Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

A Google irodája 1,5 millió forintot ér négyzetméterenként

2010. október 28. 11:45 - Dr. Justice

  • Záporoztak a meglepetések tegnap a tech szektorban, az iparág több szereplője is a várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be, az árfolyamok pedig az egekbe szöktek. A chipgyártó Broadcom - az Apple iPhone-jához és iPadjához is gyártanak chipeket - nyeresége például közel négyszeresére nőtt az elmúlt év során, a részvények pedig 11,56 százalékot emelkedtek tegnap. Ezen kívül még több cég is bőven 10 százalék feletti emelkedéssel zárt - a Compellent 32 százalékot száguldott -, a gyorsjelentésékekben foglalt pozitív meglepetésnek köszönhetően. Nemcsak a tech szektor vitézkedik egyébként, a gyorsjelentési szezon eddig vitán felül óriási meglepetést hozott, a Dow Jones komponensei közül például a Portfolio.hu összesítése szerint minden eddigi jelentés felülmúlta az elemzői várakozásokat.


Alaposan elszállt pár papír tegnap

  • 2 milliárd dollárért akarja megvenni bérelt New York-i irodáját a Google. A Chelsea-ben található épület a város egyik legnagyobb irodaépülete, a cég a nagyjából 260 ezer négyzetméternyi teljes területből jelenleg durván 50 ezer négyzetmétert foglal el. Az ár egészen kedvező, hiszen négyzetméterenként valamivel 7700 dollár alatt van, miközben több mint 16 ezret is elkértek volna érte 2007-ben. Az iroda nem meglepő módon full extrás, a szokásos kis apró és kevésbé apró kényelmi funkciókkal, amikről a Google híres régóta. Érdemes végignézni a Silicon Alley Insider fotósorozatát (amin a pr-osok kérésére nem szerepelnek élő emberek).

 


A Google New York-i főhadiszállása nagyobb térképen való megjelenítése

 

  • Újabb leminősítések sújtják a Microsoftot, tegnap két elemzői is „market perform”-ra változtatta ajánlását a részvénnyel kapcsolatban. Az indokokat látatlanban is sejthetjük: a lassuló PC eladások és a táblagépek, különösen az iPad növekedési potenciálja szembesíti a Microsoftot túlságosan nagy kihívásokkal. Ezzel a Microsoft részvényeire adott elemzői ajánlásokban egy hónapon belül öt negatív változás történt, kérdés, hogy ez a kedvezőtlen trend megváltozik-e a társaság csütörtöki gyorsjelentését követően.
  • Elérte a százezres álomhatárt az Android Marketről letölthető alkalmazások száma, a Google ezt a Twitteren tette közzé egy lakonikus üzenetben. A rivális Apple App Store-jában jelenleg mintegy 285 ezer alkalmazást érhetnek el a felhasználók. Érdemes kiemelni, hogy a robbanásszerű növekedés, amit az első időszakban mutatott az Android Market, valamelyest csitult, az AndroLib adatai szerint a havonta feltöltött új alkalmazások száma az elmúlt hónapokban 17-18 ezer körül állandósult - ez persze még mindig óriási szám. Szintén az AndroLib becslése szerint az összes eddigi letöltés száma a 2 milliárdot ostromolja.

 


Az újonnan feltöltött alkalmazások száma (az összeg nem adja ki a teljes állományt az Android Marketből eltávolított appok miatt - Forrás: AndroLib)
 

A nap kínos magyarázkodása egy még kínosabb kijelentés miatt

 

  • Ha valakinek nem tetszik, hogy a háza szerepel a Google Street View-ban, akkor költözzön el - mondta Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója és egyben minden vállalati pr-os rémálma a Street View miatti legfrissebb panaszokra. Tőle szokatlan módon aztán bocsánatot is kért, hangsúlyozva, hogy ha valaki erre kéri Google-t, akkor azonnal eltávolítják a háza képét a szolgáltatásból. Persze azt is tegyük hozzá, hogy a házak utcafrontjáról - azaz bárki járókelő számára látható részéről - készült statikus fotókról van szó, úgyhogy a hiszti kicsit túlzottnak tűnik. Mindenesetre Schmidtnek sikerült egy ilyen ártalmatlan helyzetben is blamálnia magát (megint). 

 

2 komment
süti beállítások módosítása