött. Csak éppen ez egy olyan kategória, amit egyelőre egyetlen gyártó egyetlen terméke foglal el.


Az iPad az egyetlen márkanév a listán (Forrás: All Thigs Digital)
 

  • 2011 elején a Verizon hálózatában is megjelenik az iPhone, a hónapok óta keringő pletykákat a Wall Street Journal erősítette meg. A lap szerint nem egyszerűen egy CDMA-hálózatokra szánt változatot, hanem kifejezetten a Verizon számára fejlesztett variánsról van szó. Eközben az iPhone 5 fejlesztéséről is felröppentek a hírek, ami nem meglepő, igen kicsi a valószínűsége, hogy a negyedik modellnél egyszerűen abbahagyják a termékvonal fejlesztését. (Érdekes módon egyébként a WSJ mai print változatában lényegesen több és pontosabb információkkal jött le a hír, mint a tegnapi online megjelenésekor.)
  • Nem jelenik meg viszont az előre jelzett időre a Nokia új, MeeGo-ra épülő készüléke - ezt nem más, mint a MeeGo fejlesztésében partner Intel egyik vezetője nyilatkozta (a MeeGo a Nokia Maemo és az Intel Moblin projektjének összeolvasztásából született). A Nokia vergődése nem is igazán meglepő, a napokban látott napvilágot, hogy egyéb fontos vezetők mellett éppen a MeeGo-s készülékek fejlesztéséért felelős alelnök, Ari Jaaksi is lelépett a cégtől. Az Intel szerint egyébként a fejlesztések jó úton haladnak, csak épp az eredményüket - talán az N9 névre hallgató csodatelefont - nem látjuk 2011 első felénél előbb.

 

A nap tréfálkozó mamutja:

 

  • Legótelefonokat csatolt a novemberi, felső vezetőknek szóló Windows Phone 7 rendezvényére szóló meghívójához a Microsoft, ezzel emlékeztetve a szerencséseket, hogy ne felejtsenek el regisztrálni egy valódi telefonért. Arról nincs információ, hogy hány ilyet kellett összerakosgatnia a lelkes PR-os kollégáknak.


Forrás: Engadget

komment
süti beállítások módosítása