Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Érkezik a Beatles az iTunesba?

2010. november 16. 13:55 - Dr. Justice

  • Meghatározó hedge fundok még mindig vették az Apple részvényeit a harmadik negyedévben, David Einhorn (Greenlight Capital) 500 ezer, Dan Loeb (Third Point) 150 ezer, Steve Mandel (Dartmouth) pedig 450 ezer darabot vett. Ez az Apple részvénytőkéjének persze töredéke, de fontos jelzés, mivel mindhárman ismert és elismert szakemberek, az elmúlt években nem egy nagy tippjük brutálisan bejött. A múlt héten napvilágot látott jelentés szerint viszont a nem kevésbé híres Ken Heebner (Capital Growth Management) majdnem a teljes Apple részesedésétől megvált a harmadik negyedév végére.

  • Pár hét múlva elérhető lesz az Android legfrissebb verziója, a Gingerbread, a ChromeOS operációs rendszerre viszont még hónapokat kell várni - mondta el Eric Schmidt, a Google vezére a Web 2.0 konferencián tegnap. Schmidt egyúttal betekintést is engedett a szoftverbe feltehetően egy Nexus S-en (a színpadon mutatta meg, a márkajelzések ki voltak rajta takarva). A legérdekesebb fejlemény, hogy a Gingerbread tartalmaz NFC-támogatást (NFC = near field communicaton), ami számos egyéb felhasználás mellett a bankkártyákat kiváltó mobilfizetési rendszereknek kedvez (a Nexus S-ben ha minden igaz, lesz NFC chip).
  • 1 millió darab Kinectet adott el a Microsoft 10 nap alatt, és a karácsonyi vásárlási szezon jelentős része még előttünk áll. A társaság úgy tervezi, hogy az év végéig nagyjából 5 millió darabot értékesít az Xbox 360 mozgásérzékelő kiegészítőjébe, az első napok eredménye tehát nagyjából a tervek szerinti értékesítést jelent.
  • Jelentős felvásárlási hír bizsergette meg tegnap a Nasdaq-ot, az EMC bejelentette, 33,85 dolláros árfolyamon felvásárolná a vállalati adattárolással és -menedzsmenttel foglalkozó Isilon Systems részvényeit. Utóbbi a hírre 28,5 százalékot ugrott, és 33,77 dolláron fejezte be a kereskedést, míg az ajánlattevő EMC részvényei a hírre 1,24 százalékot estek. A tranzakció teljes értéke 2,25 milliárd dollár körül alakulhat. A tranzakció jól jelzi az adattárolási piac iránti erősödő érdeklődést, ami szoros összefüggésben áll a cloud-computing megoldások vonzerejének növekedésével.

  • 2011 legelején mutatja be az Intel a második generációs Core processzorcsaládot, az eseményre valószínűleg január 5-én, a CES keretében kerül sor, ahol valószínűleg már több gyártó is előáll a Sandy Bridge néven futó termékcsaládra épített eszközével.

 

A nap nótája: Steve Jobs in the Sky with Diamonds

 

  • Pont kerülhet végre az Apple és a Beatles munkássága fölött őrködő Apple Corp. közötti több évtizedes ellentét végére, a Wall Street Journal szinte biztosra veszi, hogy a ma azt jelenti be a társaság, hogy a Beatles lemezei elérhetővé válnak az iTunes-ban. A két cég vitája 1978-ban robbant ki, amikor is az Apple Corp. beperelte Steve Jobsékat védjegybitorlásért a cégnév és a logó miatt is. A per végül megegyezéssel zárult, miszerint az Apple soha nem lép be a zenepiacra, amit viszont az iTunes elindításával megsértett, válaszul az Apple Corp. nem tette lehetővé a Beatles zenéjének megjelenését. A jég 2007 óta olvadozik, ekkor egy bíróság az Apple Corp. ellen ítélt, az azóta eltelt időszakban pedig feltehetően a felvételek felújítása és remasteringje folyt, ma pedig ha minden igaz, megjelennek az iTunesban.
komment
süti beállítások módosítása