Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Bezárhatja a Motorolát a Google

2011. augusztus 16. 12:30 - Dr. Justice

Ha drámai felütésre vágynék, azzal kezdeném, hogy az örök túlélő Nokia év eleji kapitulációja után most a mobilipar talán még patinásabb szereplőjét takarítják le a térképről. Hová lesz a világ, a Motorola gyártotta az első kézben hordozható mobiltelefont a hetvenes években, és lám, kevesebb mint negyven évvel később arra csúf sorsa jut, hogy bekebelezi a Google!

De nem így kezdem, mert egyfelől semmi szükség színpadias nyavalygásra, másfelől meg a Motorola az elmúlt években sikeresen küzdötte le magát a tökéletesen jelentéktelen szerepig a mobilpiacon, így a részvényesek örülhetnek, hogy sikerült legalább a cégben lévő utolsó értéket szép áron (talán áron felül is) eladni. Ha jobban belegondolunk, az sem lehetetlen, hogy a Google szimplán bezárja a Motorola-boltot örökre. Mert nem mobilgyártót, hanem egy hatalmas könyvtárnyi szabadalmat vettek.

A tranzakció dióhéjban: a Google összesen 12,5 milliárd dollárt csenget ki a Motorola Mobility részvényeiért, darabjáért 40 dollárt. Ez 63 százalékkal magasabb a pénteki záróárnál (mostanra 38,2 dollárra ugrott a Motorola Mobility árfolyama), ilyen magasságban egyébként még nem járt a részvény, mióta a Motorola hosszas halogatás és tervezés után év elején leválasztotta a mobilkészülékeket és set-top-boxokat gyártó üzletágát a többiről.

Olvasnivaló a Dotkomon:
A Motorola kétségbeesésében feldarabolja magát

A szabadalmakról szól az egész

Nem nagy was ist das rájönni, hogy a Google célja a Motorola hatalmas szellemi tőkéjének megszerzése, pláne mivel a bejelentést követő konfenciahíváson összesen huszonnégyszer hangzott el a szabadalom szó a Wall Street Journal számolása szerint. Nem új a felfedezés, Carl Icahn, a Motorola Mobility legnagyobb részvényese (11 százaléka van) már egy ideje azért lobbizott, hogy a cég valahogy szabadítsa fel a szabadalmaiban rejlő értéket, a legutóbbi akciója alig pár héttel előzte meg a mostani bejelentést.

A Motorola az elmúlt években teljesen elhanyagolható szereplővé vált a mobilpiacon, legalábbis ami a termékeit illeti. A piaci részesedése a második negyedévben 2,4 százalékra süllyedt az értékesített készülékek terén, eközben fél év alatt csupán 940 ezer Xoom tabletet értékesítettek a nagy felhajtás ellenére (ugyanezen időszak alatt 14 millió iPad fogyott). A mobilüzletág üzemi szinten minimális - 85 millió dolláros - veszteséget termelt a második negyedévben, ráadásul az értékesített 11,1 millió mobilkészülékből csak 4,4 millió darab volt androidos okostelefon, a többi "szimpla" mobitelefon, ami nem sok értéket képvisel manapság (ezzel maximum Stephen Elop, a Nokia vezére vitatkozna).

Senki nem titkolja tehát, hogy a cég egyetlen valódi unikális értéke a nagyjából 17 ezer meglévő és további 7500 függőben lévő szabadalom, amivel a Motorola csintalan dolgokat tudott volna művelni, és valószínűleg művelt is volna (ebből a kiváló írásból világosan kiderül, hogy a kérdés nem is az volt, hogy "trollkodjon-e" a Motorola, hanem hogy megtartsa-e mellette a gyártást, vagy sem).

A Google viszont nemrégiben emlékezetes licitben maradt alul a csődbe ment kanadai Nortel értékes szabadalmaiért a többek között az Apple-t és a Microsoftot is a soraiban tudó konzorciummal szemben. Az akkori 4,5 milliárd dolláros árra akkor azt nyilatkozta talán maga Larry Page (vagy valamelyk másik fejes), hogy irreálisan magas, ehhez képest most 12,5 milliárd dollárt költenek egy vergődő készülékgyártóra. Rendesen ráparázhattak, hogy akár a riválisok, akár maga a Motorola ízekre szedi az Androidot, erre utalhat a vaskos prémium is, amit a részvényekért ígértek. A 40 dolláros ajánlat legalább elég kemény ahhoz, hogy elkerüljenek valami ronda licitháború.

Megér-e 12,5 milliárd dollárt az üzlet?

A Google részvényesei első ránézésre nem voltak elájulva a hírtől, az árfolyam gyorsan esett 3 százalékot. Pedig pénz az van, a 39,1 milliárd dollárnyi készpénzből kijön a vételár. A Google saját részvényenként 38,7 dollárt költ a Motorolára, a 3 százalékos esés viszont ennek csak nagyjából egyharmadát vette le az árfolyamból, és zárásra már csak 6,5 dollárra mérséklődött a mínusz. A Google részvényesei tehát egyáltalán nem tartják teljesen kidobott pénznek az akvizíciót, a záróár indikációi alapján 2,1 milliárd dollárt látnak veszendőbe menni (ezek persze csak a nagyon rövid távú reakciók).

A Portfolio.hu becslései szerint az ár ugyan magas, de a növekedési kilátások miatt akár igazolható is lenne, legalábbis a szektortársakkal való összevetésben, P/E alapon (az alábbi ábra is ebből a cikkből származik). Az egyik hiba ezzel a megközelítéssel, amit a cikk is említ, hogy a magas növekedés a mély gödörből kimászó Motorolánál az alacsony bázisnak tudható be, ha az iparág más szereplőinél látható növekedést vesszük hosszabb távon is fenntarthatónak, akkor inkább az ajánlat előtti árazás, vagy annál picit magasabb szint áll közel a reálishoz, mondjuk 8-8,5 milliárd dollár.

A másik - lényegesebb - hiba ezzel a mechanikus módszerrel, hogy a szabadalmak értékét nem veszi figyelembe.

A Motorola Mobility nettó készpénzállománya részvényenként nagyjából 10,5 dollár, azaz a Google valójában csak valamivel kevesebb, mint 30 dollárt fizet a lényegi dolgokért, összesen mintegy 9,2 milliárd dollár értékben. Mindebből az következne, hogy a szabadalmakért így durván 0,7-1,2 milliárd dollárt ad a Motorola “működési értékén” felül (sőt, lehet, hogy csak pár százmillió dollárt, elég durván kerekített becslésekről van szó). Ez nagyon vékonyka ár lenne egy olyan opcióért, amivel brutális jogi támadásokat előzhet meg a Google, sőt, akár jelentős nagyságú szabadalmi licencdíjakat is szedhet később.

(Korrekció: Éjjel arra ébredtem, hogy kicsit sántít ez a számítás, mégpedig azért, mert a fent említett 8,5 milliárd dolláros "fair" értékben szintén ott van a részvényenként 10 dollárnyi készpénz, így azonos, ex-cash alapon inkább 5,5-6 milliárd dollárról van szó, a szabadalmak értéke pedig így 3-4 milliárd dollár ebben a változatban. Az alapvető gondolatmenetet ez nem befolyásolja érdemben. Éjfél körül már ilyen nagyvonalú tudok lenni dollármilliárdok ide-oda pakolgatásával, ez van.)

Ez a számítás azt feltételezi, hogy a Google tovább működteti a Motorolát, sőt, igyekszik kihozni belőle a legtöbbet. De mi van, ha nem ez a terv? Ekkor a “termék” értékét főként a szabadalmak adják, és nem sok értelme van növekedés alapján árazni a kisebb részt sem. A Motorola eszközei persze érnek valamennyit (például a kisebb set-top-box üzletág), sőt, a szabadalmak kevésbé fontos részét is értékesítheti a Google. Ha feltesszük, hogy a Motorola ajánlat előtti értékének legalább felét kinyerhetné ilyen módon, akkor a Google a lényeges szabadalom-portfólióért maximum 6-6,5 milliárd dollárt fizetett.

Nota bene a Nortel szabadalmainak ára 4,5 milliárd dollár volt, azaz a Google mindkét verzióban nagyjából a fennálló piaci környezetben elfogadott, vagy legalábbis kikényszerített árat adja a Motorola kiemelkedő szellemi (és jogi) tőkéjéért. Ha mindehhez még azt is hozzávesszük, hogy 2,1 milliárddal csökkent a Google értéke a bejelentésre, akkor egészen biztos, hogy ha volt is némi túlfizetés, bőven beárazódott a Google árfolyamába. A becslések durvasága miatt persze potom pár százmillió dollárokért ide vagy oda nem vállalok felelősséget.

Bezárásra ítélve

A fenti gondolatmenet is oda vezet, hogy a Google nem valószínű, hogy tényleg készülékgyártásra használná a Motorolát, de más oldalról is ide juthatunk. Az első nyilatkozatok alapján a Google továbbra is elkötelezett az Android jelenlegi koncepciója mellett, és a Motorolát külön entitásként egyenlő elbánásban szeretné részesíteni a többiekkel. Na ez az, amit a HTC vagy a Samsung hülye lesz csak úgy elhinni.

Larry Page nyilván nem győzte hangsúlyozni, hogy a többi partner mennyire el van ragadtatva a Motorola bekebelezésétől. Nevek persze nem hangzottak el, a partnerek pedig nem árasztották el a sajtót örömködő nyilatkozatokkal. Az mindenesetre egyértelmű, hogy lehetetlen egyfelől az ökoszisztéma lényegét adó szoftvert licencbe adni, másfelől meg a licencpartnerekkel a saját terepükön - a készülékgyártásban -versenyezni. Volt már hasonlóra példa, és soha nem sült el jól, ahogy az asymco is kiválóan rámutat.

Az androidos "nagy család" meggyengüléséhez vezethet tehát, ha a partnerek a mostaninál lényegesen nagyobb erőfeszítéseket tesznek az alternatív utak megtalálására, csak biztos, ami biztos alapon, diverzifikálva a kockázataikat (azaz például elkezdik tolni a Windows Phone-t, nem véletlenül szállt el a Nokia tegnap). A nyílt Android koncepcióban a Google így sokkal többet kockáztatna a Motorola üzemeltetésével, mint hogy megérje neki vesződni egy kicsi, gyenge, veszteséges, lemaradó gyártóval, maga ellen hergelve a többi, potens partnerét.

Larry Page nem az új Steve Jobs

Rögtön megjelentek azok a spekulációk is, miszerint a Google végre az Apple nyomdokaiba lép, és elkezd saját integrált ökoszisztémát építeni, egy kézben összpontosítva a hardver- és szoftverfejlesztést, kipöckölve a többieket az Androidból. De ehhez miért pont a piac leggyengébb szereplőjét választotta volna, és fizetne érte ilyen magas összeget? Oké, a szabadalmak miatt, de hol marad a kiemelkedő minőségű hardverfejlesztés és -gyártás, ami az egész sztori központi eleme kellene, hogy legyen?

Más lenne a leányzó fekvése, ha kiderülne, hogy a Google megveszi még például a HTC-t vagy más hasonló gyártót is. Akkor hihető lenne, hogy ebbe az irányba indult el, addig viszont alapvetés marad, hogy a kapcsolódási pontok ellenére az Apple és a Google alapvetően eltérő filozófiára és stratégiára épülnek. Nem elképzelhetetlen persze, hogy durva stratégiaváltást látunk épp a Google-nél, de kicsi a valószínűsége. Egyetlen dolog tűnik biztosnak: a Motorolára nem elsősorban a hardverfelesztési képessége miatt van szükség egyetlen verzióban sem.

A Motorola közvetlen becsukása elég költséges lehet - a Motorola Mobility 19 ezer embert foglalkoztat például -, de ahogy írtam, el is lehet adni az eszközöket, megmaradt kapacitásokat, a fontos szabadalmak nélkül kevesebbért. Másfelől viszont az is igaz, hogy a Google hajlamos olyan dolgokat működtetni nullszaldósan vagy minimális nyereséggel, amik végső soron a fő bizniszét szolgálják, de a Motorola ennél azért lényegesen összetettebb kérdéseket vet fel.

Eddig a köldökbámulós spekuláció, jöjjön a szavazás! Szerinted mi lesz a Motorola sorsa?

 

 

Még egy gyors hozzáfűzés a Nokiához: szerintem alaptalan az a képzelgés, hogy a Microsoft majd megveszi ugyanúgy, ahogy a Google megvette a Motorolát. Minek tenné, hiszen év elején már lényegében megvette, és jóformán szabadon rendelkezik a cég mindenféle szabadalmával és szellemi termékével.

Olvasnivaló a DotKomon:
A Nokia a saját sikerének köszönheti a kudarcát

35 komment
süti beállítások módosítása